• Посилання скопійовано

«Акцизи» №9(36) | 11.09.2020 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №9(36) | 11.09.2020 р.

Це – вже тридцять шостий (і дев’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше місяця і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • зауважимо, що з 18 серпня діє порядок автоматичного зіставлення показників обігу пального;
  • розповімо, як застосовувати нові норми втрати нафтопродуктів;
  • визначимося, чи сплачувати акциз у разі утримання зі зарплати працівника за пальне, використане в неробочий час;
  • з’ясуємо, як оподатковується акцизом імпорт електроавтомобілів для вільного обігу;
  • дізнаємося, чи можна переглянути показники автоматичного зіставлення обсягів пального та спирту в Е-кабінеті.

Гарного вам читання!

***

 

З 18 серпня діє порядок автоматичного зіставлення показників обігу пального
Постановою КМУ від 12.08.2020 р. №715 затверджено Порядок здійснення ДПС автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового.

Нормативним актом встановлюється порядок зіставлення у розрізі кодів УКТ ЗЕД, акцизних складів та розпорядників акцизних складів:

  • обсягів обігу та залишків пального за показниками системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП СЕ) та Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників;

  • обсягів обігу спирту етилового за показниками СЕАРП СЕ та Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

Інформація за результатами зіставлення розміщується для платників в Електронному кабінеті платника, а для контролюючого органу формується електронний Журнал результатів зіставлення.

Відповідні результати зіставлення допоможуть платникам податку контролювати та вчасно усувати розбіжності між показниками. Своєю чергою, контролюючі органи зможуть використовувати результати зіставлення при проведенні перевірок. Про це ми писали тут.

 

Як застосовувати нові норми втрати нафтопродуктів?
Постановою від 05.08.2020 р. №686  встановлено максимально допустимі втрати нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування автомобільним, залізничним, морським і річковим та трубопровідним транспортом.

Норми втрат поширюються на нафтопродукти, що класифікуються за кодами згідно з УКТЗЕД.

Норми втрат встановлені для однієї кліматичної зони для всієї території України та двох періодів року, а саме: осінньо-зимовий період – з 01.10 по 31.03 та весняно-літній період – з 01.04 по 30.09.

Норми втрат нафтопродуктів визначаються для операцій: приймання, відпуску, перевантаження, зберігання та транспортування (автомобільним, залізничними, трубопровідним транспортом, суднами морського і річкового транспорту).

Застосування норм втрат нафтопродуктів є обов'язковим для всіх суб'єктів господарювання (підприємств, установ, організацій та ФОП), що провадять хоча б один з таких видів економічної діяльності, як закупівля, транспортування, зберігання та реалізація нафтопродуктів на території України.

Про це та про те, на які види нафтопродуктів не поширюються нові норми, ми зазначали тут.

 

Чи можна переглянути показники автоматичного зіставлення обсягів пального та спирту в Е-кабінеті?
Податківці у підкатегорії 114.11.04 «ЗІР» зауважили, що зіставлення здійснюється за показниками станом на 1 число місяця, що настає за звітним. Зіставлення проводиться починаючи із 16 числа кожного місяця, що настає за звітним.

Зіставлення за одним звітним періодом може проводитися протягом трьох років.

Інформація за результатами зіставлення оновлюється та оприлюднюється щомісяця і розміщується для платників у закритій частині Електронного кабінету не пізніше 20 числа кожного місяця, що настає за звітним. Доступ до інформації є безоплатним (п. 9 Порядку №715).

Результати автоматичного співставлення платник акцизного податку може отримати, подавши запит на отримання в електронному вигляді повідомлення про результати зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів та залишків обігу спирту етилового в електронному вигляді (форма J/F 1305801) з можливістю вибрати період зіставлення та уніфікований номер акцизного складу. Про це читайте тут.

 

Як оподатковується акцизом імпорт електроавтомобілів для вільного обігу?
За роз’ясненням дніпропетровських податківців, пп. 215.3.5-1 ПКУ визначено, зокрема, що ставка акцизного податку для транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи кількома), встановлюється у розмірі 1 євро за 1 кіловат-годину ємності електричного акумулятора таких транспортних засобів.

Крім того, ставка акцизного податку для транспортних засобів, зазначених у товарній підкатегорії 8703 10 18 00 (для транспортних засобів, що приводяться в рух тільки електричним двигуном, одним або кількома) встановлюється у розмірі 100 євро за 1 шт.

 

Утримали зі зарплати працівника за пальне, використане в неробочий час: чи буде акцизний податок? 
Дніпропетровські податківці зазначили, якщо суб’єкт господарювання здійснює фізичну передачу (відпуск, відвантаження) пального працівникам суб’єкта господарювання та утримує вартість палива, використаного у неробочі часи із заробітної плати працівників: операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального не є власним використанням пального таким суб’єктом господарювання, оскільки пальне використовується іншими особами (зокрема, працівниками суб’єкта господарювання).

Таким чином:

  • суб’єкт господарювання здійснює операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ зі змінами та доповненнями;

  • приміщення або території, на яких знаходиться пальне, що реалізується іншим особам (зокрема, працівникам суб’єкта господарювання) відповідає визначенню акцизного складу;

  • суб’єкт господарювання як особа, що здійснює операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ, є платником акцизного податку з реалізації пального згідно з пп. 212.1.15 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202427
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380