• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(63) | 11.06.2020 р.

Шістдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(63) | 11.06.2020 р.

Це – десятий в цьому році (і шістдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • повідомимо, що з 6 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю;
  • розповімо, чи можна брати відпустку авансом;
  • наголосимо, що Уряд погодив законопроект щодо введення електронних трудових книжок;
  • нагадаємо, на яку компенсацію зможе претендувати працівник у разі повернення з відрядження у вихідний;
  • дізнаємося, як нарахувати лікарняні, якщо у розрахунковому періоді була відпустка без збереження зарплати.

Гарного Вам читання!

***

 

У розрахунковому періоді була відпустка без збереження зарплати: як нараховувати лікарняні? 
ФСС нагадав, що період перебування у відпустці без збереження заробітної плати вважається невідпрацьованим з поважних причин та виключається з розрахункового періоду при визначенні суми матеріального забезпечення від ФСС.

Тож незалежно від тривалості, період відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін на час карантину вважається невідпрацьованим з поважних причин, а отже виключається з розрахункового періоду та не зменшує суму виплат за лікарняними від Фонду.

 

УВАГА! З 6 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю
Кабмін постановою від 03.06.2020 р. №453 виклав у новій редакції Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Постанову №453 опубліковано в «Урядовому кур'єрі» 06.06.2020 р. №107(6721). Відповідно 6 червня 2020 року новий Порядок по частковому безробіттю набрав чинності.

Тепер роботодавець і ФОП (про яких далі) можуть звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Отже, всі ті, хто не встиг оформити допомогу, можуть скористатися своїм правом і звернутися до центрів зайнятості. Про це читайте також у роз'ясненні ДЦЗ.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину, зокрема, надається:

  • ФОП, який є застрахованою особою – із розрахунку двох третин бази нарахування ЄСВ. База нарахування розраховується виходячи зі середнього розміру місячної бази нарахування єдиного соцвнеску за рік, що передує року звернення, відповідно до звіту з ЄСВ (додаток 5);

  • ФОП, які є застрахованими особами, та звільнені від сплати ЄСВ - з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Про порядок подання документів для отримання допомоги читайте нашу новину ось тут.

 

Чи можна брати відпустку авансом?
Фахівці Держпраці наголосили, що відпустка наперед може надаватися як працівникам, які працюють до одного року в організації, так і працівникам з тривалим стажем роботи на підприємстві.

Якщо працівник звільняється з роботи до закінчення робочого року, за який він уже одержав щорічну відпустку повної тривалості, то за ним рахується заборгованість перед підприємством щодо нарахованих відпускних за невідпрацьовану частину робочого року, для покриття якої власник проводить відрахування зі зарплати.

 

Автоматичне призначення пенсій та електронні трудові книжки: Уряд погодив законопроект 
3 червня Кабмін ухвалив законопроект, який дозволить запускати повноцінну роботу електронних трудових книжок. Цей законопроект Уряд направить у Верховну Раду.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну.

За його словами, буде спрощено доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично.

«Це фактично певний прорив і реформа», – заявив він.

Проект закону про автоматичне призначення пенсії за віком та запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі дасть змогу призначати пенсію через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду.

 

Працівник повернувся з відрядження у вихідний: як компенсувати? 
Держпраці зазначила, що питання, пов’язанi зi службовими відрядженнями, врегульовано ст. 121 КЗпП.

На виконання цiєї норми Міністерство фінансів видало наказ від 13.03.1998 р. № 59.

Пунктами 10 та 11 розділу «Загальні положення» вказаної Інструкції передбачено:

  • якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку;

  • якщо наказом про вiдрядження передбачено повернення працiвника з вiдрядження у вихiдний день, то працiвниковi може надаватися iнший день вiдпочинку.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»