• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №10(36) | 27.10.2020 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №10(36) | 27.10.2020 р.

Це – вже тридцятий шостий (і десятий  в 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, коли сплачувати ФОПам ЄСВ за квартал – 19 чи 20 числа;
  • розповімо, чи звітувати фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп у разі відсутності доходу;
  • зазначимо, що «сплячим» ФОПам з датою припинення до 3 червня можуть списати борг з ЄСВ;
  • розкажемо, як визнається граничний розмір доходу ФОП у разі переходу на єдиний податок посеред року;
  • проінформуємо, що Комітет ВРУ рекомендує прийняти законопроєкт Гетманцева про звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО.

Гарного вам читання!

 

***

Сплата ЄСВ ФОПами за квартал – 19 чи 20 числа?
Дніпропетровські податківці зауважили, що ФОП – платники єдиного податку зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (ч. 8 ст. 9 Закону №2464).

Окремо вони навели ст. 530 ЦКУ. За нею, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Таким чином, граничний термін сплати єдиного внеску за себе ФОП – платниками єдиного податку – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

А от якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

Чи звітувати фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп у разі відсутності доходу?
Львівські податківці наголосили, що платники єдиного податку, які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати податкову декларацію платника єдиного податку.

При цьому платники єдиного податку третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, за поточний звітний період мають знову наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

 

«Сплячим» ФОПам з датою припинення до 3 червня можуть списати борг з ЄСВ... Але невідомо коли 
28 вересня херсонські податківці надали відеороз’яснення щодо списання ЄСВ «сплячих» фізосіб-«загальників».

За ним всі, хто припинив діяльність з 3 червня 2020 року та не подав заяву до 1 вересня, вже втратили право на списання.

А от щодо тих фізосіб-«загальників», які ліквідувалися до 3 червня, поки питання не вирішено. Тому згідно з роз’ясненням наразі не проводиться приймання заяв від таких ФОП. Територіальні податківці чекають від ДПС письмового алгоритму дій та про це повідомлять окремо.

Тож ФОП з датою ліквідації до 3 червня слід не втрачати надії та звертатися до свого податкового органу за місцем обліку. Але й досі не має повідомлення про старт приймання заяв від таких ФОПів.

 

Комітет ВРУ рекомендує прийняти законопроєкт Гетманцева про звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО 
28 вересня Комітет рекомендував ВРУ розглянути законопроєкти №3853, №3853-1, №3853-2 щодо запровадження щорічного підвищення граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників ЄП не застосовувати РРО, а також скасування механізму кешбек.

Але під час цього ж засідання було проведено обговорення підготовленого нового проєкту (компромісна редакція на основі законопроектів №2645 та №2645-1). Зауважимо, що ними передбачається відмінити обов’язкове застосування РРО для фізосіб-«єдинників» 2-4 груп з обсягом доходу до 1000000 гривень, а також скасувати механізм отримання споживачами компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій(кешбек). На кого саме з фізосіб-«єдинників» буде поширюватися звільнення від РРО, ми розповідали ось тут.

 

ФОП перейшов на єдиний податок посеред року: як визначається граничний розмір доходу?
Податківці у підкатегорії 107.01.03 «ЗІР» зазначили, що визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування (п. 292.14 ПКУ).

Тобто якщо фізична особа – підприємець здійснила перехід на спрощену систему оподаткування з 1 квітня або 1 липня, або 1 жовтня поточного року, то фізична особа – підприємець – платник єдиного податку з метою перебування на спрощеній системі оподаткування визначає сумарний дохід у поточному році з початку цього календарного року: дохід, отриманий під час перебування на загальній системі оподаткування, та дохід, отриманий під час перебування на спрощеній системі оподаткування (за повні календарні квартали). Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»

  • «Фізособи-підприємці» №03(72) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    Сьогодні 06:50114
  • «Фізособи-підприємці» №02(71) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    14.03.202479
  • «Фізособи-підприємці» №01(70) | 01.02.2024 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    01.02.202474
  • «Фізособи-підприємці» №11(69) | 20.12.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    20.12.2023159
  • «Фізособи-підприємці» №10(68) | 16.11.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    16.11.20236 756