• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(18) | 15.06.2018 р.

Вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(18) | 15.06.2018 р.

Це – вже десятий з початку року (і вісімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • зупинимося на правилах поділу щорічної відпустки;
  • визначимося, які та коли види премій можна нараховувати працівникам;
  • з’ясуємо, який штраф чекатиме на роботодавця за помилки при нарахуванні індексації;
  • нагадаємо, як слід надавати відгул за роботу у вихідний день;
  • зазначимо, коли відображати в бухобліку перехідні відпускні;
  • наведемо алгоритм отримання матеріального забезпечення від ФСС;
  • дізнаємося, як змінився порядок компенсації роботодавцям витрат на ЄСВ;
  • …а наостанок – проінформуємо, як ПФУ буде вести реєстр застрахованих осіб за новими правилами.

Гарного вам читання.

 

***

Як поділяти щорічну відпустку?
Податківці з «Вісника» нагадали, що щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості. Але це можливо тільки за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше ніж 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року. Її слід надати не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

 

Яким буде штраф за помилки в індексації зарплати – нова позиція Держпраці
Фахівці Держпраці у листі від 07.05.2018 р. №3570/4.1/4.1-ДП-18 навели два різних види штрафів за помилки у нарахуванні індексації. Зокрема:

  • ненарахування індексації заробітної плати є недотриманнням мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Отже, якщо індексація працівнику не нараховувалася взагалі (в т.ч. в якомусь одному із місяців), то роботодавцю загрожуватиме штраф у розмірі 10 МЗП (у 2018 році – 37 230 грн);
  • порушення правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та помилки у сумах індексації є порушенням Порядку №1078. Такі помилки не підпадають під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці та належать до категорії інших порушень. Тож нарахування індексації у меншому, ніж належить, розмірі буде каратися штрафом у розмірі 1 МЗП (у 2018 році – 3723 грн).

Наша новина про це – за посиланням.

 

Надання відгулу за роботу у вихідний день: що слід пам'ятати?
Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку (відгулу) або у грошовій формі у подвійному розмірі.

На підставі цієї норми спосіб компенсації у вихідний день (надання іншого вихідного дня чи підвищеної оплати) визначається за згодою сторін. В наказі про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець повинен конкретно зазначити, у який саме спосіб працівникові буде компенсуватися робота у вихідний день.

 

Звертаємо увагу: використання працівником на власний розсуд права на відгул вважатиметься неявкою на роботу без поважних причин. А це вже може бути підставою для звільнення працівника за прогул.

 

Про все це пишуть у своїй консультації юристи Профспілки працівників освіти та науки.

 

Премії: які, кому і скільки?
Держпраці з Хмельницької області вказує, що преміальні виплати можна розділити на такі категорії:

  • за способами нарахування – індивідуальні й колективні;
  • за періодичністю виплат – систематичні й разові;
  • за формою виплати – грошові та матеріальні.

Докладну інформацію про виплату надбавок або премій обов’язково потрібно вказувати в колективному договорі. А якщо такого немає, в одному з цих документів:

  • окремому положенні, погодженому з первинною профспілковою організацією;
  • одному з розділів чинного положення про оплату праці;
  • трудовому договорі або контракті.

 

Зверніть увагу: якщо в положенні про оплату праці, трудовому договорі або статуті не буде прописано жодних виплат-стимулів, то працівники не можуть їх вимагати.

 

Для виплати премії потрібно видати відповідний наказ. Премії, призначені у зв’язку з винятковими заслугами й мають разовий характер, треба вносити до спеціального розділу трудової книжки. Інформацію щодо щоквартальних премій, а також премій з нагоди окремих свят у трудовій книжці не фіксують.

 

Алгоритм отримання матеріального забезпечення від ФСС
У своєму роз’ясненні фахівці Фонду соцстрахування навели процедуру отримання матеріального забезпечення застрахованою особою. А саме:

  • 1 етап. Отриманий листок непрацездатності в закладі охорони здоров’я працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення);
  • 2 етап. Передача листка непрацездатності на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення);
  • 3 етап. Розрахунок бухгалтерією страхувальника суми матеріального забезпечення та оформлення заяви-розрахунку для отримання фінансування від робочого органу Фонду;
  • 4 етап. Подача страхувальником заяви-розрахунку за місцем обліку в органі Фонду та подальше фінансування такої заяви шляхом перерахування робочим органом Фонду заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника;
  • 5 етап. Виплата страхувальником матеріального забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

 

Порядок компенсації роботодавцям витрат на ЄСВ змінився
Зміни до Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, були внесені постановою КМУ від 06.06.2018 р. №459. Постанова набрала чинності 13 червня.

  1. По-перше, тепер компенсуванням з Держбюджету у розмірі 50% суми нарахованого ЄСВ за працевлаштування на нове робоче місце особи буде займатися Фонд безробіття замість ПФУ;
  2. По-друге, уточнено, що для підтвердження фактів відсутності зменшення штатної чисельності працівників і фонду оплати праці середньооблікова кількість штатних працівників і розмір фонду оплати праці за місяць, у якому перевіряються такі факти, порівнюються із середнім значенням середньооблікової кількості штатних працівників та середнім значенням фонду оплати праці за 12 місяців, що передують місяцю перевірки показників відповідно.

Про це та про те, яку функцію буде виконувати Держпраці та ПФУ, читайте тут.

 

Наостанок – дві аналітики від редакції
Які зміни відбудуться в правилах ведення реєстру застрахованих осіб? Чи зможуть роботодавці та працівники нарешті отримувати інформацію з цього реєстру дистанційно? Про це ми розповідали тут.

Працівник йде у перехідну щорічну відпустку? Коли відображати відпускні в бухобліку? Про це ми детально пишемо ось тут.

 

Зверніть увагу!
26 червня редакція проведе вебінар «Комп’ютери на підприємстві і робота за ними». Лектор – Ганна Бикова, керівник київської редакції та провідний автор тижневика «Дебет-Кредит», податковий консультант-практик з багаторічним досвідом роботи головним бухгалтером.

На вебінарі редакції ви дізнаєтеся:

  • Як поставити комп’ютер на облік, якщо він придбавається за складовими частинами?
  • Як відображається в обліку модернізація або демонтаж персонального комп’ютера?
  • Як обліковується програмне забезпечення, яке придбавається для роботи за ним?
  • Не забуваймо і про те, що робота за комп’ютером має особливий характер, пов'язаний з нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням. А це дає працівникам право на додаткову щорічну відпустку. Якої тривалості вона надається і як оформлюється?

Реєструйтесь для участі прямо зараз. Для передплатників «Дебету-Кредиту» на електронний пакет «Профі» чи паперовий журнал участь безкоштовна.

 

***

«У відпустку: кадрові, зарплатні, звітні та бухгалтерські міфи і реалії

«У відпустку: кадрові, зарплатні, звітні та бухгалтерські міфи і реалії»
Приєднуйтесь до нового відеокурсу з Тетяною Мойсеєнко! Курс складається з чотирьох відеоуроків:

  1. Кадрові турботи під час відпусток працівників;
  2. Зарплатний гаманець під час відпустки;
  3. Бухгалтерські та звітні особливості відпускних;
  4. Відповіді на запитання.

Деталі - за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»