• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №5(35) | 13.03.2019 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №5(35) | 13.03.2019 р.

Це – п’ятий в цьому році (і тридцятий п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За майже два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • нагадаємо, як за новими вимогами слід працювати за комп'ютерами;
  • поговоримо про правила надання різних видів соцвідпусток;
  • дізнаємося, як правильно звільнити працівника та виплатити йому остаточний розрахунок;
  • проінформуємо, що за цькування на роботі планують штрафувати;
  • наведемо позицію ДРС щодо боротьби  Мінсоцполітики з роботою ФОПів;
  • розповімо про основні відмінності трудового та цивільно-правового договорів;
  • з’ясуємо, чи може працівник скористатися днями додаткової відпустки за декілька років.

Гарного вам читання!

 

***

Як за новими вимогами слід працювати за комп'ютерами?
За роз’ясненням Держпраці, роботодавець повинен:

  1. поінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних та шкідливих виробничих факторів, які виникають під час роботи з екранними пристроями та ще не усунуто, а також про можливі наслідки їх впливу на здоров’я працівників;

  2. забезпечити навчання і перевірку знань працівників з питань охорони праці та безпечного використання екранних пристроїв до початку роботи з ними;

  3. вжити відповідних заходів, щоб забезпечити відповідність робочого місця працівника до цих Вимог;

  4. за рахунок тривалості робочої зміни організувати внутрішні регламентовані перерви для відпочинку;

  5. забезпечити за свій рахунок проведення медичних оглядів працівників відповідно до вимог Порядку №246. За результатами цих оглядів роботодавець за потреби повинен забезпечити виконання відповідних оздоровчих заходів;

  6. зобов’язаний за необхідності проводити лабораторні дослідження умов праці працівників з метою виявлення шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.

До того ж слід пам’ятати, що під час облаштування робочого місця працівника з екранними пристроями необхідно обирати таке устаткування, яке не створює зайвого шуму та не виділяє надлишкового тепла.

 

За цькування на роботі планують штрафувати
1 березня у ВРУ було зареєстровано законопроект №10118. Ним передбачається ввести адмінвідповідальність за цькування на роботі.

Зокрема, за це пропонують карати штрафом у розмірі від 50 до 100 н.м.д.г. (від 850 до 1700 грн) або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

Мобінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адмінстягнення, призведе до штрафу від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 до 3400 грн) або громадських робіт на строк від 40 до 60 годин.

Якщо ж цькування завдасть шкоди психічному або фізичному здоров’ю учасника трудових відносин, це пропонується карати штрафом від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 до 3400 грн) або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

Аналогічне покарання пропонується і у випадку, коли мобінг був вчинений роботодавцем.

 

Основні відмінності трудового та цивільно-правового договорів
За трудовим договором працівник має право на відпочинок відповідно до законів про обмеження трудового дня та робочого тижня і про щорічні оплачувані відпустки, право на здорові та безпечні умови праці, на матеріальне забезпечення у порядку соцстрахування в разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності та інші права, встановлені законом.

Предметом трудового договору є процес праці – виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією, посадою, тобто виконання працівником певної трудової функції

За ЦПД працівник самостійно організовує процес роботи, сам виконує її та відповідає за неї. Працівник за таким договором є незахищеним та позбавлений будь-яких соцгарантій.

Про це читайте докладніше ось тут.

 

Працівник не використав дні додаткової відпустки за декілька років: яка їхня доля?
Держпраці Запорізької області наголосила: якщо працівник з якихось причин не скористався правом на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці і не використав цієї відпустки за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її. А у разі звільнення (незалежно від підстав) йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпустки.

Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

 

Для чого Мінсоцполітики вирішило боротися з роботою ФОПів? Позиція голови ДРС
Метою нового закону щодо ФОПів є отримання нових коштів для наповнення бюджету Пенсійного фонду, а не турбота про соціальний захист працівників, оформлених як ФОП. Про це повідомила голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.

«Така нав’язлива турбота, яку хотіли проявити, м’яко кажучи неадекватна поставленим завданням і ситуації. Більше того, і ми як ДРС наголосили, і об’єднання підприємців наголосили, що реальною метою є зовсім не захист, а спроба наповнити бюджет Пенсійного фонду і нічого іншого», – заявила Ксенія Ляпіна.

За її словами, в силу дефіциту робочої сили в Україні наймані робітники й так мають достатньо можливостей, аби забезпечити дотримання своїх трудових прав, та не потребують додаткового втручання держави.

 

І наостанок – дві аналітики
Як правильно оформити та надавати соціальні відпустки? Про це читайте тут.

Який порядок звільнення за власним бажанням, за згодою сторін та за рішенням роботодавця? Як та коли слід розрахуватися з працівником у разі звільнення? Що входить до остаточного розрахунку? Як нараховувати ЄСВ на суму зарплати за місяць звільнення? Про це ми розповідали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»