• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №22(52) | 13.12.2019 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №22(52) | 13.12.2019 р.

Це – двадцять другий в цьому році (і п’ятдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

 

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • дізнаємося, як індексувати зарплату у грудні 2019 року;
  • поговоримо про правила перезатвердження штатного розпису;
  • розповімо, як новий розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму вплине на нарахування зарплати у 2020 році;
  • наголосимо, що незабаром зможемо укладати електронні трудові договори;
  • зазначимо, що ФСС просить одразу перераховувати профінансовані лікарняні працівникам;
  • визначимося, чи може роботодавець відмовити у поділі щорічної відпустки;
  • проінформуємо, чи можна округлювати лікарняні у разі їх готівкової виплати.

Гарного Вам читання!

***

 

Незабаром зможемо укладати електронні трудові договори: прийнято Закон
6 грудня ВРУ було прийнято у ІІ читанні законопроект №2260.

За пояснювальною запискою, цей законопроект було розроблено у зв’язку з необхідністю приведення положень деяких законів України у відповідність до Закону «Про державну службу», удосконалення електронної форми комунікації між громадянами, інститутами громадянського суспільства та державними органами, а також уточнення окремих понять.

Цим законопроектом до КЗпП мають ввести нову ст. 5. Вона наводитиме визначення письмової форми документа для цілей трудового законодавства.

Письмовою формою документа вважатиметься документ, створений у паперовій або електронній формі (у тому числі в автоматичному режимі) з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», складення та/або подання та/або надіслання якого передбачається КЗпП.

 

ФСС просить одразу перераховувати профінансовані лікарняні працівникам
3 грудня ФСС звернувся до страхувальників (роботодавців) з проханням здійснювати перерахування матеріального забезпечення своїм працівникам у максимально короткі терміни після отримання коштів від Фонду, особливо допомог у зв’язку з вагітністю і пологами.

На виплату допомог з тимчасової втрати працездатності і у зв’язку з вагітністю та пологами Фондом направляються всі наявні ресурси. Як зазначалося у повідомленні, з початку грудня за цим напрямом Фонд профінансував 782,2 млн гривень.

 

Працівник хоче поділити щорічну відпустку: чи може роботодавець відмовити?
Держпраці у Львівській області зазначила, що за ч. 1 та 2 ст. 12 Закону «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Але цією статтею передбачено лише можливість, а не обов’язок роботодавця поділу щорічної відпустки на частини, як того бажає працівник.

З метою недопущення втрат робочого часу та беручи до уваги виробничі обставини, роботодавець може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної основної відпустки або не поділити її взагалі.

 

Індексація зарплати у грудні 2019 року
Індекс інфляції за жовтень 2019 року через дефляцію червня-серпня не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації. Тому у грудні індексувати зарплату слід знову на коефіцієнти липня-жовтня.

Проте з 1 грудня діє новий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 2102 грн. Тому розміри індексації з грудня збільшаться.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1%.

А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексацію. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – три аналітики від редакції
Чи потрібно затверджувати штатний розпис щомісячно? На що впливає цей документ, якщо виявлено помилки в його заповненні за минулі місяці? Про це ми писали тут.

Як бути у ситуації, коли лікарняні за рахунок ФСС необхідно видати готівкою? Чи потрібно повертати кошти, якщо округлення відбулося в більшу сторону? Про це читайте  тут.

Як нові розміри прожиткового мінімуму та мінзарплати вплинуть на нарахування та оподаткування зарплати? Яким буде розмір ПСП? Як зміниться оподаткування ПДФО доходів фізосіб у 2020 році? Про читайте ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»