• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №8(38) | 26.04.2019 р.

Тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №8(38) | 26.04.2019 р.

Це – восьмий в цьому році (і тридцять восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • поговоримо, чи повинен роботодавець погоджуватися на поділ щорічної відпустки за бажанням працівника;
  • проінформуємо про оприлюднення постанови щодо Електронного реєстру листків непрацездатності;
  • дізнаємося, коли та як переносити відпустку на інший термін;
  • нагадаємо правила допуску працівника до роботи;
  • зазначимо, як будемо відпочивати на травневі свята;
  • розповімо, за якими коефіцієнтами слід буде індексувати зарплату у травні.

Гарного вам читання!

***

 

Поділ щорічної відпустки за бажанням працівника: чи повинен роботодавець погоджуватися?
Роботодавець має право відмовити працівнику у поділі щорічної відпустки на частини, якщо це суперечить інтересам виробництва, і такий поділ не передбачений графіком відпусток.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Про це ми зазначали тут.

 

Оприлюднено постанову щодо Електронного реєстру листків непрацездатності
20 квітня набрала чинності постанова КМУ від 17.04.2019 р. №328. Вона дозволить запустити в роботу Електронний реєстр листків непрацездатності.

План подій наступний:

  1. Мінсоцполітики, Пенсійний фонд, Фонд соцстраху та НСЗУ працюватимуть над налагодженням інформаційної взаємодії своїх систем, щоб оформлення лікарняного здійснювалось у електронному вигляді. У них є строк до 1 вересня 2019 року.

  2. Після цього планується, що протягом трьох місяців Реєстр буде запущено в роботу, відбудеться поступовий перехід від паперової до електронної форми лікарняних. Принаймні такий строк дається МОЗ не лише для того, щоб провести організаційні заходи щодо забезпечення видачі листків непрацездатності з обов’язковим введенням даних в Електронний реєстр листків непрацездатності, а й щоб привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цієї постанови.

Докладно про функціонування Електронного реєстру лікарняних листків ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Перенесення відпустки на інший термін: підстави та оформлення
Держпраці у Кіровоградській області наголосила, що самостійно вирішувати питання перенесення відпустки працівник не має права, тобто він не може використовувати залишок відпустки на власний розсуд.

Навіть при продовженні відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю невикористана частина щорічної відпустки після закінчення тимчасової непрацездатності не використовується працівником самостійно, вона має бути надана (лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. №30/13/133-12).

В окремих випадках відпустка може бути перенесена з ініціативи роботодавця. Це відбувається у випадках, коли надання відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відобразитися на роботі підприємства.

 

Приймаєте нового працівника: як оформити допуск?
До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний:

  • роз’яснити працівникові його права і обов’язки та проінформувати під розписку про умови праці;

  • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

  • визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;

  • проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Також обов’язково треба ознайомити працівника під розписку із наказом про прийняття його на роботу. Про це ми писали ось тут.

 

Травневі вихідні – 2019: скільки днів будемо відпочивати?
Цьогоріч травневим святам передує Великдень (28-29 квітня). І якщо роботодавець скористається рекомендаціями Кабміна та перенесе робочий день з вівторка 30 квітня на суботу 11 травня, то будемо мати п'ятиденні канікули – з 27 квітня по 1 травня.

Таким чином, у травні загалом (з урахуванням перенесення) буде: календарних днів - 31; робочих днів - 22; вихідних та святкових днів - 9.

Якщо роботодавець не дослухається до рекомендацій і субота, 11 травня, буде для його працівників вихідним днем, то робочих днів у травні буде 21, а вихідних та святкових днів - 10.

Про це та про те, які норми тривалості робочого часу будуть у травні (з урахуванням перенесення та без нього) ми писали у своїй новині.

 

Індексація зарплати — нюанси у травні
Індекс інфляції за березень 2019 року становив 100,9%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому у травні 2019 року слід буде нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами. До того ж у травні вперше потрібно буде нараховувати індексацію зарплати тим працівникам, яким востаннє підвищували оклади у листопаді 2018 року.

Традиційне щомісячне роз'яснення від Мінсоцполітики щодо цього питання читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»