• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №5(58) | 27.03.2020 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №5(58) | 27.03.2020 р.

Це – п’ятий в цьому році (і п’ятдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • дізнаємося, як оформити та оплачувати простій через карантин;
  • розповімо, як правильно оформити відпустку без збереження зарплати на час карантину;
  • зауважимо, що за кожного звільненого працівника під час карантину – штраф 51 тис. грн;
  • зазначимо, що Держпраці не буде проводити перевірок під час карантину;
  • поговоримо про правила оподаткування зарплати під час карантину;
  • зупинимося на нюансах переведення працівників на неповний робочий час через карантин;
  • проінформуємо, як нараховувати індексацію у квітні 2020 року.

Гарного Вам читання!

***

 

Як оформити та оплачувати простій через карантин?
Згідно зі ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра, інших посадових осіб (законодавчо не врегульовано порядок такого попередження, тобто попередження можливе й усне, і письмове, головне, щоб своєчасне).

На час простою не з вини працівника оформлюється акт простою (фіксуються причини, які зумовили призупинення роботи) та наказ власника або уповноваженого ним органу. Якщо простій має цілодобовий (тижневий) характер, власник або уповноважений ним орган повинен у наказі обумовити необхідність присутності або відсутності працівника на роботі. Про це ми писали у своїй новині, а з докладною аналітикою на цю тему можна ознайомитися за посиланням.

 

Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати на час карантину?
Фахівці Держпраці наголосили, що Законом №530 було  внесено зміни до ст. 84 КЗпП. Відповідно до них у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину  термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати  на період карантину не включається у загальний строк, встановлений частиною другою цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

Відпустка без збереження заробітної плати надається працівникові на підставі письмової заяви. У ній мають бути зазначені:

  1. причина, з якої працівник просить надати неоплачувану відпустку;
  2. дата початку відпустки;
  3. тривалість відпустки.

Після розгляду заяви видається наказ (розпорядження) про надання відпустки за свій рахунок.

Таку відпустку не подовжують на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на неї. Про те, як організувати роботу працівників під час карантину, Держпраці зазначала в окремому роз’ясненні.

 

За кожного звільненого працівника під час карантину – штраф 51 тис. грн
У разі незаконного звільнення працівники можуть звертатися на 102 або писати заяву в поліцію за статтею 172 ККУ «Грубе порушення законодавства про працю». Ця стаття передбачає покарання у вигляді:

  • штрафу від 2000 до 3000 н.м.д.г. (34 000 - 51 000 гривень);

  • або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років,

  • або виправних робіт на строк до двох років.

Заступник голови Нацполіції також нагадав про статтю 173 ККУ.

«Коли людину беруть на роботу і укладають договір між нею і роботодавцем, прописані певні умови. Роботодавці не можуть їх погіршувати під приводом карантину, інакше їм доведеться відповідати за такі дії. Поки про такі випадки я не чув, всі з розумінням підходять до ситуації», - розповів  Максим Цуцкірідзе.

Він запевнив, що правоохоронці будуть оперативно реагувати на порушення трудового законодавства і притягати порушників до кримінальної відповідальності. Докладніше про застосування вказаної відповідальності та можливість звільнення за іншими підставами ми писали в аналітиці.

 

Держпраці не буде проводити перевірок під час карантину
З метою запобігання поширення короновірусу Covid-19, збереження здоров’я і безпеки працівників, на виконання окремого доручення голови Держпраці І. Дегнери від 16.03.2020 р. №Д-122/1/10.1-20 всі управління Держпраці тимчасово припинили проведення:

  • планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю);
  • інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин;
  • проведення масових заходів, у яких бере участь 10 або більше осіб; особистого прийому громадян; перевірки знань з питань охорони праці.

 

Індексація зарплати у квітні 2020 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у лютому 2020 року становив 99,7%, але він не впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у квітні 2020 року.

Тому у квітні 2020 року індексувати зарплату будемо на рівні січня-березня 2020 року. Як саме індексувати в ці місяці, ми зазначали тут та тут.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у квітні 2020 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, а також у січні 2020 року, ще не потрібно проводити індексацію. Далі наведемо приклади розрахунку коефіцієнту індексації. Про це тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції «Дебет-Кредит»
Під час дії карантину деякі роботодавці бажають скоротити свої витрати, зокрема, і в оплаті праці. Це можна зробити, зокрема, шляхом встановлення працівникам неповного робочого часу. Але оформлення зміни режиму роботи має свої особливості, встановлені КЗпП. Про це читайте тут.

Чи можна не оподатковувати зарплату, лікарняні та відпускні, нараховані під час карантину? Якщо ні, то чи можна до закінчення карантину не сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ за працівників? Про це читайте ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»