• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №21(51) | 28.11.2019 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №21(51) | 28.11.2019 р.

Це – двадцять перший в цьому році (і п’ятдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

 

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • розповімо, до яких наслідків може призвести надання пояснення працівниками інспекторам Держпраці;
  • проінформуємо про створення нового сервісу від ПФУ – «Електронна трудова книжка»;
  • дізнаємося про нові правила укладання електронних трудових договорів та кадрових документів;
  • зупинимося на правилах інформування Держпраці про медогляди працівників на наступний рік;
  • поговоримо про правила складання графіку відпусток на 2020 рік;
  • розкажемо про нюанси оплати 13-тої зарплати та нецільової матдопомоги;
  • нагадаємо про призупинення ФСС фінансування лікарняних з 20 листопада та подальшу долю цього питання.

Гарного Вам читання!

***

 

Електронна трудова книжка – новий сервіс від ПФУ
На офіційному порталі електронних послуг ПФУ з’явився новий сервіс «Електронна трудова книжка». Вона доступна зареєстрованим фізособам сайту за наявності ЕЦП.

За приміткою сервісу, інформація в «Електронній трудовій книжці» відображає трудові відносини найманого працівника за основним місцем роботи за даними персоніфікованого обліку ПФУ за період з 2011 р.

Отже, у разі наявності трудових відносин за останнім місцем роботи, які були розпочаті у роботодавця до 2011 р., в «Електронній трудовій книжці» дані про них будуть відсутні. Про це ми розповідали тут.

 

Електронні трудові договори та кадрові документи: новації від ВРУ
12 листопада ВРУ прийняла у І читанні законопроект №2260. Цим законопроектом в КЗпП мають ввести нову ст. 5. Вона наводитиме визначення письмової форми документа для цілей трудового законодавства.

Письмовою формою документа вважатиметься документ, створений у паперовій або електронній формі (у тому числі в автоматичному режимі) з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» , складення та/або подання, та/або надіслання якого передбачається КЗпП.

Тож у разі прийняття законопроекту №2260 з працівниками можна буде укладати письмові трудові договори в електронному вигляді. До того ж роботодавці з електронним документообігом зможуть вести всі кадрові документи в електронній формі. Про це докладно читайте тут.

 

Інформуємо Держпраці про медогляди працівників на 2020 рік вчасно
Представники роботодавців повинні надати до управління з питань праці відповідного ГУ Держпраці заяву на ім’я начальника щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2020 році.

Після розгляду документів спеціалістом відділу з питань гігієни праці за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складається Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам (далі – Акт) у 2020 році.

Про це та про те, яких категорій роботодавців цей обов’язок не стосується, читайте у нашій новині.

 

Подробиці призупинення виплати лікарняних ФСС 20 листопада
У середу, 20 листопада 2019 року, на сторінці Фонду соцстраху з’явилося повідомлення: «Фондом... вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування тимчасово не здійснюється у зв’язку зі закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду».

Наступного дня, 21 листопада, був проведений брифінг Мінсоцполітики. На ньому заступник міністра Олег Коваль заявив, що:

  • Міністерство гарантує продовження штатного режиму виплат застрахованим особам, які здійснює Фонд соціального страхування;

  • заява про призупинення виплат Фондом була особистою ініціативою поновленого керівника Фонду Євгена Баженкова;

  • Мінсоцполітики забезпечить здійснення виплат, як тільки буде врегульоване питання з керівництвом Фонду.

За декілька годин після брифінгу 21 листопада вже сам Баженков наголосив про поновлення виплат лікарняних і декретних під особисту відповідальність.

 

Не забудьте скласти графік відпусток на 2020 рік!
Держпраці у Полтавській області нагадала, що на підприємстві має бути затверджений графік відпусток.

Конкретні строки складання та порядок оформлення графіків відпусток законодавством не встановлено.

Нормами законодавства не встановлено й форми графіка надання відпусток. Тому роботодавець може самостійно її розробити.

Графіки відпусток мають доводитися до відома всіх працівників. Тобто роботодавець має ознайомити всіх працівників із ним під підпис. Найзручніша форма доведення їх до відома – це вивішування їх для загального ознайомлення в приміщеннях підприємств та їхніх структурних підрозділів.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Наприкінці року роботодавці, як правило, стимулюють та заохочують працівників. Які «бонуси» можна виплатити працівникам? Який порядок надання нецільової матеріальної допомоги та коли вона має оподатковуватися? Як оподатковується заохочення працівників у вигляді 13-ї зарплати? Про це читайте тут.

У Держпраці є право вимагати від працівників усних та/або письмових пояснень щодо предмету перевірки. Але коли справа доходить до суду, такі працівники стають вже свідками. Отже, неточність в їх поясненнях передбачатиме кримінальну відповідальність. Про це докладно ми розповідали у своєму коментарі до постанови П’ятого апеляційного адміністративного суду від 18.03.2019 р., справа №400/3054/18

 

9 грудня редакція проведе вебінар Новий прожитковий мінімум та МЗП - 2020.
Лектор –бухгалтер-експерт, консультант з питань оподаткування та трудового законодавства, лектор, автор статей у спеціалізованих виданнях Галина Казначей.

  • Розкажемо про покроковий алгоритм річного перерахунку ПДФО за 2019 рік.
  • Зупинимося на новому розмірі прожиткового мінімуму та зміні розміру МЗП.
  • Визначимося з різницею між цими величинами та який з показників і на що впливає.
  • Поговоримо про розміри ПСП у 2020 р. для працівників.
  • Надамо практичні поради та чек-лист кадровикам та бухгалтерам щодо заробітної плати при плануванні своєї роботи на зламі 2019 – 2020 рр.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»