• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №7(22) | 31.07.2019 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №7(22) | 31.07.2019 р.

Це – вже двадцять другий (і сьомий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • повідомимо про появу законопроекта щодо можливості таксистів бути на І групі платників ЄП;
  • розкажемо, чи може ФОП ІІ групи обслуговувати банкети юрособам;
  • визначимося, чи сплачувати ЄСВ підприємцю, якщо він стає працівником;
  • з’ясуємо, чи має бути у фізособи-роботодавця штатний розпис;
  • проінформуємо, що жінкам-ФОП, які не сплачують ЄСВ, більше не потрібна довідка з ПФУ для декретних.

Гарного Вам читання!

***

 

Жінкам-ФОП, які не сплачують ЄСВ, більше не потрібна довідка з ПФУ для декретних
18 липня 2019 року набрала чинності постанова КМУ від 05.07.2019 р. №585, якою внесено зміни до низки нормативно-правових актів щодо виплати державних допомог.

Крім того, у Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми уточнено, що для підтвердження даних про те, що жінка, яка є фізичною особою - підприємцем та відповідно до закону звільнена від сплати ЄСВ, не є застрахованою особою та не бере добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, використовується інформація з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку та за формою, встановленими ПФУ та Мінсоцполітики.

Виходячи з цього, для призначення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам-ФОП більше не потрібно буде подавати довідку з Пенсійного фонду про те, що вона перебуває на обліку в ПФУ та не бере участі на добровільних засадах в загальнообов'язковому державному соцстрахуванні. Але цей порядок стосується ФОП, які за Законом №2464 звільнені від сплати ЄСВ.

 

Чи має бути у фізособи-роботодавця штатний розпис?
Луганські податківці зауважили, що фізична особа – підприємець у розумінні норм КЗпП є роботодавцем, тому вона має вести кадрову документацію.

Зокрема, фізична особа – підприємець має оформляти локальні акти, укладати трудові договори у письмовій формі, вести трудові книжки працівників та може вести книгу реєстрації локальних актів, розробляти правила внутрішнього трудового розпорядку, вести табелі обліку використання робочого часу тощо.

Чинним законодавством про працю не передбачено обов'язковість фізичної особи – підприємця мати штатний розпис.

 

Чи може ФОП-«єдинник» ІІ групи обслуговувати банкети?
В ІПК від 18.06.2019 р. №2782/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці роз’яснили, що заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів (п. 1.3 Правил №219).

Тож платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів. Тому обмеження щодо надання послуг виключно іншим платникам єдиного податку або населенню за такою операцією не застосовується.

Відповідно ФОП - платник ЄП ІІ групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання юридичних осіб (у тому числі благодійних фондів, тобто не тільки суб’єктам господарювання платникам ЄП) на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень.

 

ФОП, які надають послуги таксі, зможуть стати «єдинниками» I групи
27 червня 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10404 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг таксі».

Зокрема цим Законом пропонується:

  • до платників ЄП І групи віднести підприємців, які провадять господарську діяльність з надання послуг таксі (49.32 КВЕД) або послуг з перевезення на замовлення (49.39 КВЕД);

  • тимчасово, до 31 грудня 2022 року включно, звільнити від оподаткування ПДВ операції з постачання легкових автомобілів вітчизняного виробництва, що відповідають певному переліку критеріїв (наявність документів, що підтверджують реєстрацію підприємця, наявність дозволу на надання послуг таксі та здійснення діяльності з перевезення).

 

ФОП чи самозайнята особа є працівником: як сплачувати ЄСВ?
Київські податківці зауважили, що Законом №2464 не передбачено звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та одночасно є найманими працівниками (застрахованими особами).

Виключенням є тільки ФОП за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Тому у разі оформлення на роботу ФОП продовжує сплачувати ЄСВ за себе у рамках підприємницької діяльності.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»