• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(25) | 05.10.2018 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(25) | 05.10.2018 р.

Це – вже сімнадцятий з початку року (і двадцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, в які строки з 1 жовтня потрібно буде подавати заяви-розрахунки до ФСС;
  • визначимося, чого чекати роботодавцям при неподанні повідомлень про виплати лікарняних та декретних від ФСС;
  • нагадаємо строки для виплат лікарняних та декретних;
  • роз’яснимо, як заповнювати «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжного доручення на сплату ЄСВ;
  • розповімо, чи є компенсація невикористаної відпустки при звільненні мінімальною гарантією;
  • проконсультуємо, як індексувати зарплату у жовтні 2018 року.

Гарного вам читання!

 

***

В які строки з 1 жовтня потрібно подавати заяви-розрахунки до ФСС?
З 1 жовтня 2018 року передбачено подачу роботодавцем заяви-розрахунку впродовж 5 робочих днів від дати затвердження протоколу засідання комісії зі соцстрахування підприємства (рішення уповноваженого) щодо призначення матеріального забезпечення.

«Комісія також має затверджені строки, у які вона повинна розглянути документи, що надійшли від працівника, для призначення йому матеріального забезпечення. Для допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах – це 10 днів з моменту надходження. Для допомоги на поховання строк призначення – не пізніше дня, що настає за днем звернення. <...> І одночасно роботодавцям надається можливість подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді, тобто процес не лише пришвидшується для працівників, але й спрощується для страхувальників», – зауважив директор департаменту страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції Фонду Світлана Зарубіна.

Як правильно заповнювати нові форми заяви-розрахунку та повідомлення про виплати – читайте тут. Про можливість подання їх в електронній формі ми розповідали тут.

 

Не подали повідомлення про виплату коштів застрахованим особам? Очікуйте на перевірку від ФСС
Протягом місяця з дня проведення виплат за рахунок Фонду соцстраху страхувальник має надіслати повідомлення про проведення виплат. Повідомлення може бути:

  • надіслане в електронному вигляді з використанням ЕЦП;
  • надіслане листом з повідомленням;
  • надане безпосередньо до відділення управління ФСС.

Звертаємо увагу: якщо протягом трьох місяців з дня здійснення відділенням управління виконавчої дирекції Фонду фінансування роботодавець не подає відповідне повідомлення, це буде підставою для проведення перевірки Фондом щодо використання страхувальником коштів Фонду (п. 11 Порядку №12). Про це ми писали ось тут.

 

Як індексувати зарплату у жовтні 2018 року?
Оскільки показник індексу інфляції за серпень 2018 року становить 100%, то він не змінює розміри коефіцієнтів для проведення індексації. Тому у жовтні 2018 року проведення індексації залишається на рівні вересня 2018 року.

Дізнатися більше, а також переглянути коефіцієнти (залежно від місяця та року останнього підвищення окладів) ви можете у нашій аналітиці.

 

В які строки виплачувати матеріальне забезпечення від ФСС?
Фонд соцтраху у Дніпропетровській області нагадав, що лікарняні та декретні виплачуються:

  1. працівникам – у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати;

  2. добровільно застрахованим особам, застрахованим особам, які працюють на умовах ЦПД, провадять підприємницьку чи іншу діяльність – протягом 10 днів після призначення допомоги.

А от допомога на поховання виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від ФСС.

 

Як заповнювати «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжного доручення на сплату ЄСВ?
Дніпропетровські податківці навели алгоритм заповнення платіжного доручення для сплати ЄСВ. Зокрема, поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

  • поле №1 – зазначамо службовий код («*»);
  • поле №2 – друкуємо розділовий знак «;» та код виду сплати («101» – Сплата суми єдиного внеску);
  • поле №3 – друкуємо розділовий знак «;» та код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;
  • поле №4 – зазначаємо розділовий знак «;» та роз’яснювальну інформацію про призначення платежу;
  • поле №5 – друкуємо розділовий знак «;», поле не заповнюється;
  • поле №6 – друкуємо розділовий знак «;», поле не заповнюється;
  • поле №7 – друкуємо розділовий знак «;», поле не заповнюється.

Про це та про те, як заповнювати реквізит «Отримувач», ми писали тут.

 

Компенсація невикористаної відпустки при звільненні не є мінімальною гарантією – позиція суду
Івано-Франківський окружний адмінсуд 16.07.2018 р. у справі №809/822/18 зазначив, що Інструкції №5 містить основні методологічні положення щодо визначення показників оплати праці у формах держстатспостережень. Тож приписи даної Інструкції слід застосовувати виключно щодо питання заповнення форм статистичної звітності.

На підставі цього суд вказав: «хоча компенсація за невикористану відпустку, за наявності відповідних підстав, є обов'язковою виплатою, однак до державних мінімальних гарантій оплати праці не відноситься». Це що стосується розміру штрафу.

А от щодо правомірності застосування штрафу у разі усунення порушення, суд зауважив: «враховуючи факт усунення позивачем порушень вимог статті 83 КЗпП та неналежність компенсації за невикористану відпустку до мінімальних державних гарантій оплати праці, відповідачем при винесенні оскаржуваної постанови №09-14-339/98 неправомірно застосовано штраф у розмірі, передбаченому абзацом 4 частини 2 статті 265 КЗпП».

Тож Держпраці не має права оштрафувати роботодавця за несвоєчасну виплату компенсації у розмірі 10 мінзарплат (у 2018 році - 37 230 грн).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»