• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №01(39) | 19.01.2021 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №01(39) | 19.01.2021 р.

Це – вже тридцятий дев’ятий (і перший у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • зауважимо, що для фізосіб-«єдинників» збільшено граничні розміри площі нерухомості для оренди;
  • наголосимо, що з 1 січня 2021 року діятимуть нові правила обліку доходів всіх ФОПів;
  • ознайомимося з розмірами ЄСВ та єдиного податку для І та ІІ груп на 2021 рік;
  • дізнаємося, як фізособам-«загальникам» віздвітувати у разі отримання доходів як фізособи;
  • розповімо про особливості заповнення декларації про доходи за 2020 рік;
  • поговоримо про затвердження нової форми декларації про доходи;
  • підкреслимо, що з 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ.

Гарного вам читання!

 

***

Для фізосіб-«єдинників» збільшено граничні розміри площі нерухомості для оренди
Податківці з Київської області зазначили, що з 1 січня 2021 року платниками єдиного податку І-ІІІ груп  не можуть бути фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів (було 100), нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів (було 300).

Такі зміни було внесено до ПКУ Законом України від 17.12.2020 року № 1117-IX.

 

З 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ
Мінфін наказом від 09.12.2020 р. №752  виклав у нових редакціях форми:

  • податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;

  • податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року.

Нагадаємо, що нова редакція форм з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄСВ.

Зокрема, у формі декларації платника єдиного податку - ФОП з'явився окремий Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".

Наказ №752 набрав чинності з 1 січня 2021 року. Про це ми писали тут.

 

З 1 січня 2021 року діють нові правила обліку доходів всіх ФОПів
З 1 січня 2021 року ФОП–«загальники», як і раніше, зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Але облік доходів і витрат можна буде здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

Облік у ФОП-«загальників» відбуватиметься в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку!). Нову її форму та порядок ведення такого обліку має затвердити Мінфін. Але поки що їх немає навіть у проєктах. 

З 1 січня 2021 р. фізособи-«єдинники» І та ІІ груп та «єдинники» ІІІ групи – неплатники ПДВ будуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

А фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) будуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Тобто з 2021 року всім ФОП-«єдинникам» І-ІІІ груп скасували ведення типових форм Книг обліку. При цьому облік вести все ж таки буде треба і робити це можна буде в паперовому та/або електронному вигляді.

Про це ми писали докладно в аналітиці ось тут.

 

Особливості заповнення декларації про доходи за 2020 рік
6 січня ДПСУ нагадала, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

Щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день – 09.02.2021 р.

 

Мінфін затвердив нову форму декларації про доходи для фізосіб з додатками для ЄСВ
Мінфін наказом від 17.12.2020 р. №783 виклав у новій редакції:

  • форму податкової декларації про майновий стан і доходи;

  • Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Їх привели у відповідність до Законів №466№115 та №116, що дасть змогу реалізувати права платників податків на подання обʼєднаної звітності з ПДФО та ЄСВ. 

Зокрема, у формі декларації введено окремі рядки для відображення:

  • частини прибутку контрольованої іноземної компанії та податкових зобов’язань з таких доходів;

  • зобов’язань з ЄСВ для самозайнятих осіб або для фізичних осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні, або для членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

  • уточнення попередньо задекларованих зобов’язань перед бюджетами та цільовими фондами.

Крім того, тепер декларація про доходи міститиме аж 7 додатків.  Про це читайте тут.

 

Фізособа-загальник отримала дохід, як фізособа: як звітувати? 
Тернопільські податківці наголосили, що у річній податковій декларації фізичної особи – підприємця поряд із доходами від підприємницької діяльності відображаються також інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Остаточний розрахунок суми податкових зобов’язань з ПДФО здійснюється зі суми загального річного оподатковуваного доходу за звітний податковий рік.

Сума ПДФО, визначена ФОПом за підсумками остаточного розрахунку, зазначена ним у річній податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання такої податкової декларації.

 

Аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2021 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп та ліміти доходів для перебування на спрощеній системі, а також ліміту для обов’язкових РРО? Хто з ФОПів не буде платити ЄСВ? Які пільги встановлено для «єдинників» І групи та на скільки? Про це все ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»