• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №7(33) | 22.07.2020 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №7(33) | 22.07.2020 р.

Це – вже тридцятий третій (і сьомий  в 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

А саме:

 

  • нагадаємо, з якої дати запроваджується обов'язкове застосування РРО фізособами-«єдинниками»;
  • зазначимо, що депутати запланували ввести відпустку для догляду за дитиною до трьох років для ФОП;
  • зауважимо, що ВРУ скасувала книги обліку для ФОП;
  • дізнаємося, як змінився склад витрат фізосіб-«загальників» з 23 травня;
  • проінформуємо, що ФОПів можуть звільнити від сплати ЄСВ за червень 2020 року.

Гарного вам читання!

***

 

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років для ФОП: нова законодавча ініціатива
13 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3831 «Про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про відпустки" щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами».

У новій редакції буде викладено частину 4 статті 20 Закону «Про відпустки». За нею особам, зазначеним у частині третій статті  18  цього  Закону (крім   осіб,   які   усиновили   чи  взяли  дитину  під  опіку  у встановленому    законодавством   порядку,   прийомних   батьків), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається:

  • на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона  вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки (зі зазначенням дати),

  • або на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець.

Про це читайте тут.

 

ВРУ скасувала книги обліку для ФОПів 
14 липня Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (законопроект №2524). Зокрема, ним скасовується:

  • вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат,

  • обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

 

Як змінився склад витрат фізосіб-«загальників» з 23 травня? 
Законом №466  викладено у новій редакції пп. 177.4.6 ПКУ, відповідно до якого ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають:

  • витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;

  • витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на проведення поточного ремонту; ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

З 23 травня також не підлягають амортизації такі основні засоби:

  • земельні ділянки;

  • об’єкти житлової нерухомості;

  • легкові автомобілі.

Про це докладніше ми розповідали тут.

 

ФОПів можуть звільнити від сплати ЄСВ за червень 2020 року
10 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законопроектом пропонується продовжити звільнення від сплати ЄСВ фізичних осіб - підприємців за себе, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 30 червня 2020 року.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Про це читайте тут.

 

З якої дати запроваджується обов'язкове застосування РРО фізособами-«єдинниками»?
З 1 січня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для фізосіб-«єдинників», які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

  • надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

А от з 1 квітня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для усіх ФОП платників єдиного податку 2-4 групи, незалежно від того, який дохід отримано фізичною особою-підприємцем. Про це ми зауважували тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»