• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(20) | 20.07.2018 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(20) | 20.07.2018 р.

Це – вже дванадцятий з початку року (і двадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про особливості звітування з ЄСВ за новою формою (коли та як);
  • визначимося, чи потрібно нараховувати ЄСВ при використанні службового мобільного зв’язку в особистих цілях;
  • дізнаємося, які помилки у звіті з ЄСВ призводять до інспекційних відвідувань Держпраці;
  • проконсультуємо, як нараховувати ЄСВ у разі надання основним працівником послуг за договором ЦПХ;
  • нагадаємо, якою має бути тривалість чергування у охоронців та сторожів;
  • і наостанок – з’ясуємо, як заповнювати трудові книжки при звільненні та чи можна її заповнювати двома мовами.

Гарного вам читання!

***

За серпень будемо звітувати з ЄСВ за новими формами
Мінфін наказом від 15.05.2018 р. №511 затвердив у новій редакції форми звіту з ЄСВ та порядок їх формування та подання.

Цей наказ (а отже, і нові форми звітності) набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Документ було оприлюднено в «Офіційному віснику» від 06.07.2018 р. №51. Тож він набере чинності з 1 серпня, а звітувати за новою формою вперше будемо у вересні 2018 року. Про це все читайте у нашій новині.

Згодом львівські податківці та ДФС розмістили на своїх офіційних сайтах відповідні повідомлення (тут і тут відповідно). В них підтверджується наша позиція: вперше за новою формою слід звітувати за серпень 2018 р.

 

На додаток до попередньої новини: що змінилося у формі звіту з ЄСВ?
Після внесених змін у таблиці 1 звіту з ЄСВ з’явилися рядки для відображення різниці між нарахованим ЄСВ на зарплату працівників з інвалідністю за ставками 8,41%, 5,3%, 5,5% та за загальною ставкою 22%. У заголовній частині таблиці 1 в реквізиті 15 будемо зазначати не штатну чисельність працівників, а облікову кількість штатних працівників.

До таблиці 5 додали сім нових граф для відомостей про працівника. А саме:

  • реквізит 12 – «Професійна назва роботи»;
  • реквізит 13 – «Код ЗКПТР»;
  • реквізит 14 – «Код класифікатора професій»;
  • реквізит 15 – «Посада»;
  • реквізит 16 – «Документ підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду»;
  • реквізит 18 – «дата створення нового робочого місця (штатної одиниці) на яке в звітному періоді працевлаштований працівник»;
  • реквізит 19 «Військове звання».

Таблиця 6 залишилася без змін. Але для заповнення її реквізиту 10 введено новий код типу нарахувань – 14. Цей тип нарахування буде використовуватися для відображення суми донарахування до мінімального страхового внеску за минулі періоди у разі сторнування відпускних при звільненні працівника за дні відпустки, отриманих наперед.

Про це все детальніше ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Які помилки у звіті з ЄСВ призводять до інспекційних відвідувань Держпраці?
Найпоширенішими помилками за результатами аналізу ПФУ звітності роботодавців з ЄСВ є:

  • невідображення даних про початок та припинення трудових відносин роботодавця зі застрахованою особою;
  • допущення помилки в ознаках про наявність трудової книжки, про неповний робочий час;
  • неправильне зазначення суми перехідних виплат (відпускні, лікарняні);
  • неправильне відображення суми донарахованого ЄСВ до мінімального розміру.

Такі помилки є інформацією, яку ПФУ передає ДФС та Держпраці.

Тож слід ретельно перевіряти правильність вказаних у звіті з ЄСВ відомостей про застрахованих осіб, та у разі виявлення помилок – виправляти їх.

Про це ми розповідали тут.

 

Алгоритм визначення розрахункових рахунків для сплати ЄСВ
Київські податківці в своєму роз’ясненні вказали, що кожна категорія платників ЄСВ має свій символ (201, 202, 203, 204, 205, 206, 207). Цей показник використовується для правильного визначення розрахункового рахунку, на який певна категорія платників має перераховувати єдиний внесок до бюджету.

Тризначний символ відображений у розрахунковому рахунку шостою, сьомою та восьмою цифрою.

Звертаємо увагу: розрахункові рахунки для сплати ЄСВ не змінилися та наразі є чинними для зарахування коштів до бюджету.

 

Чи потрібно нараховувати ЄСВ при використанні працівником службового мобільного зв’язку в особистих цілях
Податківці у підкатегорії 301.03 «ЗІР» вказали, що базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожному працівнику зарплати. А зарплата, своєю чергою, включає компенсаційні виплати у вигляді вартості невиробничих розмов з мобільних телефонів, що знаходяться на балансі юридичної особи.

Тому, на думку ДФС, на вартість розмов слід нараховувати ЄСВ.

 

Як нараховувати ЄСВ на зарплату та винагороду за договором ЦПХ основного працівника
Податківці з «Офіційного віснику» зауважили: якщо працівник поряд зі своєю основною роботою виконує роботу (надає послуги) за договором ЦПХ, то до загальної бази нарахування ЄСВ за місяць включається як зарплата, так і сума винагороди за договором ЦПХ. І тільки потім здійснюється порівняння з сумою мінімальної заробітної плати за місяць.

Якщо загальна сума буде меншою, ніж мінімальна зарплата, сума ЄСВ розраховується як добуток мінімальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

 

Якою має бути тривалість чергування у охоронців та сторожів
За ст. 58 КЗпП при змінних роботах працівники чергуються у змінах рівномірно в порядку за Правилами внутрішнього трудового розпорядку. При цьому тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою за подвійну тривалість часу роботи в попередній зміні (включно з часом перерви на обід). Тож чергування безпосередньо залежить від затверджених Правил внутрішнього трудового розпорядку.

Проте, якщо за умовами виробництва для охоронників та сторожів можливе недотримання встановленої щоденної або тижневої тривалості робочого часу, для них запроваджують підсумований облік робочого часу.

Фахівці Держпраці з Луганської області також вказали, що вибір суб’єктом господарювання режиму праці залежить від специфіки його виробничої діяльності. Режим потрібно погодити з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства та визначити в установленому порядку в колективному (трудовому) договорі. Про це все читайте тут.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Чому необхідне скасування трудових книжок? Як заповнювати трудові книжки при звільненні та чи можна її заповнювати двома мовами? Про це все ми пишемо тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»