• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №6(36) | 28.03.2019 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №6(36) | 28.03.2019 р.

Це – шостий в цьому році (і тридцятий шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За понад два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • визначимося, як індексувати зарплату у квітні 2019 року;
  • дізнаємося, які пільги з ПДФО та ЄСВ пропонують ввести на зарплату працівників ІТ-компаній;
  • наведемо приклади податківців щодо утримання податків із зарплати та нарахування ЄСВ у 2019 році;
  • нагадаємо, як правильно поділити щорічну відпустку на частини;
  • поговоримо про правила нарахування індексації новоприйнятого працівника;
  • проінформуємо про появу фальшивих лікарняних листків;
  • розповімо, що індексацію пропонують не включати до зарплати на рівні мінімальної.

Гарного вам читання!

***

 

Як індексувати зарплату у квітні 2019 року?
Індекс інфляції за лютий 2019 року становив 100,5%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). До того ж він не вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. А отже, у квітні 2019 року слід буде нараховувати індексацію на рівні березня 2019 року.

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні Мінсоцполітики.

 

Зменшення ПДФО та ЄСВ на зарплату працівників ІТ-компаній: новий законопроект
14 березня Ніна Южаніна та ще кілька нардепів зареєстрували у ВРУ законопроект №10094-1.

Ним пропонується тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити пільги ІТ-компаніям для офіційного працевлаштування працівників. Зокрема:

  • ставку ПДФО 9% до зарплати та інших доходів, що виплачує суб’єкт індустрії програмної продукції найманим працівникам - програмістам, посади яких відповідають підкласу 2132 згідно з класифікатором професій (ДК 003:2010);

  • ставку ЄСВ за найманих працівників - програмістів у розмірі 5% від заробітної плати таких працівників. При цьому при розрахунку пенсії для таких працівників враховувати зарплату, яку розраховувати виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22%.

 

Як правильно поділити щорічну відпустку на частини?
Основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 календарних днів є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівнику на його прохання. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою, другою чи іншою її частиною.

Тобто наразі законодавством передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов'язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.

До того ж остаточне рішення щодо надання працівникові відпустки приймає роботодавець. Тому з метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. Про це все детально ми зазначали тут.

 

Працівник приніс лікарняний - перевіряйте висоту його граф
ФСС у Закарпатській області повідомив, що останнім часом до страхувальників Закарпатської області почали надходити на оплату листки непрацездатності видані ТОВ «Клініка «Інтер». При цьому:

  • бланк листка непрацездатності має візуальні відмінності від затвердженого технічного опису листка непрацездатності (зокрема, висота графи «Причина непрацездатності» має становити 14 мм);

  • юридична адреса ТОВ «Клініка «Інтер», відповідно до відомостей ЄДР, знаходиться на тимчасово окупованій території у Луганську.

ФСС також нагадує, що відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, у зв’язку з вагітністюі та пологами є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

В інших випадках матеріальне забезпечення не повинно призначатись.

 

Індексацію пропонують не включати до зарплати на рівні мінімальної
Мінсоцполітики оприлюднило законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці».

За ним у ст. 3-1 Закону «Про оплату праці» пропонують уточнити, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не будуть враховуватися суми індексації.

До того ж оплата праці працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, буде проводитися в підвищеному розмірі шляхом установлення доплат. При цьому розміри таких доплат не можуть становити мене ніж 4% тарифної ставки (окладу).

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС та аналітика від редакції
Як бути з індексацією, якщо працівника прийнято на вже існуючу посаду?Як нараховувати індексацію новоприйнятому працівнику, якщо його було прийнято на роботу посеред місяця? Про це читайте тут.

Як правильно рахувати податки із зарплати та нараховувати ЄСВ на неї у поточному році? Які документи вимагати у працівника для підтвердження права на ПСП? Про це читайте у податковому роз’ясненні з прикладами ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»