• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №5(8) | 17.05.2018 р.

Восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №5(8) | 17.05.2018 р.

Це – восьмий (і п’ятий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув цілий місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо, в які строки слід сплачувати ЄСВ підприємцям-«загальносистемникам»;
  • дізнаємось, з якого часу фізособа-«єдинник» має застосовувати РРО у разі отримання доходу в 1 млн грн;
  • з’ясуємо, чи можна фізособі-«загальносистемнику» відносити до витрат вартість отриманих бухгалтерських послуг та охорони приміщення;
  • розповімо, чи включаються до витрат ФОП-«загальносистемника» кошти, витрачені в особистому відрядженні;
  • поговоримо, чи дозволено рахунок фізособи використовувати як рахунок для підприємницької діяльності;
  • а насамкінець – визначимося, куди звертатися для припинення підприємницької діяльності.

Гарного Вам читання!

 

***

Як нараховувати та сплачувати ЄСВ підприємцям-«загальносистемникам»
Податківці з Івано-Франківської області нагадали правила сплати ЄСВ для фізосіб-«загальносистемників».

  1. По-перше, сума нарахованого та сплаченого ЄСВ в будь-якому випадку не може бути менша за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2018 році – 819,06 грн);
  2. По-друге, базою нарахування ЄСВ є сума доходу отриманого від діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО (тобто сума чистого доходу);
  3. По-третє, у разі неотримання у звітному кварталі або в окремому місяці звітного кварталу доходу, ЄСВ може бути сплачено в будь-якому розмірі, але:
    - не більше ніж з максимальної величини бази нарахування ЄСВ (у розмірі 12 285,90 грн = 55485*22%);
    - не менше ніж розмір мінімального страхового внеску (819,06 грн);
  4. І по-четверте, сума нарахованого ЄСВ за квартал має бути сплачена до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

 

Коли фізособі-«єдиннику» при отриманні доходу в 1 млн грн слід застосовувати РРО
Податківці в індивідуальній консультації від 06.03.2018 р.№904/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК роз’яснили, коли фізособам-«єдинникам» II та III груп потрібно почати застосовувати РРО у разі перевищення доходу в 1 млн грн.

А саме: РРО слід застосовувати з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням перевищення обсягу доходу.

Але якщо розрахунки здійснюються в безготівковій формі (перерахунок з поточного рахунку на поточний чи з каси банку на поточний рахунок), то РРО застосовувати не потрібно.

 

Сплачені бухгалтерські послуги не є витратами підприємця-загальносистемника
Податківці у своєму роз’ясненні з підкатегорії 104.05 ресурсу «ЗІР» навели норми п. 177.4 ПКУ. За ним до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

Цей перелік є вичерпним. Тому отримані бухгалтерські послуги фізособа-«загальносистемник» не має права віднести до витрат.

Отже, за необхідності слід найняти бухгалтера на підставі трудового договору. У такому разі його нарахована зарплата буде враховуватися у витрати та зменшувати об’єкт оподаткування ПДФО.

 

Чи можна використовувати особистий рахунок для підприємницької діяльності
Київські податківці у своєму роз’ясненні навели правила користування особистим рахунком, які встановлено Інструкцією №492.

Особа, яка відкриває рахунок фізичній особі (власник рахунку/представник власника рахунку/особа, яка відкриває рахунок на користь третьої особи), зобов’язана письмово повідомити банк про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (абз. 2 п. 1.14 гл. 1 Інструкції №492).

Згідно з п. 7.8 Інструкції, за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Пунктом 7.7 Інструкції №492 встановлено, що забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності. А вже окремим п. 1.3 глави 1 Інструкції №492 передбачено, що фізичні особи мають право відкривати рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

Тож особистий рахунок можна використовувати тільки для особистих потреб фізособи, а для підприємницької діяльності в обов’язковому порядку слід відкривати окремий рахунок.

 

Особисте відрядження ФОП – «загальносистемника»: чи є витрати?
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні зауважили, що п. 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування. Цей перелік не містить витрат, які понесені фізособою-«загальносистемником» у зв’язку з особистим відрядженням.

Тому підприємці-«загальносистемними» не мають права включати до витрат суму коштів, витрачених ними під час особистого перебування у відрядженні.

 

Куди звертатися ФОП для припинення своєї діяльності
За роз’ясненням Мін’юсту реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП уповноважені здійснювати:

  1. виконавчі органи місцевих рад, а також міські, районні державні адміністрації (у разі прийняття відповідною радою рішення про наділення такими повноваженнями);
  2. нотаріуси;
  3. акредитовані суб'єкти.

Реєстрацію припинення підприємницької діяльності для осіб, які переселилися з території проведення АТО в період її проведення, здійснює державний реєстратор за адресою їх тимчасового проживання.

Припинення підприємницької діяльності внутрішньо переміщеної особи здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою за місцем проживання на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Про це та про те, які документи потрібно надати задля проведення припинення читайте тут, а як звітувати у разі припинення діяльності ми розповідали ось тут.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо включення до витрат фізособи-«загальносистемника» вартості охорони господарського приміщення читайте тут («Враховуючи викладене, встановлений п. 177.4 ПКУ перелік витрат не містить витрат на оплату послуг з охорони приміщень, зокрема, готелю, тому зазначені витрати не включаються до складу витрат фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»