• Посилання скопійовано

«Акцизи» №1(5) | 16.01.2018 р.

П`ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №1(5) | 16.01.2018 р.

Це – вже п`ятий (і перший у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

Перш за все ми поговоримо про зміни, які приніс платникам акцизного податку новий рік. Також розповімо про зміни у механізмі розрахунку мінімальних цін на окремі види алкоголю та про те, що хоче змінити ДФС у Положенні про акцизні марки; визначимося з долею акцизного податку при втраті пального і розглянемо питання складання акцизних накладних у різних випадках.

Гарного вам читання!

 

***

Що змінилося для платників акцизного податку з початку 2018 року
Законом №2245-VIII внесено багато змін до норм ПКУ щодо оподаткування акцизного податку:

  • здійснено вирівнювання пільгової ставки на коньяк до ставки на інші спиртові дистиляти;
  • виключено з підакцизних товарів «Квас живого бродіння»;
  • встановлено графік збільшення ставок акцизного податку і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів – аж до 2025 року;
  • з 1 липня 2018 року будуть введені окремі марки акцизного податку на інші тютюнові вироби (сигарили);
  • перенесено на рік (з 1 січня 2019 року) строк обов’язкового використання витратомірів-лічильників та/або рівномірів-лічильників на акцизних складах;
  • збільшена кількість випадків застосування нульової ставки акцизного податку при використанні речовин в якості компонентів для виробництва моторних палив;
  • до 31 грудня 2018 року звільняються від оподаткування акцизним податком операцій з ввезення на митну територію України та реалізації на митній території України електромобілів.

Це, звісно, не всі зміни. Докладніше дивиться новину на підставі роз’яснення від Офісу великих платників податків, аналітику від фахівці редакції, а також відеоогляд від Черкаських податківців.

Більше про те, на скільки зростуть ставки на тютюнові вироби у 2018 році, читайте у консультації полтавських податківців.

 

Змінено механізм розрахунку мінімальних цін на окремі види алкоголю
Уряд постановою від 13.12.2017 р. №969 вніс зміни до додатку постанови КМУ від 30 жовтня 2008 р. №957. Зокрема, на сидр і перрі та зброджені напої, одержані виключно в результаті природного бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту), розлиті у будь-яку тару (посуд) місткістю 1 л, установлено мінімальну роздрібну ціну у розмірі 28,47 грн.

Крім того, визначено механізм перерахування мінімальних роздрібних цін на сидр і перрі, зброджені напої у тару (посуд) іншої місткості.

Ці зміни набрали чинності з 26 грудня 2017 року; докладніше читайте у нашій новині.

 

Розроблено зміни до Положення про акцизні марки
ДФС на своєму офіційному сайті оприлюднила проект відповідної постанови КМУ. Згідно з пояснювальною запискою:

  • видача марок акцизного податку виробникам тютюнових виробів буде здійснюватися з урахуванням вимог пп. 222.1.2 ПКУ. Зокрема, вводиться граничний строк сплати акцизного податку після отримання марок акцизного податку - п’ять робочих днів;
  • для алкогольних напоїв іноземного виробництва позначення суми акцизного податку, діючої на момент виробництва марки акцизного податку.

Крім того, проектом постанови пропонується:

  • заборонити контролюючим органам вимагати від покупців марок акцизного податку в цілому, а не лише від імпортерів, документів, не передбачених статтею 226 ПКУ;
  • здійснювати продаж марок акцизного податку імпортерам алкогольних напоїв і тютюнових виробів на підставі заяви, поданої в електронній формі, замість паперової.

Про це все читайте тут.

 

Коли втрата пального приведе до сплати акцизного податку
Відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, які, зокрема, отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН).

Отже, якщо такого перевищення не виникає при втраті пального, податкове зобов’язання з акцизного податку у Товариства не виникає. Але, якщо підприємство є платником акцизного податку, то йому доведеться скласти та зареєструвати в ЄРАН відповідну АН на суму втраченого пального. Також його обсяги потрібно буде зазначити у графах 9 та 10 додатка 11 до Декларації.

Про це читайте у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 15.12.2017 р. №3022/6/99-99-15-03-03-15/ІПК.

Консультацію податківців щодо штрафів, які передбачені за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку, читайте тут. А про те, чи можна торгувати пальним з бензовозу, ми вже розповідали у іншій консультації (для передплатників).

 

Чи є реалізація електронних сигарет підакцизною операцією?
Податківці із видання «Вісник. Офіційно про податки» розповіли про це у своїй консультації. Вони зазначали, що електронні сигарети та змінні картриджі до них не є підакцизним товаром у розумінні норм ПКУ. Тому й об’єкта оподаткування акцизним податком операцій з їх реалізації не виникає. Про це читайте тут.

 

Наостанок – три роз’яснення від ДФС
Щодо маркування марками акцизного податку алкогольної продукції із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць читайте тут («Маркуванню підлягають усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць. Вироблені в Україні або імпортовані алкогольні напої з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць маркуванню марками акцизного податку не підлягають»).

 

Стосовно виникнення об’єкту оподаткування акцизним податком при здійсненні операцій з реалізації пального з використанням талонів і смарт-карток (паливних карток) та необхідності реєстрації платником акцизного податку при здійсненні зазначених операції дивиться інше роз’яснення ДФС («У разі, якщо Товариство здійснює операції лише з талонами та/або смарт-картками на пальне, без реалізації пального в розумінні абзацу другого підпункту 14.1.212 ПКУ, при цьому договором передбачено постачання карток (талонів), як торгівельної послуги на отримання палива, то за такими операціями Товариству не потрібно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, об’єкт оподаткування акцизним податком при цьому не виникатиме»).

 

А от щодо обов’язку оподатковувати акцизним податком передачу власного пального третій особі читайте за цим посиланням («Під час передачі Товариством (замовником) власного пального третій особі (виконавцю) для заправки техніки виконавця на виконання умов договору про надання послуг здійснюється передача (відпуск, відвантаження) пального від замовника до виконавця, що є операцією з реалізації пального у розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 ПКУ, Замовник при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381