• Посилання скопійовано

«Акцизи» №3(30) | 13.03.2020 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №3(30) | 13.03.2020 р.

Це – вже тридцятий (і третій у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

Від минулої розсилки минув місяць і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • наголосимо, що з 1 травня почне діяти нова акцизна марка;
  • розповімо, що з 1 квітня за зберігання пального без ліцензії чекатиме штраф 500 тис. грн;
  • зауважимо, що з 19 лютого змінилося Положення про акцизні марки;
  • проінформуємо про введення ліцензій на електронні сигарети та зміни в ліцензуванні пального;
  • з’ясуємо, чи потрібно при використанні бензовозу для зберігання пального мати ліцензію;
  • розкажемо, які порушення найбільше допускають платники акцизного податку;
  • дізнаємося, як зміниться порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту.

Гарного Вам читання!

***

 

Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового зазнає змін
28 лютого 2020 року Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Про внесення змін до порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового» (завантажити).

Запропонованими змінами, зокрема, упорядковується:

  • порядок реєстрації контролюючими органами постійних представництв, які здійснюють реалізацію пального та/або спирту етилового;

  • реєстрація в СЕА РПСЕ транспортного засобу, в якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий, на який переходить право власності від одного суб’єкта господарювання до іншого, а також у разі, коли право власності на пальне або спирт етиловий належить декільком розпорядникам акцизного складу пересувного;

  • порядок обчислення суми залишків акцизного податку, у межах якої платник акцизного податку має право на реєстрацію заявки на поповнення обсягів залишку пального (ƩЗап) з урахуванням повернутих платнику сум акцизного податку, помилково сплачених таким платником на електронний рахунок; 

  • оприлюднення інформації з реєстру платників із зазначенням даних щодо уніфікованих номерів та адреси місцезнаходження акцизних складів;

  • визначення умовного коду для ведення обліку в СЕА РПСЕ скрапленого газу (пропан або суміш пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану.

 

З 1 травня почне діяти нова акцизна марка
12 лютого Кабмін затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, розроблені Міністерством фінансів спільно з Мінцифрою, ДПС, командою «ДІЯ» та ДУ ВПФ.

Система «Електронна акцизна марка» будуватиметься за компонентним (модульним) принципом, що передбачає певний початковий функціонал, який далі може бути розширений, наприклад, для погашення акцизної марки під час її продажу з використанням РРО.

Вже з 1 квітня 2020 року забезпечується можливість замовлення нового зразка марки через Електронний кабінет та з 1 травня 2020 року вводиться в обіг новий зразок марки акцизного податку для алкогольних напоїв. Як виглядатиме нова акцизна марка, ми зазначали тут.

 

З 19 лютого змінилося Положення про акцизні марки
Кабмін постановою від 12.02.2020 р. №97 вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Зокрема, уточнено, що марка для алкогольних напоїв має містити двомірний штрих-код швидкого реагування (QR-код) та лінійний штрих-код.

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

Також Кабмін уточнив положення щодо продажу марок суб'єктам господарювання. Про це все ми докладніше писали тут.

 

Використовуєте бензовоз для зберігання пального? Отримайте ліцензію
Податківці у підкатегорії 113.04 «ЗІР» зазначили, що суб’єкту господарювання при використанні бензовоза  з метою доставки та зберігання пального необхідно отримати ліцензію на зберігання пального. Таку ліцензію слід оформлювати на місце (територію), де знаходиться паливозаправник (бензовоз), як ємність, що використовується для зберігання пального відповідно до вимог Закону № 481.

На період здійснення перевезень транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для перевезення пального за винятком транспортного засобу, що використовується суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки. Про це читайте тут.

 

Які порушення найбільше допускають платники акцизного податку?
Основними порушеннями, які виявляються під час таких перевірок, є:

  • реалізація спирту етилового без реєстрації платником акцизного податку;

  • відсутність з вини платника реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації спирту етилового платником податку – розпорядником акцизного складу;

  • необладнання та відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів–лічильників.

Окремо у своєму роз’ясненні київські податківці звернули увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво та реалізацію спиртовмісної акцизної продукції, на необхідність приведення своєї  діяльності у відповідність до чинного законодавства України.

 

З 1 квітня за зберігання пального без ліцензії чекатиме штраф 500 тис. грн
Житомирські податківці наголосили, що згідно зі ст. 15 Закон № 481 суб'єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального. Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 20 календарних днів з дня одержання документів.

Тимчасово до 31 березня 2020 року до суб'єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у разі зберігання пального без наявності відповідної ліцензії.

З 01.04.2020 р. відповідно ст. 17 Закону № 481 у разі зберігання пального без наявності ліцензії до суб'єктів господарювання застосовуватимуться фінансові санкції у розмірі 500 000 гривень.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Ліцензування продажу електронних сигарет та нові штрафи за надання послуг зі зберігання пального - основні зміни законопроекту №1209-1.

Що саме змінилося та з якого моменту почнуть діяти ці новації? Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380