• Посилання скопійовано

«Акцизи» №6(33) | 12.06.2020 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №6(33) | 12.06.2020 р.

Це – вже тридцять третій (і шостий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минув майже місяць і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • зазначимо, що з червня ДПС активізувала боротьбу з нелегальним обігом підакцизних товарів;
  • визначимося, що буде за збереження, транспортування та продаж немаркованого алкоголю;
  • проінформуємо, що змінилося в оподаткуванні акцизом через Закон №466;
  • наголосимо, що до кінця карантину за нереєстрацію АН в ЄРАН не будуть штрафувати;
  • розповімо, що Мінфін з ДПС працюють над введенням електронної акцизної марки.

Гарного вам читання!

***

 

Мінфін з ДПС працюють над введенням електронної акцизної марки
Голова ДПС Олексій Любченко та представники компаній лікеро-горілчаної галузі в Україні 10 червня обговорили, як покращити функціонування лікеро-горілчаної галузі та які кроки необхідно здійснити для детінізації цієї сфери.

 «Сьогодні в ДПС ми вибудовуємо нову стратегію роботи, яка б дозволила нам за рахунок ефективного адміністрування податків, розвитку електронних сервісів створити необхідні умови для роботи бізнесу. Для визначення основних проблемних питань у тій чи іншій сфері ми вирішили провести зустрічі з бізнес-спільною. Такий формат безпосереднього спілкування дозволить нам вибудувати партнерські взаємовідносини та оперативно вирішувати всі питання. Більше того, саме під час таких зустрічей ми матимемо змогу спільно знайти оптимальні рішення, які задовольнятимуть і бізнес, і державу», – наголосив Олексій Любченко.

 

Зберігаєте, транспортуєте або продаєте немаркований алкоголь: які наслідки?
Податківці з Київської області зауважили, що відповідальність за недодержання порядку маркування, продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів, несплату чи несвоєчасну сплату податку несуть виробники (замовники), імпортери, продавці таких товарів та їх посадові особи.

Роздрібна або оптова торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку тягне за собою накладення штрафу від двохсот до шестисот нмдг (3400 грн – 10200 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі (ст. 156 КУпАП).

Зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів з підробленими чи фальсифікованими марками акцизного податку посадовими особами підприємств – виробників, імпортерів і продавців таких товарів, – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятдесяти нмдг (1700 грн – 4250 грн) з конфіскацією таких алкогольних напоїв або тютюнових виробів (ст. 164-5 КУпАП).

 

До кінця карантину за нереєстрацію АН в ЄРАН не будуть штрафувати
Податківці у підкатегорії 114.09 «ЗІР» зауважили, що протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця  завершення карантину не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Окремо вони наголосили, що порушення вимог ПКУ щодо реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування до неї призводить до порушень у процедурі підтвердження легальності отримання пального у контрагента.

 

ДПС розпочала нову боротьбу з нелегальним обігом підакцизних товарів
У червні ДПС проводитиме низку заходів, спрямованих на детінізацію ринку підакцизних товарів. Про це заявив голова ДПС Олексій Любченко під час зустрічі з представниками компаній тютюнової галузі, яка відбулася в ДПС.

«Ми оголосили боротьбу з нелегальною продукцією на ринку підакцизних товарів. Проаналізували роботу галузі, окреслили проблемні моменти, виявили схеми і зараз починаємо їх руйнувати. Це будуть непопулярні заходи, але ми їх проведемо, звісно, враховуючи карантинні перестороги», – наголосив Олексій Любченко.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
Змін до ПКУ в частині акцизного податку не так вже й багато. Найбільше вони стосуються гуртових постачальників електричної енергії, а також суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію тютюнових виробів і рідини для електронних сигарет. Про це докладно ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202427
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380