• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №23(53) | 27.12.2019 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №23(53) | 27.12.2019 р.

Це – двадцять третій цього року (і п’ятдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зауважимо, що за позицією Верховного Суду суміщення посад за посадовими інструкціями також оплачується;
  • проінформуємо, що повідомлення про оформлення працівника на роботу можуть скасувати;
  • з’ясуємо, як Дубілет пропонує спростити військовий облік працівників;
  • поговоримо про встановлення критеріїв трудових відносин за проектом Трудового кодексу;
  • розповімо про нові підстави для звільнення за проектом Трудового кодексу та законопроектом;
  • розкажемо, що думає Держпраці про виплату зарплати у готівці та її округлення;
  • зазначимо, що індексувати заробітну плату в січні будемо на рівні грудня.

Гарного Вам читання!

 

***

Повідомлення про оформлення працівника на роботу можуть скасувати
18 грудня Мінекономрозвитку оприлюднило проект розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності, плану дій щодо підвищення позиції України в рейтингу Світового банку “Ведення бізнесу” (“Doing Business”) та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України» (завантажити).

Ним передбачено скасування повідомлення про оформлення працівника при прийнятті на роботу.

Зокрема, у І кварталі 2020 року МЕРТ та Мінфін повинні будуть внести зміни у частину третю статті 24 КЗпП та статтю 13 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». А також скасувати Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, затверджений постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413.

 

Незабаром для роботодавців спростять військовий облік
19 грудня Дмитро Дубілет заявив, що в Уряді планують спростити оформлення працівників для компаній. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«За законом великі компанії повинні мати спеціальних співробітників, які ведуть облік військовозобов'язаних. Вони знаходяться у постійній кореспонденції з військкоматами по всій країні, повідомляючи їх про будь-яку зміну статусу своїх співробітників. Всі ці листування з військкоматами, звісно, у паперовій формі. Військкомати, трудові книжки, лікарняні та багато інших аспектів — все це має бути максимально спрощено», - написав він.

Дубілет наголосив, що часто інвестори не хочуть приходити в Україну, бо їм доводиться витрачати час та кошти на оформлення працівників у різних структурах: військкоматах, лікарнях тощо.

 

У новий Трудовий кодекс включать критерії трудових відносин
Міністр економіки оприлюднив на своїй сторінці у Facebook статтю майбутнього Трудового кодексу щодо визначення трудових відносин. У нинішньому законодавстві такий пункт відсутній. Нововведення можуть вплинути на легальність айтішників, які працевлаштовані як ФОПи.

«Мінекономіки пропонує чітко визначити трудові відносини. В новому законопроекті про працю, який ми скоро винесемо на Уряд. На сьогодні такого визначення немає. Його відсутність дозволяє створювати проблеми бізнесу при перевірках і погіршує права робітників», – повідомив Милованов. Про це читайте тут.

Про всі інші особливості трудових відносин з різними категоріями осіб дивіться тут. Також фахівці Держпраці в окремому роз’ясненні навели своє бачення щодо норм проекту Трудового кодексу.

 

Нові правила звільнення працівників за Трудовим кодексом
За статтею 33 проекту Трудового кодексу розірвання трудових відносин буде відбуватися:

  • з ініціативи працівника (відмова роботодавця щодо звільнення буде грубим порушенням трудового законодавства);
  • з ініціативи працівника у зв’язку з порушенням роботодавцем умов трудового договору (роботодавець буде виплачувати компенсацію не менше 50 середньоденних зарплат);
  • з ініціативи роботодавця (вводиться шкала строків попередження працівників щодо звільнення);
  • з ініціативи роботодавця у зв’язку з порушенням працівником умов трудового договору.

Про це ми писали тут, а про нові підстави для звільнення працівників вже за зареєстрованим законопроектом №2584ось тут.

 

Індексація зарплати у грудні 2019 та у січні 2020 року
Оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у листопаді становив 100,1%, то він мав би вплинути на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації у січні 2020 року.

Але через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у січні 2020 року індексувати зарплату будемо на рівні грудня 2019 року.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у січні 2020 року на рівні грудня 2019 року за коефіцієнтом 3,1%. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – дві аналітики
Верховний Суд вважає, що за суміщення професій (посад) працівникові обов’язково доплачується, крім випадку, коли відповідної посади не передбачено у штатному розписі. Про це читайте тут.

Які повноваження у Держпраці? До чиєї компетенції належить надання роз’яснень з питань проведення розрахунків готівкою? Що слід пам’ятати роботодавцю про виплату зарплати незалежно від форми виплати? Про це ми розповідали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»