• Посилання скопійовано

«Акцизи» №3(18) | 13.03.2019 р.

Вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №3(18) | 13.03.2019 р.

Це – вже вісімнадцятий (і третій у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

Від минулої розсилки минув місяць; подій за цей час сталося не дуже багато, але нам все одно є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо, як декларувати акциз при розмитненні авто;
  • нагадаємо, хто повинен отримувати ліцензії на зберігання пального;
  • дізнаємося, як у 2019 році декларувати акциз з деяких видів пального;
  • з’ясуємо, які нові ставки діють на виноробну продукцію;
  • визначимося, як заповнити заяву на анулювання реєстрації платником акцизу;
  • покажемо, коли та як відобразити зменшення податку на прибуток на суму акцизу.

Гарного вам читання!

***

 

Розмитнили легкове авто та сплатили акциз: як відобразити в декларації?
Донецькі податківці вказали, що обчислення розміру ставки акцизного податку для автомобілів легкових та інших моторних транспортних засобів за позицією 8703 згідно з УКТ ЗЕД здійснюватиметься шляхом застосування до базових ставок акцизного податку двох коефіцієнтів – двигуна та віку.

Для цього у графі 13 додатку 1 до декларації з акцизного податку  проставляються специфічні ставки акцизного податку з одиниці товару, вже збільшені на коефіцієнти до ставки податку (тобто базова ставка множиться на коефіцієнт двигуна та на коефіцієнт віку).

Також податківці нагадують, що до внесення відповідних змін до форми декларації потрібно подавати додаток 10 до декларації – доповнення до декларації відповідно до п. 46.4 ПКУ.

 

Хто має придбати ліцензію на зберігання пального?
З 1 липня 2019 року виробництво, оптова та роздрібна торгівля пальним, а також зберігання пального буде здійснюватися суб’єктами господарювання лише за наявності ліцензії.

Річна плата за ліцензію на право зберігання пального встановлюється в розмірі 780 грн, а ліцензії на зберігання пального будуть потрібні на кожне місце зберігання пального.

Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими КМУ органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п’ять років.

Разом з цим можна буде зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які вже отримані відповідні ліцензії – на оптову або роздрібну торгівлю.

Про це та про те, як отримати ліцензії та кому можна буде працювати без ліцензій, читайте у нашій новині.

 

Як у 2019 році декларувати акциз з деяких видів пального?
З 1 січня 2019 року оподаткування бензинів авіаційних та палива для реактивних двигунів при їх ввезенні на митну територію України або реалізації виробником виробленого в Україні зазначеного пального здійснюється із застосуванням підвищувального коефіцієнта 10.

Наразі відповідні зміни до декларації з акцизного податку ще не внесені. Тому податківці у листі від 20.02.2019 р. №5580/7/99-99-15-03-03-17 навели рекомендації щодо декларування.

 Зокрема, для відображення податкових зобов’язань з реалізації виробленого в Україні пального за повною ставкою акцизного податку у додатку 1 у графі 12 проставляються специфічні ставки акцизного податку з одиниці товару (продукції) у євро, встановлені пп. 215.3.4 ПКУ, із урахуванням підвищувального коефіцієнта 10.

Про це та про інші особливості заповнення декларації з акцизного податку в 2019 році читайте тут.

 

З 1 березня діять нові ставки акцизу на виноробну продукцію
З 1 березня почали діяти нові ставки акцизу на виноробну продукцію. Класифікацію виноробної продукції приведено у відповідність до вимог директив ЄС щодо гармонізації структур акцизних зборів на спирт та алкогольні напої. Директивою ЄС передбачено застосування єдиної ставки акцизного податку для кожної групи вин (напоїв).

Тому з 01.03.2019 року при обчисленні акцизного податку на виноробну продукцію необхідно враховувати вже нову класифікацію продукції та нові ставки. Але це не стосується ставки розрібного акцизу при їхній реалізації.

 

Як заповнити заяву на анулювання реєстрації платником акцизу?
Виключення платника акцизу з реєстру здійснюється, зокрема у разі, якщо він подає реєстраційну заяву про анулювання реєстрації у разі припинення діяльності з реалізації пального.

Форма заяви про анулювання реєстрації тотожна формі заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального. Але при заповненні Заяви у графі 2 «Дія» ставиться позначка «Анулювання реєстрації», а графа 5 «Відомості про пункти (склади, комплекси, станції, інші об’єкти) реалізації пального» не заповнюється.

Така заява розглядається ДФС протягом трьох робочих днів після її подання. У такому разі датою анулювання реєстрації платника податку є дата виключення з реєстру платників. Про це ми зазначали ось тут.

 

Коли та як відобразити зменшення податку на прибуток на суму акцизу?
Податківці з «Вісника» нагадали, що лише у разі сплати у поточному звітному періоді акцизу до бюджету можна зменшувати податок на прибуток. Це передбачено п. 15 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Зокрема, можна зменшити податок на прибуток на суму сплаченого акцизу на важкі дистиляти (газойль), якщо вони були використані для транспортних засобів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 8602 10 00 00, 8704 10 10 10 згідно з УКТ ЗЕД.

Таке зменшення податку на прибуток відображається у рядку 16.5 додатка ЗП до декларації з податку на прибуток.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380