• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №8(61) | 14.05.2020 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №8(61) | 14.05.2020 р.

Це – восьмий в цьому році (і шістдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розкажемо, чи може зовнішній сумісник взяти відпустку у разі дистанційної роботи за основним місцем під час карантину;
  • наголосимо, що МОЗ змінило правила видачі лікарняних на період карантину;
  • дізнаємося, як звітувати у разі перебування працівників у відпустці без збереження зарплати;
  • зазначимо, що термін звернення роботодавця за допомогою по частковому безробіттю пропонують збільшити втричі;
  • пояснимо, як в ДПС отримати довідку щодо відсутності боргу з ЄСВ.

Гарного Вам читання!

***

 

Термін звернення роботодавця за допомогою по частковому безробіттю пропонують збільшити втричі
30 квітня колектив нардепів зареєстрував у Верховній Раді проект Закону №3422.

Ним передбачено викладення у новій редакції абзацу першого частини сьомої статті 47-1 Закону про зайнятість щодо терміну звернення роботодавцем за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю.

Так, пропонується збільшити термін звернення за допомогою по частковому безробіттю  у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-19) з 30 календарних днів до 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Про це ми розповідали тут.

 

Як отримати довідку щодо відсутності боргу з ЄСВ: відповіді Мінекономіки та ДПС
Тернопільські податківці зазначили, що довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині Електронного кабінету. Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано. Строк дії довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії. Але загального листа від ДПС щодо правил надання довідки про відсутність боргу з ЄСВ ще не було.

Окремо Міністерство економіки у своєму роз’ясненні наголосило на необхідності надання довідки щодо відсутності боргу з ЄСВ органами ДПС в день звернення роботодавців.

 

Працівники перебувають у відпустці без збереження зарплати: чи подавати звіти з ЄСВ та ф. №1ДФ?
По-перше, при використанні праці фізичних осіб звіт з ЄСВ подається на загальних підставах. Якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання додатка 4 звіту ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати. Але існують особливості заповнення звіту з ЄСВ у такому разі.

Так, Таблиця 5 не заповнюється на такого працівника, оскільки це не передбачено Порядком №435.

Графи 5-11 та 22-25 таблиці 6 заповнюються у загальному порядку, крім графи 10 (в ній слід проставити прочерк).

А от всі інші графи слід заповнити таким чином:

  • у графі 14 – дні відпустки без збереження зарплати;

  • у графі 15 – дні перебування у трудових відносинах;

  • графи 17 – 21 щодо нарахованого доходу та ЄСВ – слід проставити нулі.

У реквізиті 15 заголовної частини звіту з ЄСВ у середньооблікову кількість працівник у відпустці без збереження зарплати враховується, а от у кількості застрахованих осіб, яким нараховано зарплату – ні. На таблицю 1 дані такого працівника не впливають, оскільки в нього не має доходу.

По-друге, форма №1ДФ подається за іншим порядком. Зокрема, якщо нарахувань доходів працівникам та фізособам не проводилося, то форму №1ДФ не потрібно подавати.  Ми про це писали ось тут.

 

Зовнішній сумісник за основним місцем під час карантину працює дистанційно: чи має він право на відпустку?
Фахівці Держпраці наголосили, що ключовим фактором для одночасного надання відпустки за основним місцем роботи та за сумісництвом є бажання працівника.

Тому використання відпустки за основним місцем та за сумісництвом є правом працівника, а не обов’язком.

Тобто він може піти у відпустку за основним місцем роботи та продовжувати працювати за сумісництвом. Або навпаки, взяти відпустку за місцем роботи за сумісництвом незалежно від часу відпустки за основною посадою.

 

МОЗ змінило правила видачі лікарняних на період карантину 
МОЗ наказом від 27.04.2020 р. №963 внесло зміни до Інструкції №455.

Передбачається, що на період карантину відкриття листків непрацездатності може здійснюватися лікарем, що надає первинну медичну допомогу на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого.

Крім того, наведеним вище Наказом №963 встановлюється і порядок видачі лікарняних листків особам, які перебувають на самоізоляції та обсервації. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»