• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(46) | 13.09.2019 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(46) | 13.09.2019 р.

Це – шістнадцятий в цьому році (і сорок шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За місяць, який минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • розкажемо про появу роз’яснення Мінсоцполітики щодо індексації зарплати за вересень 2019 року;
  • дізнаємося, як бути працівнику та роботодавцю у разі загублення трудової книжки;
  • визначимося, чи може роботодавець звільнити працівника через досягнення пенсійного віку;
  • поговоримо про правила відрахування з зарплати працівників;
  • проінформуємо про можливість прийняття нового Трудового кодексу до початку 2020 року;
  • з’ясуємо, як Держпраці проводить інспекційні відвідування за новим порядком;
  • наголосимо, що трудові штрафи можуть суттєво зменшити.

Гарного Вам читання!

***

 

Індексація зарплати у вересні 2019 року
Оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у липні становив 99,4%, то він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у вересні індексувати зарплату будемо на рівні липня та серпня.

Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у вересні на рівні липня та серпня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексації.

Про це на підставі роз’яснення Мінсоцполітики ми писали тут.

 

Новий Трудовий кодекс має запрацювати з 2020 року, – Зеленський
Володимир Зеленський доручив новому Уряду переглянути трудове законодавство та запровадити до 1 січня 2020 року новий Трудовий кодекс.

До того ж Президент зауважив, що серед іншого слід звузити сфери неформальної зайнятості, зокрема, суттєво посиливши відповідальність за тіньове ведення господарства.

Звертаємо увагу, що наразі на сайті ВРУ зареєстровано проект Трудового кодексу від 29.08.2019 р. №0955.

 

Увага! Розміри трудових штрафів планують суттєво зменшити
2 вересня на сайті ВРУ зареєстровано законопроект №1233. За ним механізм застосування штрафу і сам його розмір за використання неоформлених працівників пропонують змінити:

  1. за вперше вчинене порушенняписьмове попередження;

  2. якщо порушення вчинене повторно, протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження – відповідальність у чотирьохкратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

До того ж порядок застосування найменшої штрафної санкції у розмірі однієї мінімальної зарплати за порушення інших вимог трудового законодавства також планують змінити. Так, якщо вперше виявлено – буде лише письмове попередження. А за неодноразове та/або повторне порушення інших вимог трудового законодавства, протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, передбачається накладення штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Про це та про зміни щодо інших видів штрафів читайте у нашому коментарі.

 

Трудова книжка загубилася: які дії працівника та роботодавця?
За роз’ясненням Держпраці у Дніпропетровській області, якщо трудову книжку загублено, то насамперед потрібно звернутись за місцем останньої роботи, запис про яку був останнім у трудовій книжці, та написати заяву про втрату трудової книжки.

Не пізніше ніж за 15 днів після заяви, а в разі ускладнення – в інші строки, власник або уповноважений ним орган видає працівникові нову трудову книжку з написом «Дублікат», який робиться у правому верхньому куті першої сторінки.

«Нова» трудова книжка заповнюється за загальними правилами: у розділи «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» при заповненні дубліката відповідно вносяться записи про роботу, також, про нагородження і заохочення за місцем останньої роботи на підставі раніше виданих наказів та(або) розпоряджень.

 

Чи може роботодавець звільнити працівника через досягнення пенсійного віку?
Згідно зі ст. 11 Закону №3721 громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами, яке додатково гарантується державними цільовими програмами, територіальними та місцевими програмами зайнятості населення.

Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку.

Тож чинним законодавством не передбачено звільнення працівників з мотивів досягнення ними пенсійного віку.

Але власник або уповноважений ним орган може в порядку і на підставах, визначених чинним законодавством, припинити трудові відносини з найманими працівниками, в тому числі з працівниками, які після призначення пенсії продовжують працювати. Про це ми докладно зазначали тут.

 

Як правильно здійснювати відрахування з зарплати працівників?
По-перше, відповідно до ст. 26 Закону «Про оплату праці»: «при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати двадцяти відсотків, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, – п'ятдесяти відсотків заробітної плати, що належить до виплати працівникам».

По-друге, при відрахуванні з заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником у всякому разі повинно бути збережено 50% заробітку.

По-третє, ці обмеження не поширюються на відрахування із заробітної плати при відбуванні виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%. Про це читайте ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
У яких випадках з 30 серпня може прийти інспектор з праці та які він має надати документи? Коли виконання припису врятує від штрафної санкції, а коли – ні? Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»