• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №9(12) | 25.09.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №9(12) | 25.09.2018 р.

Це – вже дванадцятий (і дев’ятий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув цілий місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поінформуємо про те, що банки почали повідомляти ДФС про рахунки фізосіб зі статусом ФОП;
  • нагадаємо, які підтвердні документи повинен надавати фізособа-«єдинник» своїм контрагентам;
  • розповімо, як фізособі-підприємцю прийняти на роботу працівника;
  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіку перевірок ДФС на 2018 рік щодо перевірок фізосіб-підприємців;
  • визначимося, як оприбутковує ФОП-«єдинник» готівку, отриману за договором доручення;
  • з’ясуємо, чи виникатимуть наслідки у разі сплати ФОП ЄСВ через касу банку;
  • ...а також дізнаємося, як має діяти платник податків, якщо контролери завітали на перевірку за його відсутності.

Гарного вам читання!

***

 

Банки почали повідомляти ДФС про рахунки фізосіб зі статусом ФОП 
«Від банків отримана перша інформація про рахунки, відкриті особами, які мають статус ФОП. Зараз вона обробляється. І вже попередній аналіз свідчить: лише третина з них відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності», – написав в. о. заступника голови ДФС Є. Бамбізов на своїй сторінці в мережі Facebook.

За його ж словами, з майже 2 млн самозайнятих осіб банківські рахунки, відкриті для здійснення підприємницької діяльності, мають лише 964 тис. ФОП. Є. Бамбізов вважає, що йдеться про навмисне заниження оборотів бізнесу і ухилення від податків.
«За попередніми оцінками, від цього бюджет зазнає істотних втрат – мова йде про мільярди гривень», – підкреслив він.

Аналітику на цю тему читайте тут, а про перші результати співпраці банків та податківців (за результатом перевірки фізособі-підприємцю донараховано 2,7 млн грн податків і зборів) – ось тут.

 

Які підтвердні документи має надати контрагенту фізособа-«єдинник»?

Податківці у підкатегорії 107.12 ресурсу «ЗІР» зазначили, що фізособа-«єдинник» I – III груп має надавати юрособам та фізособам-підприємцям, з якими має господарські відносини:

  1. копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи – підприємця (витяг або виписку з ЄДР, в яких зазначаються види діяльності);
  2. у разі необхідності копію витягу з реєстру платників ЄП.

 

Як фізособі-підприємцю прийняти на роботу працівника – пам’ятка від ДФС
Податківці з Івано-Франківської області вказали, що для оформлення працівника на роботу фізособі-підприємцю необхідно:

  1. укласти з працівником в письмовій формі трудовий договір;
  2. оформити наказ про прийняття на роботу;
  3. повідомити ДФС про прийняття працівника на роботу.

При цьому необхідно пам’ятати, що повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи.

 

ФОП має банківський рахунок, але сплачує ЄСВ через касу банку: чи є наслідки?
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні навели норми пп. 2 п. 2 розділу IV Інструкції №449. За нею всі фізособи-підприємці, які не мають банківського рахунку, сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку. 

Але податківці зауважили, що наразі нормами чинного законодавства не передбачено застосування відповідальності до ФОП, які за наявності банківського рахунку сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку. Тож такі платежі мають зараховуватися до бюджету та при перевірках податківці не зможуть покарати за них. 

 

Як ФОП-«єдинник» оприбутковує готівку, отриману за договором доручення?
За пп. 18 п. 3 р. І Положення №148 фізособи-підприємці касової книги не ведуть. А облік готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень здійснюється у Книзі обліку доходів або в Книзі обліку доходів і витрат.

За Порядком №579 фізособи-підприємці у книгах обліку відображають всю суму коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою від провадження господарської діяльності. Зокрема, і ту готівку, яку було отримано за договором доручення (і винагороду повіреного, і «транзитні» суми).

Про це докладніше в нашій аналітиці (для передплатників).

 

2043 ФОП перевірять податківці у 2018 році. Оновлено план-графік перевірок (станом на вересень)
14 вересня податківці оприлюднили оновлений III розділ плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 14.09.2018 р.) (завантажити).

Згідно з ним, у 2018 році податківці планують перевірити 2043 фізособи-підприємця (це лише на 2 ФОП більше, ніж було у попередньому оновленні за липень та на 34 більше, ніж у початковому варіанті плану-графіка).

А ще у вересні податківці повідомили про виявлення нових помилок у підприємців при проведенні перевірок. Про них ми розповідали ось тут.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Як має діяти платник податків, якщо перевіряючі завітали за його відсутності? Як зазвичай діють в такому випадку податківці та як із цим боротися? Про це ми розповідаємо за посиланням.

 

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»