• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №1(31) | 10.01.2019 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №1(31) | 10.01.2019 р.

Це – перший в цьому році (і тридцятий перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За понад два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

Сьогодні ми:

  • поговоримо про правила надання невикористаної відпустки у разі звільнення за строковим трудовим договором;
  • проінформуємо про появу нових рахунків для сплати ЄСВ для великих платників податків;
  • дізнаємося, як у зв’язку з затвердженням нового розміру мінімальної зарплати слід виконувати вимогу щодо нарахування зарплати не нижче її рівня;
  • визначимося, коли осіб за договором ЦПХ слід відносити до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах, а коли ні;
  • … і нарешті розкажемо, коли та як можна залучати працівників до роботи у вихідні дні.

Гарного вам читання!

***

 

Працівник за строковим трудовим договором звільняється: що з невикористаною відпусткою? 
Держпраці у Хмельницькій області вказала, що у разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

 

Нові рахунки для сплати ЄСВ для великих платників податків
Податківці з Офісу великих платників ДФС оприлюднили нові рахунки для сплати ЄСВ на 2019 рік.

Реквізити рахунків для сплати ЄСВ в 2019 році, відкриті на рівні ГУ ДКСУ у м. Києві для Офісу великих платників (код 2810), можна переглянути тут.

У таблиці нових рахунків податківці також зауважили, що ці рахунки відкрито тільки для платників податків, які перебувають за основним місцем обліку в Офісі великих платників податків (код органу ДФС – 2810).

 

ЦПД та трудовий договір: в чому відмінності?
Луганські податківці нагадали, що за договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

Саме тому, якщо роботодавець укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то такий платник враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то роботодавець не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

 

Коли та як можна залучати працівників до роботи у вихідні дні?
Держпраці у Хмельницькій області нагадала, що залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається тільки в виняткових випадках.

При цьому залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

А робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Розмір мінімальної зарплати у місячному і годинному розмірі щороку змінюється, проте правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у 2019 році. Про це читайте тут.

 Нова зарплата-2019: що змінилося?

Нова зарплата-2019: що змінилося?
Приєднуйтесь до відеокурсу про заробітну плату з Тетяною Мойсеєнко та дізнаєтесь про:

  • ЄСВ-зміни, нарахування і сплату внеску, накопичувальну пенсійну систему з 01.01.2019 року;
  • ПДФО-зміни, нарахування і сплату податку;
  • середню заробітну плату, страховий стаж-2019;
  • види нарахування та відрахування, аванс зарплати, аліменти тощо.

А ще всі учасники курсу отримають подарунок – додатковий ексклюзивний відеоурок «Квота на працевлаштування: новий звіт до 1 лютого».

До 15 січня на відеокурс діє знижка 500 грн, скористайтесь найвигіднішою пропозицією вже зараз>>>

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»