• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 06 (54) | 22.06.2022 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 06 (54) | 22.06.2022 р.

Це – вже п’ятдесят четвертий  (шостий у 2022 році та четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше ніж місяць і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • дізнаємося про найпоширеніші помилки продавців підакцизних товарів;
  • повідомимо про зміну кодів бюджетної класифікації для сплати роздрібного акцизу;
  • наведемо особливості сплати акцизу роздрібними торговцями тютюном у 2022 році;
  • зʼясуємо, чи потрібно нараховувати акциз на алкоголь та тютюн у разі зруйнування магазину через бойові дії;
  • визначимося, чи штрафують за нереєстрацію АН в ЄРАН під час війни.

Гарного вам читання!

***

Перевірки ДПС продавців підакцизних товарів: які найчастіше порушення?
Основними порушеннями, які допустили перевірені ДПС суб’єкти господарювання, є порушення порядку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації.

Зокрема, у травні проведено 1936 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів. За їх результатами очікується застосування 54,2 млн грн штрафних (фінансових) санкцій.

Основними порушеннями, що допустили перевірені суб’єкти господарювання, є:

  • порушення порядку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації;
     
  • проведення розрахункових операцій без застосування РРО та без видачі відповідного розрахункового документа;
     
  • проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (зі зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості;
     
  • порушення, пов’язані з роздрібним продажем та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України.

Про це ми писали у новині.

 

Змінено коди бюджетної класифікації для сплати роздрібного акцизу
Наказом Держказначейства від 16.05.2022 р. №144 було змінено коди бюджетної класифікації для перерахування 5 відсотків акцизного податку з роздрібного продажу. Зокрема:

  • 14040200 – суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а саме лікеро-горілчаної продукції, виноробної продукції, пива, а також тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 01 квітня 2022 року, у тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих до 01 квітня 2022 року кінцевим споживачам (крім тих, що оподатковуються згідно з пп. 213.1.14 ПКУ);
     
  • 14040100 (на рахунки, відкриті Державною казначейською службою України для даного виду платежу) – виробниками або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що оподатковується згідно з пп. 213.1.14 ПКУ.

 

Особливості сплати акцизу роздрібними торговцями тютюном у 2022 році
З 1 травня 2022 року виробники та імпортери є платниками 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюном та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01 січня 2022 року.

Саме з цієї дати:

1) при визначенні бази оподаткування при розрахунку податкового зобов’язання зі сплати 5% акцизного податку:

  • виробники та імпортери враховують вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах – вироблені з 01 січня 2022 року;
     
  • СГ роздрібної торгівлі враховують лише вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені до 01 квітня 2022 року;

2) доцільно забезпечити ведення окремого обліку тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залежно від дати їх виробництва,  та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

3) при здійсненні продажу підакцизних товарів у роздрібній торгівлі, СГ роздрібної торгівлі продовжують враховувати вимоги пп. 14.1.106 ПКУ щодо реалізації тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка не може здійснюватися за цінами, вищими за максимальні роздрібні ціни, збільшені на суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, у тому числі, які сплачуються виробниками та імпортерами підакцизних товарів.

Докладніше про це ми писали тут

 

Зруйновано магазин під час війни: чи потрібно нараховувати акциз на алкоголь та тютюн?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що підакцизні товари, які зіпсовані, знищені, втрачені, вважаються проданими безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам. Базою оподаткування є їхня вартість з урахуванням роздрібної ціни за даними бухгалтерського обліку.

Також вони навели норму пп. 216.3 ПКУ щодо випадків, коли податкове зобов’язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає.

На підставі цього податківці зробили висновок, що для цілей оподаткування акцизним податком у разі зруйнування магазину та товарів в ньому є їхня вартість з урахуванням роздрібної ціни за даними бухгалтерського обліку.

 

Чи штрафують за нереєстрацію АН в ЄРАН під час війни?
Штрафи за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН та за неподання/несвоєчасне подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, вчинені під час дії воєнного стану, не застосовуються у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок із обов’язковим виконанням такого обов’язку протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та перелік документів на підтвердження затверджується Мінфіном. Але його й досі немає.  Тож наразі невідомо, хто з платників податків підпадає під ці критерії.

Ми писали про це у новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381