• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №02(49) | 17.02.2022 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №02(49) | 17.02.2022 р.

Це – вже сорок дев’ятий (і другий в 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про правила включення амортизації ОЗ та обов'язкового страхування до витрат фізосіб-«загальників»;
  • підкреслимо, що 9 лютого  на фізосіб-«загальників» чекав остаточний розрахунок з ЄСВ за 2021 рік;
  • зупинимося на правилах складання декларації фізосіб-«загальників» за 2021 рік;
  • зауважимо, що Мінфін розробив типову форму обліку доходів та витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи – платників ПДВ;
  • наголосимо, що з 11 лютого діє оновлений Перелік №1336 щодо звільнення від застосування РРО;
  • зазначимо, що всі декларації з єдиного податку планують оновити.

Гарного вам читання!

***

На фізосіб-«загальників» чекає остаточний розрахунок з ЄСВ за 2021 рік
Податківці у підкатегорії 201.04.02 «ЗІР» зазначили, що суми ЄСВ, сплачені фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування протягом року (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня звітного року, та до 20 січня року, наступного за звітним роком), враховуються такими платниками при остаточному розрахунку за календарний рік в додатку ЄСВ 1.

Він формується у складі декларації про майновий стан і доходи за звітний період, що дорівнює календарному року – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року, тобто до 9 лютого 2022 року.

А термін сплати зобов’язань, визначених фізособами-«загальниками», у Додатку ЄСВ 1 настає в день подання такого Додатка у складі Декларації, відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати його подання включно. Але до кінця карантину фінансових штрафів за несвоєчасну сплату ЄСВ не буде. Тому є ще час сплатити без наслідків.

Про це ми писали тут.

 

Включення амортизації ОЗ та обов'язкового страхування до витрат фізосіб-«загальників»: нова УПК від Мінфіну
Мінфін наказом від 10.02.2022 р. №66  затвердив УПК щодо окремих питань визначення об’єкта оподаткування ПДФО фізосіб-«загальників».

У цій узагальнюючій податковій консультації розглядаються норми ПКУ щодо віднесення до витрат, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на доходи фізосіб-"загальників" амортизаційних відрахувань з основних засобів (у тому числі вантажних транспортних засобів) та вартості придбаних послуг з обов’язкового страхування.

Мінфін надав відповіді на такі питання:

  1. Чи має право фізична особа - підприємець, що перебуває на загальній системі оподаткування, відносити до складу витрат амортизаційні відрахування з об’єктів основних засобів, що були придбані до 1 січня 2017 року, а також з вантажних автомобілів, що були придбані до 23 травня 2020 року;
     
  2. Які умови слід виконати фізичній особі - підприємцю, що перебуває на загальній системі оподаткування, для підтвердження вартості основних засобів, що підлягають амортизації, та відповідної суми амортизаційних відрахувань, що враховується у складі витрат звітного періоду;
     
  3. Як визначити суму амортизації основних засобів для відображення у витратах фізичної особи - підприємця, що перебуває на загальній системі оподаткування, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів відповідного звітного періоду;
     
  4. Чи має право фізособа-"загальник"  відносити до витрат вартість придбаних нею послуг з обов’язкового страхування.

 

До уваги ФОП-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ)! Розроблено типову форму обліку доходів та витрат 
14 лютого 2022 року Мінфін оприлюднив проєкт свого Наказу (завантажити), яким пропонує затвердити:

  • Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (завантажити);
     
  • Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (завантажити).

До затвердження нової форми ФОП – платники ЄП, які є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів і витрат. 

З метою систематизації отриманих доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку, які є платниками ПДВ, розроблена типова форма. Зокрема, передбачено:

  • ведення окремого обліку доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції;
     
  • можливість її ведення в паперовому, електронному вигляді, у тому числі, через Електронний кабінет. 

 Про це докладніше читайте у нашій новині тут.

 

З 11 лютого діє оновлений Перелік №1336 щодо звільнення від застосування РРО
9 лютого на черговому засіданні КМУ було затверджено Постанову №95 «Про внесення змін до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій». 

Вона набрала чинності 11 лютого 2022 року (з дня її офіційного опублікування в "Урядовому кур'єрі" №28/2022).

Мінрегіон раніше пояснював, що наразі відсутній закон, який регулював віднесення тих чи інших населених пунктів до тієї чи іншої категорії. Саме з огляду на відсутність відповідного законодавчого забезпечення аспекти зазначеного питання регулює Положення УРСР №1654, яке є чинним в частині, що не суперечить Конституції. Так от за його преамбулою до сільських населених пунктів віднесено села та селища. Але в Переліку №1336 щодо незастосування РРО йшлося тільки про села. Саме тому Мінрегіон прийняв рішення внести зміни до Переліку та додати до переліку селища.

 

Усі декларації з єдиного податку будуть оновлені 
2 лютого 2022 року Мінфін опублікував проєкт Наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (завантажити). 

У новій редакції пропонується викласти:

  • декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (завантажити);
     
  • декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (завантажити);
     
  • декларацію платника єдиного податку четвертої групи (завантажити).

 Проєктом наказу пропонується доповнити податкові декларації додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. Тобто зміст декларацій не зміниться, а лише доповниться новими графами та додатками.

 

Декларація ФОП-«загальника» за 2021 рік: нюанси складання
З 1 січня 2022 року введена в дію нова форма декларації про майновий стан і доходи. Вона передбачає об’єднання звітності з ПДФО та ЄСВ, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК).

Тож якщо ФОП мав лише підприємницькі доходи, то він зазначає в декларації тільки ці підприємницькі доходи. Але якщо він мав ще якісь непідприємницькі доходи (навіть ті, які були отримані від податкових агентів!) – їх теж треба показати в річній декларації. Звісно, що нараховувати ПЗ з ПДФО та ВЗ з таких доходів треба буде лише в тому випадку, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати (податковим агентом). 

Проте інші доходи, як вже було зазначено, оподатковуються за загальними правилами, встановленими для звичайних фізосіб. Тому зараз ми їх аналізувати не будемо (тим більше, що коло таких доходів досить широке). Зосередимось на оподаткуванні підприємницьких доходів та відображенні саме їх у декларації. Для цього ФОП складає: податкову декларацію, додаток ЄСВ 1 та додаток Ф2 та робить відповідні позначки у вікні щодо додатків.

Про це дуже докладно ми розповіли у своїй аналітиці тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»