• Посилання скопійовано

«Акцизи» №2(6) | 21.02.2018 р.

Шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №2(6) | 21.02.2018 р.

Це – вже шостий (і другий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

 

Цього разу ми:

  • розповімо, коли складати акцизні накладні на продаж паливних карток та талонів на пальне, а коли – ні;
  • відповімо, чи потрібно при передачі талонів на пальне за договором підряду бути платником акцизного податку;
  • з`ясуємо, чи потрібно оподатковувати акцизним податком операцію з виявлення нестачі підакцизного товару;
  • зупинимося на нюансах відображення пільг в декларації акцизного податку;
  • визначимося, як виправити помилки у звіті про використання марок акцизного податку;
  • і – наостанок – поговоримо про способи придбання пального та про відображення в бухобліку операцій, пов’язаних з ним.

Гарного вам читання!

 

***

Коли складати акцизні накладні на продаж паливних карток та талонів на пальне, а коли – ні?
Податківці в індивідуальній консультації від 23.01.2018 р. №254/6/99-99-15-03-03-15/ІПК навели ці випадки. А саме, це слід робити у разі здійснення операцій з:

  • купівлі-продажу паливних карток, талонів на пальне, без продажу пального - не потрібно складати та реєструвати АН в ЄРАН;
  • фізичного отримання від постачальників та реалізації покупцям палива з отриманням до видаткових накладних на паливо паливних карток та/або талонів на пальне - слід складати АН та зареєструвати їх в ЄРАН.

Детальніше про це читайте у нашому коментарі до цієї консультації (для передплатників).

 

Підприємство за договором підряду передає талони на пальне: що з акцизним податком?
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 23.01.2018 р. №251/6/99-99-15-03-03-15/ІПК наголосили: «якщо за даними первинних документів замовник здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію третім особам палива за допомогою талонів та/або смарт-карток на пальне, які отримуються та/або надаються як додаток до видаткових накладних та/або актів приймання-передачі на паливо, то у замовника виникає обов’язок стати платником акцизного податку».

Тобто така операція є одним із видів реалізації пального. Тому підприємство зобов’язане зареєструватися платником акцизного податку не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення такої операції. Реєстрація здійснюється на підставі подання заяви за формою №1-АКП.

Після реєстрації платником акцизного податку на підприємство покладається обов’язок:

  • складати акцизні накладні, в т.ч. на операції з передачі пального виконавцю робіт за договором підряду, та реєструвати їх в ЄРАН;
  • подавати декларацію з акцизного податку.

Якщо не зареєструватися платником акцизного податку до моменту передачі пального, на підприємство чекатиме штраф у розмірі 100% вартості такого пального.
Докладніше про це читайте у редакційному коментарі (для передплатників).

 

Депутати пропонують підвищити штрафи за правопорушення, пов’язані з продажем алкоголю та тютюну, та їх споживання
Відповідний законопроект №7490 зареєстровано 16 січня 2018 р. на офіційному сайті ВРУ. За ним передбачається встановити збільшені розміри адмінштрафів:

  • від 200 до 400 н.м.д.г. (на сьогодні від 50 до 200) – за роздрібну або оптову, включаючи імпорт або експорт, торгівлю спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібну торгівлю алкоголем чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного податку чи з підробленими марками;
  • від 100 до 200 н.м.д.г. (зараз від 30 до 100) – за порушення працівником підприємства торгівлі або громадського харчування правил торгівлі алкоголем та тютюновими виробами;
  • від 50 до 100 н.м.д.г. (наразі від 30 до 50) – за торгівлю пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами з рук;
  • від 300 до 500 н.м.д.г. (зараз від 150 до 200) – за дії, передбачені частиною першою чи третьою ст. 156 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення.

Докладніше про це читайте у новині.

 

Нюанси відображення пільг в декларації акцизного податку
По-перше, у разі наявності пільгових операцій до Декларації з акцизного податку слід додати додаток 4 «Розшифровка оборотів, які не підлягають оподаткуванню, звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою». У графі 8 Додатку 4 слід зазначити код пільги з акцизного податку відповідно до Довідника податкових пільг.

По-друге, такий платник акцизного податку повинен подати Звіт про пільги. При цьому у графах «Код пільги згідно з довідником пільг» та «Найменування податкової пільги» звіту слід зазначити код та найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг відповідно до Довідника пільг.

Про все це – у новині (ми підготували її на підставі роз’яснення податківців із Житомирської області).

 

Як виправити помилки у Звіті про використання марок акцизного податку
Чинна форма Звіту не містить рядків для виправлення помилок. Також цей звіт не має уточнюючої форми. Тож, як зробити таке виправлення, слід узгодити з податківцями. Як варіант, можна подати звіт за наступний звітний період вже з правильними показниками, разом із поясненням, яка помилка була допущена в попередніх звітах.

Зауважимо, що законодавством не встановлено відповідальності саме за помилки, допущені при складанні Звіту про використання марок акцизного податку. Про це читайте у нашій консультації.

 

Чи потрібно нараховувати акцизний податок у разі нестачі підакцизних товарів
Ні, не потрібно. Обсяги зіпсованих, знищених, втрачених або використаних для власних потреб алкогольних напоїв та тютюнових виробів не включаються до об'єкта оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Це випливає з визначення роздрібної торгівлі підакцизних товарів, встановленого абз. третім пп. 14.1.212 ПКУ.

Про це та про те, як списати такі товари та що буде з податком на прибуток і ПДВ, читайте у консультації (для передплатників).

 

Наостанок – аналітика від редакції
Як можна придбати пальне? Як його обліковувати залежно від способу придбання? В яких розмірах списувати? Чи потрібно встановлювати лічильники для обліку руху пального? Про все це ми пишемо тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380