• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(48) | 17.10.2019 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(48) | 17.10.2019 р.

Це – вісімнадцятий в цьому році (і сорок восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За три тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зазначимо, що депутати планують змінити правила встановлення посадових окладів;
  • наголосимо, що з 1 жовтня сплачувати ЄСВ слід тільки за новими рахунками;
  • поговоримо про можливі зміни в оподаткуванні зарплати молодих спеціалістів та студентів;
  • проінформуємо, що трудові книжки можуть скасувати до кінця 2019 року;
  • нагадаємо, коли після декретної відпустки працівниця має право на щорічну відпустку;
  • дізнаємося, як виплачувати зарплату готівкою без копійок;
  • з’ясуємо, чи впливає підвищення окладу на розмір компенсації за невикористану відпустку.

Гарного Вам читання!

***

 

Увага! З 1 жовтня діють тільки нові рахунки з ЄСВ
За інформацією від ДПС, з 1 жовтня 2019 року вступили в дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на імʼя територіальних органів ДПС для сплати коштів ЄСВ та фінансових санкцій за стандартом IBAN (29 літерно-цифрових символів).

Перелік нових рахунків за всіма областями дивіться у Реєстрі ДПС тут>>

Звертаємо увагу! У разі сплати ЄСВ після 1 жовтня на «старі» рахунки ці кошти не будуть зараховуватися та будуть повертатися, як нез’ясовані надходження.

Про те, як заповнювати платіжні доручення для рахунків за стандартом IBAN, ми писали тут.

 

Посадові оклади будемо встановлювати по-новому: законопроект
На сайті СПО профспілок опубліковано для обговорення проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення розмірів окремих видів грошових доходів» (його автором є Мінсоцполітики).

Зокрема, у КЗпП запропоновано:

  1. прибрати уточнення, що розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

  2. встановити, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) працівників підприємств, установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, становитиме розмір, не менший ніж базова величина, визначена в Держбюджеті. А мінімальний оклад (тарифна ставка) або інша мінімальна базова величина в системі оплати праці працівників підприємств, установ та організацій госпрозрахункової сфери буде у розмірі не меншому за 50% мінімальної зарплати.

Також плануються зміни у порядку проведення індексації різних видів доходів. Зокрема, буде викладено у новій редакції ч. 12 ст. 2 Закону про індексацію. Індексація буде проводитися не на підставі розміру прожиткового мінімуму, а у межах розміру, що встановлюється Держбюджетом на відповідний рік.

 

Зарплата молодих спеціалістів та студентів – без ПДФО та ЄСВ (ще один законопроект)
9 жовтня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2250. Ним пропонується звільнити роботодавців від сплати ЄСВ за працівників, які не досягли 27-річного віку. Також пропонується встановити нульову ставку ПДФО для працівників віком до 27 років.

На думку автора законопроекта, в українських реаліях встановлення граничного розміру доходу для отримання податкових пільг призведе лише до залишення в тіні справжніх розмірів доходу населення.

Водночас втілення запропонованих змін сприятиме виведенню ринку зайнятості з тіні, роботодавцям стане вигідно офіційно працевлаштовувати працівників та після досягнення ними 27-річного віку продовжувати працювати законно.

Також будуть мінімізовані корупційні ризики при проведенні перевірок контролюючими органами, оскільки роботодавцю буде вигідніше офіційно працевлаштовувати працівників. Про це читайте тут.

 

Трудові книжки скасують до кінця 2019 року, – Дубілет
9 жовтня міністр КМУ Дмитро Дубілет анонсував скасування трудових книжок в Україні та сподівається, що це вдасться зробити вже цього року.

«Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти Уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок... Громадяни не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат уже використовуються саме ці дані», – зазначив він.

Дубілет також зауважив, що українці зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Цей документ вони зможуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.

 

Коли після декретної відпустки працівниця має право на щорічну відпустку?
За повідомленням Держпраці у Львівській області, роботодавець зобов’язаний за заявою жінки надати їй щорічну відпустку безпосередньо перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї незалежно від тривалості її роботи протягом поточного робочого року.

Якщо жінка вирішила приєднати невикористану частину щорічної відпустки після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, керівник зобов’язаний видати наказ про надання їй щорічної відпустки. У такому разі наказ про надання жінці відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має бути видано після закінчення невикористаної частини щорічної відпустки.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
З 1 жовтня НБУ вилучено з обігу монети дрібних номіналів – 1 коп., 2 коп. та 5 коп. Як у такому випадку виплачувати зарплату працівникам у готівці? Про це ми писали тут.

Чи є компенсація за невикористану відпустку збереженням середнього заробітку? Які умови для коригування середнього заробітку під час його збереження та виплати компенсації? Чи можна підвищувати оклади не з першого числа місяця? Про це ми розповідали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»