• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(44) | 01.08.2019 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(44) | 01.08.2019 р.

Це – чотирнадцятий в цьому році (і сорок четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

 

  • проінформуємо, що Уряд ухвалив перерозподіл ЄСВ, аби ФСС виплатив борги по лікарняним;
  • визначимося, у які строки виплачувати зарплату, щоб при перевірках не покарали;
  • розкажемо, чи можна відгуляти в одному році усі невикористані відпустки;
  • наведемо особливості надання щорічної відпустки за минулі роки;
  • дізнаємося, чи слід повідомляти працівника про суми зарплати до виплати;
  • поговоримо про нарахування індексації зарплати у серпні 2019 року.

Гарного Вам читання!

***

 

Індексація зарплати у серпні 2019 року
За даними Держстату, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у червні становив 99,5%. А отже, він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у серпні індексувати зарплату будемо на рівні липня.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у серпні на рівні липня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексацію. Про це ми значали тут.

 

Чи слід повідомляти працівника про суми зарплати до виплати?
Держпраці у Кіровоградській області роз’яснила, що за ст. 110 КЗпП при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про розміри оплати праці,. А саме про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

  • розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

  • сума заробітної плати, що належить до виплати.

Свого часу фахівці Мінсоцполітики у листі від 20.10.2017 р. №262/0/101-17 вказували, що чіткої форми (виду) повідомлення про розмір заробітної плати нормативно-правовими актами не встановлено.

Як правило, на підприємстві працівнику при виплаті заробітної плати надається розрахунковий лист про дані щодо сум, які належать до виплати працівнику, та відрахувань з них.

Водночас законодавством не передбачено заборони у разі погодження працівника на надання йому інформації про розмір його заробітної плати на вказану ним електронну адресу.

 

Особливості надання щорічної відпустки за минулі роки
Законодавством передбачено, що кожного року працівник повинен відпочивати від роботи, тобто йти у відпустку. Проте на практиці це правило не завжди виконується.

Усі невикористані відпустки мають бути внесені до графіка відпусток на поточний рік. Тобто у зазначеному графіку щодо кожного працівника має бути інформація про належні йому відпустки як за поточний рік, так і за минулі робочі роки.

Порядок надання відпустки за минулі роки такий самий, як і поточних відпусток.

Компенсація можлива лише в межах робочого року та після його закінчення за умови, що працівник використав 24 календарні дні щорічної основної та додаткових відпусток за цей робочий рік.

Якщо ж у працівника є невикористані щорічні основні відпустки тривалістю 24 календарні дні кожна, то компенсації він отримати не зможе. Про це все ми писали тут.

 

У які строки виплачувати зарплату, щоб при перевірках не покарали?
Держпраці у Кіровоградській області нагадала, що строки та періодичність виплати заробітної плати працівникам закріплені в ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону «Про оплату праці». Цими нормами передбачено, що виплата зарплати повинна здійснюватися:

  • у робочі дні за графіком роботи підприємства;

  • не рідше ніж двічі на місяць, а проміжок часу між цими двома виплатами не має перевищувати 16 календарних днів;

  • не пізніше 7-ми днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Визначаючи в колдоговорі (іншому нормативному акті роботодавця, погодженому з профспілкою) конкретні дати для виплати зарплати, роботодавцям необхідно дотримуватись одночасно всіх наведених вище умов.

Роботодавець має встановити в названих документах саме конкретні дати виплати авансу та зарплати (приміром, 7 та 22 число місяця, а не проміжки часу з 1 по 7 та з 16 по 22 число місяця).

 

Уряд ухвалив перерозподіл ЄСВ, аби ФСС виплатив борги по лікарняним
Кабмін постановою від 24.07.2019 р. №655 вніс зміни до постанови КМУ від 26.11.2014 р. №675. Змінами передбачено з 1 січня 2020 року збільшити частку єдиного внеску, що спрямовується на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві (з 9,3759 до 9,5727), за рахунок зменшення частки цього внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (з 5,0026 до 4,8058).

Крім того, Урядом тимчасово на один місяць (серпень 2019 року) вводяться пропорції розподілу ЄСВ у розмірі 0,1321% (на страхування на випадок безробіття) та 14,2464% (на страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасних випадків).

Прийняте рішення дозволить ФСС погасити заборгованість з виплати матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Чи можна працівнику надати 100 календарних днів щорічної відпустки, невикористаної за попередні роки? Чи існує взагалі якесь обмеження на кількість днів надання щорічних відпусток, накопичених за попередні роки? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»