• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №9(39) | 16.05.2019 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №9(39) | 16.05.2019 р.

Це – дев’ятий в цьому році (і тридцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За три тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • поговоримо про підписання нової тристоронньої Генеральної угоди між роботодавцями, профспілками та Урядом на 2019-2021 рр.;
  • нагадаємо, як документально оформляти надання щорічної відпустки;
  • зупинимося на правилах оплати праці новоприйнятого працівника за перший місяць роботи;
  • проінформуємо про прийняття судом рішення щодо скасування порядку проведення інспекційних відвідувань Держпраці;
  • наведемо найпоширеніші помилки роботодавців щодо мінімальної гарантії в оплаті праці;
  • дізнаємося, як планують змінити строки зберігання кадрових документів

Гарного вам читання!

***

 

Порядки проведення виїзних перевірок та інспекційних відвідувань Держпраці визнано незаконними і нечинними
14 травня постанова КМУ від 26.04.2017 р. №295 визнана нечинною. Отже, з цієї дати скасовано порядки проведення інспекційних відвідувань роботодавців та виїзних перевірок Держпраці щодо нагляду за роботою інспекторів місцевих рад.

Судове рішення було прийняте у справі №826/8917/17. З його текстом можна ознайомитися тут.

Чого саме вимагали позивачі та до чого призведе скасування Порядку №295, – читайте у нашій новині.

 

Підписано нову тристоронню Генеральну угоду між роботодавцями, профспілками та Урядом на 2019-2021 рр.
Ця подія відбулася 14 травня. З боку роботодавців угоду підписав голова СПО роботодавців та голова Ради ФРУ Дмитро Олійник, від Уряду – Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та міністр соціальної політики Андрій Рева, від профспілок – голова ФПУ Григорій Осовий.

Дмитро Олійник зазначив, що ця подія, безумовно, є ключовою з точки зору розвитку та функціонування соціального діалогу, який завдає напрямок розвитку країни.

 

Як нарахувати зарплату за неповний відпрацьований місяць?
Мінсоцполітики у листі від 15.04.2019 р. №553/0/206-19 зазначило, що якщо працівником у місяці його прийняття:

  • виконано місячну норму праці – йому мають нарахувати оклад,

  • відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці – оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці.

Наприклад, якщо відпрацьовано замість 20 робочих днів 15 днів тощо, то оплата провадиться, виходячи із денного заробітку працівника та кількості відпрацьованих ним робочих днів місяця.

А якщо працівник відпрацював всі 20 днів, але в один з них був відсутній на робочому місці протягом 2 годин? Звісно, і тут слід оплату нараховувати пропорційно фактично відпрацьованому часу. Але розрахунком денної зарплати тут не обійтись – доведеться рахувати годинну.

Про це ми писали у своєму коментарі до згаданого листа.

 

Що відноситься до мінімальної гарантії в оплаті праці?
Фахівці Держпраці наголосили, що мінімальними державними гарантіями в оплаті праці є не лише мінімальна заробітна плата, але й норми і гарантії в оплаті праці, які передбачені ч. 1 ст. 12 Закону «Про оплату праці», а саме:

1. норми оплати праці за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо.

2. гарантії в оплаті праці для працівників – оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів, тощо.

3. гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

 

Які кадрові документи будемо зберігати за новими строками?
Укрдержархів розробив та оприлюднив проект наказу Мін'юсту. За ним додатково вводиться обов’язок зберігати 75 років накази щодо:

  • додаткових відпусток за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, за особливий характер праці, замість всіх видів;

  • соціальних відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами та з усиновленням дитини;

  • довгострокових (понад 60 днів) відряджень за кордон та довгострокових (понад 30 днів) в межах України;

  • відрядження для працівників з важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці.

 

І наостанок – дві аналітики
Основні відпустки працівникам надаються щороку, але з настанням сезону відпусток у роботодавців постійно виникають запитання, як їх порахувати та оформити. Про це ми писали тут.

Чи потрібно попереджати про щорічну відпустку та як це зробити? Як правильно документально оформити надання працівнику щорічної відпустки? Про це ми зазначали тут.

***

 

Зверніть увагу! 23 травня редакція проведе вебінар «Порушення законодавства про працю очима перевіряючих. Як убезпечити підприємство».

Лектори:

  • Г. Казначей, бухгалтер-експерт, консультант з питань оподаткування та трудового законодавства, лектор, автор статей у спеціалізованих виданнях;
  • В. Шаботинський, начальник управління з питань праці ГУ Держпраці у Київський області.

Під час вебінару говоритимемо про інспекційні відвідування та невиїзні інспектування. Отримаєте інформацію, як саме дивляться на об'єкти інспектувань фахівці Держпраці.

Своєю чергою, фахівець нашої редакції надасть практичні рекомендації щодо кадрового аудиту самостійно та розповість, як постійно бути готовим до інспектування.

Також матимете можливість задати фахівцям запитання на «болючі» теми і гарантовано на них отримаєте відповіді.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»