• Посилання скопійовано

«Акцизи» №5(9) | 29.05.2018 р.

Дев`ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №5(9) | 29.05.2018 р.

Це – вже дев’ятий (і п’ятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. За місяць, що минув від минулої розсилки, подій сталося не дуже багато, але нам все одно є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, як звітувати у разі продажу підакцизних товарів на території ОТГ;
  • з’ясуємо, які товари вважаються немаркованими та яку відповідальність за це несе суб’єкт господарювання;
  • зазначимо, коли повернення підакцизного товару призводить до коригування задекларованого акцизного податку, а коли – ні;
  • проконсультуємо, чи можна у магазині менше 20 кв. м. продавати алкоголь (не можна!);
  • дізнаємося, як маркувати алкоголь в упаковці типу «Теtra Рak»;
  • розповімо, як встановлювати мінімальні роздрібні ціни на вина у тарі місткістю 3 літра;
  • …а наостанок – наведемо позицію ДФС щодо можливості здійснювати розлив сидру у пляшки місткістю 0,9 літра.

Гарного вам читання!

 

***

Продаєте підакцизні товари на території ОТГ: як звітувати з акцизу?
У підкатегорії 116.07 ресурсу «ЗІР» податківці навели три варіанти звітування з акцизу залежно від того, відносяться пункти продажу до одного коду КОАТУУ чи до різних та від кількості обслуговуючих органів ДФС.

А саме:

  1. один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ) (один код КОАТУУ) та обслуговуються в одному контролюючому органі – складає та подає декларацію акцизного податку та заповнює один додаток 6 до декларації відповідно до цього КОАТУУ;
  2. декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в різних контролюючих органах – складає та подає декларацію до кожного контролюючого органу та заповнює додаток 6 окремо за кожним КОАТУУ;
  3. декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в одному контролюючому органі – складає та подає одну декларацію з кількістю додатків 6, що відповідає кількості кодів КОАТУУ.

 

За зберігання, транспортування, продаж немаркованих товарів застосовуються фінансові санкції
Згідно зі ст. 156 КУпАП за роздрібну або оптову торгівлю спиртом або роздрібну торгівлю алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок чи з підробленими марками передбачено адмінштраф для посадових осіб від 50 до 200 н.м.д.г. (850 грн - 3400 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від їх продажу.

За зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає належним чином розміщених марок, або з підробленими чи фальсифікованими марками на посадових осіб накладається окремий адмінштраф. Він становить від 50 до 200 н.м.д.г. (850 грн - 3400 грн) з конфіскацією таких алкогольних напоїв або тютюнових виробів (ст. 164-5 КУпАП).

Крім того, відповідно до ст. 17 Закону №481/95-BP до суб’єктів господарювання буде застосовано фінштраф у розмірі 200% вартості товару, але не менше 17 000 грн.

Про це та про те, які підакцизні товари вважаються маркованими, читайте у нашій новині ось тут.

 

Повернення підакцизного товару: у яких випадках можна відкоригувати зобов’язання?
Податківці з Офісу великих платників податків у консультації від 27.04.2018 р. №1936/ІПК/28-10-01-03-11 наголосили, що можливість коригування ПЗ з акцизу залежить від причини повернення товару.

Зокрема, при поверненні неякісного товару у платника є право зменшити раніше нарахований акцизний податок. Таке коригування відбувається у звітному періоді повернення та відображається у декларації за місяць повернення.

Сума коригування обчислюється із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку, які діяли на дату виникнення податкового зобов'язання щодо таких товарів.

Якщо відбувається повернення якісного товару, який надалі може бути реалізований, то виробник зобов’язання з акцизного податку не коригує. Проте при наступному постачанні такого поверненого товару повторно податкові зобов’язання нараховувати не потрібно.

 

Маєте магазин менше 20 кв. м? Алкоголь продавати не можна!
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні навели визначення місця торгівлі відповідно до абз. 14 ст. 1 Закону №481.

З огляду на нього, у торговому приміщенні торговельною площею менше 20 кв. м суб’єкт господарювання не має права здійснювати реалізацію алкогольних напоїв, крім пива. Зате реалізація пива здійснюється без обмеження площі.

 

Як маркувати правильно алкоголь в упаковці типу «Теtra Рak»
По-перше, вимогу щодо маркування алкогольних напоїв марками акцизного податку визначено п. 22 Положення №1251. Цією нормою встановлено окреме правило для «Теtra Рak». Зокрема, у разі реалізації напоїв в упаковках (типу «Теtra Рak») марки наклеюються по осі упаковки на верхній площині.

По-друге, згідно з п. 226.1 ПКУ маркувати алкоголь потрібно так, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару. При цьому немаркованими вважаються алкогольні напої, марковані з відхилення від вимог саме Положення №1251.

Про це все читайте у роз’ясненні податківців із «Віснику».

 

Як встановлювати мінімальну ціну на вино у нестандартній тарі: роз’яснення податківців
Згідно з п. 2 приміток до Постанови №957 при продажу вина у тарі іншого об’єму мінімальна ціна на вина розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, поділений на 0,7. Тому мінімальна роздрібна ціна на вина виноградні натуральні місткістю 3 літри становить:

37 грн х 3 літри / 0,7 = 158,57 грн.

Про це читайте у індивідуальній консультації від 10.05.2018 р. №2078/6/99-99-12-01-02-15/ІПК.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Думку податківців щодо можливості розливу сидру (без додавання спирту), одержаного виключно в результаті природного (натурального) бродіння у полімерні пляшки марки ПЕТФ місткістю 0,9 л читайте тут («розлив сидру (без додання спирту), одержаного виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об'ємних одиниць, суб'єкту господарювання необхідно здійснювати відповідно до вимог абзацу 21 частини 2 статті 11 Закону №481»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381