• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №04(42) | 04.06.2021 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №04(42) | 04.06.2021 р.

Це – вже сорок другий (і четвертий в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що ДРС не підтримує проєкт Мінфіну щодо обліку товарних запасів;
  • дізнаємося, чи включається до доходу фізособи-«загальника» сума кредиту, яка погашається юрособою-поручителем;
  • з’ясуємо, коли сума поворотної допомоги буде доходом фізособи-«загальника»;
  • зазначимо, що фізосіб-«єдинників» планують стимулювати для оформлення офіційних трудових відносин з працівниками;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» 1 групи при здійсненні перукарських послуг надавати послуги манікюру, візажу;
  • визначимося, чи може ФОП оформити відпустку для догляду за дитиною.

Гарного вам читання!

 

***

Фізосіб-«єдинників» планують стимулювати для оформлення офіційних трудових відносин з працівниками
5 травня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5466. За пояснювальною запискою, ціль його полягає у  стимулюванні виведення з тіні ринку праці, а також сприяння створенню нових робочих місць ФОПами з метою збільшення податкових надходжень в державний бюджет.

Законопроєктом запропоновано:

  • введення максимальної кількості штатних працівників, які можуть одночасно перебувати у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем з числа платників єдиного податку 1 групи – до 3 осіб (наразі цієї можливості немає);

  • збільшення максимальної кількості штатних працівників, які можуть одночасно перебувати у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем з числа платників єдиного податку 2 групи – з 10 до 20 осіб;

  • збільшення граничних обсягів доходів, що дають право застосування  спрощеної системи оподаткування платників єдиного податку 1-3 групи, на 85 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за кожну штатну одиницю, якій нараховувалась основна заробітна плата не менше подвійного розміру мінімальної заробітної плати.

Про це все ми розповідали тут.

 

ДРС не підтримує проєкт Мінфіну щодо обліку товарних запасів
На початку червня ДРС  звернулася до Мінфіну з пропозицією розглянути надіслані до ДРС листи-звернення від об’єднань підприємців з пропозиціями та зауваженнями до проєкту наказу МФУ «Про затвердження Порядку обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

За словами Олексія Кучера, розробник проєкту повинен обов’язково розглянути всі зауваження бізнесу, а після цього він має повністю чи частково їх врахувати або мотивовано відхилити.

«Коли розробник поінформує адресантів та Службу про результати розгляду пропозицій підприємців, будемо приймати рішення щодо цього проєкту наказу», – повідомив голова ДРС.

 

Чи включається до доходу фізособи-«загальника» сума кредиту, яка погашається юрособою-поручителем?
Харківські податківці підкреслили, що кредит, отриманий фізособою – підприємцем від банку на розрахунковий рахунок, підлягає поверненню. Тому дана сума кредиту не підлягає включенню до складу доходу.

Але  якщо погашення кредиту здійснюється юридичною особою – поручителем, то дохід у сумі погашеного поручителем кредиту включається до доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та є об’єктом оподаткування ПДФО за правилами, встановленими ст. 177 ПКУ.

 

Коли сума поворотної допомоги буде доходом фізособи-«загальника»?
Рівненські податківці зауважили, що якщо отримання ФОПом поворотної фінансової допомоги відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору сума поротної фінансової допомоги не включається до доходу суб’єкта господарювання.

А от якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах.

 

Чи може фізособа-«єдинник» 1 групи при здійсненні перукарських послуг надавати послуги манікюру, візажу?
Одеські податківці вказали, що відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень належать до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси».

Згідно з наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396  клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД ДК 009:2010 включає миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок, а також гоління та підрівнювання бороди, масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.

Отже, ФОП– платник єдиного податку першої групи, яка здійснює діяльність з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

 

Чи може ФОП оформити відпустку для догляду за дитиною?
Фахівці Держпраці наголосили, що в статті 2 Закону про відпустки зазначено: «Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають в трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності, а також працюють у фізичної особи (далі – підприємство)». Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 1 ст. 18 Закону).

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 18 Закону).

Оскільки відповідно до ст. 42 ГКУ підприємництво – це самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик господарська діяльність щодо здійснення суб’єктом господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів за одержання прибутку, то на неї не поширюються вищевикладенні норми Закону, тобто вона не має права на отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»