• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №1(27) | 24.01.2020 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №1(27) | 24.01.2020 р.

Це – вже двадцять сьомий (і перший в 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • розповімо, що останній день для звітування ФОП з ЄСВ за 2019 рік буде 10 лютого;
  • дізнаємося про прийняття у І читанні законопроекту щодо скасування книг обліку для ФОПів;
  • нагадаємо, коли фізособа-«єдинник» може не заповнювати Книгу обліку доходів;
  • проінформуємо про ситуацію щодо можливості використання підприємницьких коштів для власних потреб;
  • наведемо особливості заповнення ФОПами декларації про майновий стан та доходи;
  • проінфомуємо, що для фізосіб-«єдинників» мають збільшитися обсяги граничних сум доходів.

Гарного Вам читання!

***

 

ВРУ збільшила ліміти доходів для фізосіб-«єдинників», - Мінекономіки
16 січня ВРУ проголосувала за законопроект №1210 і в ньому норму щодо підвищення лімітів для фізичних осіб – підприємців І, ІІ, ІІІ груп спрощеної системи оподаткування до 1, 5 та 7 мільйонів гривень на рік.

Ініціатива з перегляду розмірів граничних обсягів доходів була у фокусі Координаційної ради з питань розвитку мікропідприємництва та малого підприємництва (далі - Рада) при КМУ.

«Ми підтримуємо рекомендації Ради і віримо у те, що демократичний політичний процес дає можливість реалізовувати ініціативи, потрібні для розвитку країни», - прокоментував міністр економіки Тимофій Милованов.

 

10 лютого - останній день для звітування ФОП з ЄСВ за 2019 рік
Чернівецькі податківці нагадали, що ФОП звітують з ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Звіт подається за формою №Д5 із зазначенням типу форми «початкова».

Отже, граничний термін подання Додатку 5 за 2019 рік – 10 лютого 2020 року. Це буде понеділок, звичайний робочий день, тому строки подання Звіту не переносяться на іншу дату.  Про це ми писали  у своїй аналітиці.

 

Скасування книг обліку для ФОП та покращення Е-кабінету: прийнято у І читанні законопроект
20 грудня 2019 року депутати прийняли в І читанні законопроект №2524

Нагадаємо, що про намір подання такого законопроекту міністр КМУ Дмитро Дубілет повідомив 4 грудня. Про це ми писали тут. З нашим аналізом законопроекту можна ознайомитися тут.

Законопроектом передбачається, що:

  • «єдинники» першої і другої груп та «єдинники» третьої групи, які не є платниками ПДВ, а також фізособи-«загальносистемники» будуть вести книги обліку за власним бажанням;

  • ведення Книги обліку доходів і витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) залишиться обов’язковим;

  • реєстрація книг для ФОП-«єдинників» за законопроектом скасовується.

 

НБУ передумав: з 17 січня ФОПи знову зможуть використовувати свої кошти без обмежень
З 3 січня ФОП заборонено витрачати кошти з підприємницьких рахунків для власних потреб. З цієї дати за поточними рахунками в національній валюті ФОП та самозайнятих осіб здійснювалися всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами.

Але ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мали право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. Про це ми зазначали тут.

Після обурення серед підприємців НБУ скасував це обмеження. Зокрема, з 17 січня виключено раніше введене обмеження з Інструкції № 492 щодо заборони використовувати підприємницькі кошти для власних потреб тільки після сплати податків та тільки з рахунків, відкритих для власних потреб фізособи.

Водночас позиція Нацбанку, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю. Про це все ми зазначили ось тут.

 

Коли фізособа-«єдинник» може не заповнювати Книгу обліку доходів
Луганські податківці зазначили, що записи в книгах обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

При цьому, якщо фізособа-«єдинник» протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати книгу обліку доходів не потрібно.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Як відображати доходи та витрати в декларації? Як правильно здійснити остаточний розрахунок за результатами звітування? Про це читайте тут.

Як правильно заповнювати загальну інформацію в декларації єдиного податку? Як зазначати види доходів, отриманих фізособами-єдинниками, в декларації? Про це все ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»