• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №7(37) | 12.04.2019 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №7(37) | 12.04.2019 р.

Це – сьомий в цьому році (і тридцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За понад два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • дізнаємося, чи призведе підвищення зарплати на 1 грн до ненарахування індексації;
  • проінформуємо, що з 2 травня будуть діяти нові рахунки для сплати ЄСВ;
  • визначимося, чи можна виплачувати відпускні пізніше, ніж за три дні до початку відпустки;
  • поговоримо про наслідки підписання документів керівником під час його відпустки;
  • розповімо про правила оформлення наказу про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • з’ясуємо, чи слід скорочувати робочий час перед святами працівнику, який працює на півставки.

Гарного вам читання!

***

 

З 2 травня будуть діяти нові рахунки для сплати ЄСВ
9 квітня Держказначейство попередило, що з 2 травня 2019 року функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (код банку – 899998).

Граничний термін використання існуючих рахунків для зарахування ЄСВ, які відкриті на балансі ГУ Казначейства в областях та м.Києві, спливає 01.05.2019 року.

Проте поки що на сайті ДФС відсутні нові рахунки для сплати ЄСВ. У своєму повідомленні Держказначейство порадило за новими рахунками кожному з платників ЄСВ звертатися до ДФС самостійно.

 

Прийняли працівника на півставки: чи скорочувати його робочий час перед святами?
Мінсоцполітики нагадало, що законодавство дозволяє встановлювати режим неповного робочого часу одразу під час прийняття працівника на роботу або згодом. Варіації неповного робочого часу: зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день); зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень); одночасне зменшення кількості годин роботи протягом робочого дня і кількості днів роботи.

Але для працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу, норма ст. 53 КЗпП не застосовується. Тобто тривалiсть їхньої роботи напередоднi святкових i неробочих днiв не скорочується.

 

Виплата відпускних пізніше, ніж за три дні до початку відпустки: чи можливо?
Відповідно до параграфу 2 ст. 7 Конвенції №132 суми, що належать до виплати за час відпустки, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді щодо цієї особи і роботодавця.

На підставі цієї норми та того, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання щорічної відпустки у стислі терміни, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання відпускних у строки, визначені між ним та роботодавцем. Про це докладніше ми розповідали тут.

 

Керівник під час відпустки підписує документи: чи є це порушенням?
Мінсоцполітики у роз’ясненні, розміщеному у «Віснику» наголосили, що чинним законодавством про працю не передбачено можливості продовження виконання керівником підприємства посадових обов’язків у період відпустки, тимчасової непрацездатності.

Тому з метою уникнення можливих негативних наслідків до штату підприємства необхідно ввести посаду, наприклад, заступника керівника, обіймаючи яку працівник виконуватиме обов’язки керівника у разі тимчасової відсутності останнього.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Як оформити документально відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами? Мінсоцполітики наполягає, що наказ на цю відпустку треба видавати обов’язково. Чи потрібна для цього заява працівниці, чи достатньо листка непрацездатності? Про це ми писали тут.

Наскільки треба підвищити оклад, щоб не проводити індексації зарплати? Чи діє на сьогодні так звана «фіксована сума індексації», згадки про яку прибрали з Порядку №1078? Про це читайте у нашому коментарі до свіжого роз’яснення від Мінсоцполітики ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»