• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №20(50) | 13.11.2019 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №20(50) | 13.11.2019 р.

Це – двадцятий в цьому році (і п’ятдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що мінімальну зарплату пропонують підвищити, а доплати до неї скасувати;
  • нагадаємо, як правильно виплачувати відпускні;
  • зазначимо, що на сайті ВРУ зареєстровано вже два проекти Трудових кодексів;
  • нагадаємо, як посередникам з працевлаштування заповнити звіт за ф. №1-ПА;
  • дізнаємося, як роботодавцю отримати електронну довідку про страховий стаж працівника;
  • поговоримо про зміни Положення про рух коштів ЄСВ.

Гарного Вам читання!

 

***

Мінімальну зарплату пропонують підвищити, а доплати до неї скасувати
5 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці». За ним:

1. Мінімальну зарплату встановити у розмірі не меншому 150% встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

2. У разі перевищення протягом двох місяців підряд фактичного рівня інфляції над плановим більше ніж на 2% зобов'язати Кабмін протягом 15 днів ініціювати перед ВРУ внесення змін до Держбюджету на відповідний рік щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його адекватного зростання.

3. Мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) встановити у розмірі, що перевищує 150%  встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Нагадаємо, що Уряд зібрався змінювати розміри прожиткового мінімуму в бік збільшення та відв'язати його від різних видів виплат. Зокрема, за словами Соколовської, міністра соцполітики, та голови комітету ВРУ розмір прожиткового мінімуму має становити 4251 грн. Про це ми писали тут та тут.

Тому скоріш за все зміни за законопроектом №2378 будуть прийматися тільки після змін у розмірах прожиткового мінімуму. У такому разі розмір посадового окладу та мінімальної зарплати буде становити більше 6376,5 грн = 4251*150%. Про це все ми зазначали ось тут.

 

Трудовий кодекс: у Раді зареєстровано два проекти
8 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано одразу два проекти Трудового кодексу:

  • №2410 від нардепів з партії «Опозиційна платформа – За життя»;

  • альтернативний №2410-1 від Ю. Тимошенко та ще кількох депутатів.

Проект нового Трудового кодексу України має на меті встановлення державних гарантій трудових прав і свобод громадян, визначення основних механізмів реалізації цих конституційних прав, створення належних, безпечних і здорових умов праці, забезпечення захисту прав та інтересів працівників і роботодавців.

Проектами пропонується комплексний підхід щодо вирішення індивідуальних трудових відносин, а також кодифікації і уніфікації законодавчих актів з цих питань.

Планується, що новий Трудовий кодекс складатиметься із дев'яти книг (385 статей).

 

Як роботодавцю отримати електронну довідку про страховий стаж працівника?
За повідомленням ФСС, наразі на веб-порталі ПФУ функціонує кабінет роботодавця. В ньому доступна інформація щодо забезпечення соціальних прав працівників, сплати ЄСВ та є можливість отримати довідку про трудовий та страховий стаж працівників.

Нагадуємо, що одним з видів матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування є допомога з тимчасової втрати працездатності.

Залежно від страхового стажу розмір допомоги становить:

  • 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

  • 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

  • 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

  • 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

  • 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018 року.

 

Положення про рух коштів ЄСВ знову змінилося
Мінфін наказом від 10.10.2019 р. №422 затвердив зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Цей наказ набрав чинності 08.11.2019 року.

У тексті Положення замінено «Державна фіскальна служба України» на «Державна податкова служба України» (відповідно ДФС на ДПС). Також виключено п'ять додатків. Відповідно залишаться лише два додатка «Акт звірки надходження страхових коштів» та «Загальний акт звірки надходження страхових коштів».

До того ж уточнено порядок надання інформації про рух страхових коштів. Зокрема, з 8 листопада територіальні органи ДПС почали отримувати інформацію про сплату ЄСВ на годину раніше, ніж було до цього. Відповідно інформація про сплату має з'являтися у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» Е-кабінету ДПС також раніше. Про це докладніше читайте у нашій новині.

 

Як посередникам з працевлаштування заповнити звіт за ф. №1-ПА?
У разі наявності у суб’єкта господарювання філій, представництв, відділень, інших відокремлених підрозділів, звіт за ф. №1-ПА подається за результатами здійснення діяльності усіх його підрозділів.

У 2019 році форма звітності №1-ПА подається щокварталу міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості не пізніше 15 числа місяця після звітного кварталу.

У разі якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший після нього робочий день.

Форма звітності №1-ПА подається в електронному  чи паперовому вигляді.

У разі якщо юридична особа чи ФОП фактично не здійснювали діяльність з посередництва у працевлаштуванні звітність також необхідно подавати, але показник по працевлаштуванню буде у звіті №1-ПА відображено як «-». Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Коли виплачувати відпускні? Як розуміти «календарні» дні при виплаті відпускних? А що буде, якщо виплатити відпускні несвоєчасно? Чи можливі варіанти виплати відпускних у інші строки? Про це читайте ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»