• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №21(29) | 05.12.2018 р.

Двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №21(29) | 05.12.2018 р.

Це – вже двадцять перший в цьому році (і двадцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • наведемо на підставі роз’яснення Держпраці 4 найпоширеніші порушення трудового законодавства;
  • з’ясуємо, як збільшаться фінштрафи за порушення трудового законодавства у 2019 році;
  • нагадаємо про правила надання благодійної допомоги працівникам та про податкові наслідки щодо цієї операції;
  • вкажемо на необхідність повідомлення до 1 грудня військкоматів про допризовників;
  • розповімо, як працювати з Класифікатором професій та коли посади мають йому відповідати обов'язково;
  • визначимося, на що вплинув новий розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня 2018 року.

Гарного вам читання!

***

 

Якими будуть штрафи за порушення трудового законодавства у 2019 році?
Фахівці Держпраці у Хмельницькій області нагадали, що згідно з ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» мінімальна заробітна плата у 2019 році становитиме 4173 грн та у погодинному розмірі – 25,13 грн.

На підставі цієї інформації вони розрахували фінштрафи за порушення трудового законодавства на 2019 рік. А саме:

  • 125 190 грн за кожного працівника (це 30 мінімальних зарплат, у 2018 році – 111 690 грн) за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплату зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ;

  • 41 730 грн за кожного працівника (10 мінімальних зарплат, у 2018 році це 37 230 грн) – за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

  • 12 519 грн (3 мінімальні зарплати, у 2018 році – 11 169 грн) – за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі;

  • 41 730 грн за кожного працівника (10 мінімальних зарплат, у 2018 році це 37 230 грн) – за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;

  • 4 173 грн (1 мінімальна зарплата, у 2018 році це 3723 грн) – за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.

 

ТОП-4 найпоширеніших порушень трудового законодавства
Фахівці Держпраці у Херсонській області навели найпоширеніші порушення трудового законодавства при прийнятті на роботу. А саме:

  1. випробувальний термін без оформлення трудових відносин;

  2. порушення правил встановлення терміну випробування;

  3. стажування замість прийняття на роботу;

  4. виконання робіт на постійній основі за договором ЦПХ без оформлення трудових відносин.

До 1 грудня повідомляємо військкомати про допризовників
До 1 грудня кожного поточного року потрібно подавати до військових комісаріатів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. I це має робити роботодавець щодо своїх працівників.

У 2018 році до цього списку слід включити працівників, яким у 2019 році виповнюється 17 років, тобто 2002 року народження.

Список складається у алфавітному порядку і сюди включають всіх юнаків незалежно від стану здоров’я, постійного чи тимчасового проживання та ін.

Детальніше про це та про види відповідальності за неповідомлення читайте в нашій аналітиці.

 

Як працювати з Класифікатором професій та коли посади мають йому відповідати обов'язково?
Держпраці наголосила: якщо важко одразу зорієнтуватися, в якому розділі шукати ту чи іншу професію, то слід користуватися Додатком Б Класифікатора професій ДК 003:2010. У ньому всі професійні назви робіт розташовано в алфавітному порядку. А для того щоб зрозуміти, до якого розділу ці професії належать, достатньо подивитися на першу цифру коду КП, вона вкаже на номер розділу.

Окремі професійні назви робіт у Класифікаторі професій ДК 003:2010 зазначено з використанням дужок, у яких може визначатися:

  • складова професійної назви роботи (наприклад, «помічник керівника підприємства (установи, організації)»);

  • вид економічної діяльності або напрям використання професійної назви роботи (наприклад, «головний інженер (промисловість)»);

  • загальноприйнятий іншомовний синонім професійної назви роботи, який може використовуватися як самостійна або альтернативна назва роботи (наприклад, «чистильник приміщень (клінер)»);

  • споріднена (однотипна) професійна назва роботи, яка може застосовуватися роботодавцями окремо в межах цієї класифікаційної групи (наприклад, «завідувач (начальник) секретаріату»).

І ще, на думку Держпраці, працівника не можна прийняти на посаду, яка відсутня у Класифікаторі професій, утворити її за правилами розширення також неможливо.

 

І наостанок – дві аналітики
З 01.12.2018 року діє збільшений прожитковий мінімум для працездатних осіб. Він становить 1921 грн. Водночас збільшаться й інші види прожиткового мінімуму. На які ще показники це вплине? Читайте тут.

До закінчення 2018 року залишилося небагато часу. Якщо ви ще не надавали своїм працівникам нецільову благодійну допомогу в цьому році, то саме час це зробити. Як саме та які податкові наслідки можуть виникнути, ми розповідали ось тут.

Відеоуроки з Тетяною Мойсеєнко

Нова зарплата – 2019: нарахування, податки, звітність
Зустрічайте нові чотири відеоуроки з Тетяною Мойсеєнко! Ви дізнаєтеся про останні зміни з ЄСВ та ПДФО, нову накопичувальну пенсійну систему, середню заробітну плату, види нарахувань та відрахувань.

Всі учасники отримають сертифікат. Приєднуйтесь до відеокурсу вже зараз!

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»