• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №5(31) | 28.05.2020 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №5(31) | 28.05.2020 р.

Це – вже тридцятий перший (і п’ятий в 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо про прийняття закону, за яким фізособи-«загальники» без прибутків не будуть платити ЄСВ;
  • зупинимося на правилах надання допомоги на дітей фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп;
  • поговоримо про встановлення пільг для чернівецьких «єдинників» І та ІІ групи у травні-червні;
  • визначимо, чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи виготовляти товар з давальницької сировини;
  • дізнаємося, як звітувати фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп за місяць реєстрації.

Гарного Вам читання!

***

Фізособи-«загальники» без прибутків не будуть платити ЄСВ: прийнято закон!
13 травня Верховна Рада на засіданні прийняла зміни щодо сплати ЄСВ. Йдеться про законопроект №2166 . У другому читанні та в цілому його підтримали 321 нардеп.

Зокрема, внесено зміни до статей 4 та 7 Закону про ЄСВ. А саме:

  • доповнено перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

  • звільнено осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

  • скасовано зобов’язання для ФОП (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір ЄСВ у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

 

Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: правила надання
З 5 травня на виплату допомоги на дітей мають право фізичні особи - «єдинники» І та ІІ груп.

Головною умовою отримання допомоги є сплата ЄСВ за усі місяці 2019 року. Або якщо ФОП зареєструвався не з початку 2019 року – протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації.

Призначення і виплата допомоги на дітей здійснюється органами з питань соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання ФОП.

Отже, звертатися за допомогою слід до управління соцзахисту. Дізнатися їх адреси та контакти можна в Інтернеті. Про це ми докладно писали тут.

15 травня Мінсоцполітики повідомило про початок призначення фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп допомоги на дітей.

19 травня з’явилася інформація про проект змін до Порядку №329. За ним зареєстровані у 2020 році та звільнені від сплати ЄСВ фізособи-«єдинники» матимуть право на допомогу на дітей. Адже Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ, яка вносить зміни до Порядку надання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп.

 

Чернівецькі «єдинники» І та ІІ групи податок у травні-червні не сплачують
Чернівецька міська рада зменшила на період з 1 травня по 30 червня 2020 року включно ставки єдиного податку, встановивши їх:

  • для першої групи платників - у розмірі 0% до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

  • для другої групи платників, в тому числі і для платників, які використовують працю найманих осіб – у розмірі 0% до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

«Єдинник» ІІ групи планує виробляти продукцію з давальницької сировини для «загальника»: чи є наслідки?
Податківці у підкатегорії 107.01.02 «ЗІР» навели норми пп. 2 п. 291.4 ПКУ.

На її підставі вони зауважили, що виготовлення фізособою-«єдинником» другої групи продукції з давальницької сировини суб’єкта господарювання, який перебуває на загальній системі, є порушенням умов застосування спрощеної системи оподаткування, оскільки операції з виробництва такої продукції є за своєю суттю операціями з надання послуг замовнику.

 

Зареєструвалися ФОП та обрали І або ІІ групу єдиного податку: як звітувати?
Івано-франківські податківці зазначили, що у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування, а доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ.

Такий платник за результатами звітного кварталу, в якому розпочата діяльність, подає квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу і самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за днем подання Декларації.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»