• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(65) | 09.07.2020 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(65) | 09.07.2020 р.

Це – дванадцятий в цьому році (і шістдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що з 1 вересня підвищать мінімальну зарплату;
  • зазначимо, що ФСС погасив заборгованість з лікарняних та декретних станом на 25 червня;
  • визначимося, як індексувати зарплату у липні 2020 року;
  • з’ясуємо, чи оплачувати лікарняні у разі хвороби працівника під час відпустки;
  • наголосимо, що профспілки проти доопрацьованого законопроекту про працю;
  • зауважимо, що нові ознаки доходів за ф. №1ДФ слід застосовувати при звітуванні за ІІІ квартал.

Гарного вам читання!

 

***

Нові ознаки доходів за ф. №1ДФ слід застосовувати при звітуванні за ІІІ квартал
Податківці з Офісу великих платників нагадали, що наказом Мінфіну від 26.05.2020 р. № 241 внесено зміни  до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Зокрема, змінилися ознаки доходів для звітування за ф. №1ДФ.

Але наказ набрав чинності з 1 липня 2020 року. Тому нові ознаки доходів потрібно буде застосовувати, починаючи з ІІІ кварталу 2020 року. Тобто при звітуванні за ІІ квартал нові ознаки доходів використовувати не потрібно.

 

Профспілка проти доопрацьованого законопроекту «Про працю» від Мінекономіки
СПО профспілок на національному рівні, який представляє 6 мільйонів працівників, вимагає від Кабінету Міністрів України зупинити просування законопроекту «Про працю» як  такого, що суперечить Конституції України, актам міжнародного права, ратифікованим Україною, та Директивам Європейського союзу, та приєднатися до розробки кодифікованого акта в сфері праці, розпочатого робочою групою при Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту ветеранів.

 

З 1 вересня підвищать мінімальну зарплату: КМУ ухвалив графік
27 червня Володимир Зеленський поставив завдання Кабінету Міністрів підвищити рівень мінімальної заробітної плати в Україні. І 1 липня Уряд погодив графік такого підвищення. Уряд запланував три етапи підвищення мінімальної зарплати на наступний рік:

  • З 1 вересня МЗП зросте до 5000 грн (+277 грн або +5,9%);

  • З 1 січня 2021 року МЗП зросте до 6000 грн (+1000 грн або +20%); 

  • З 1 липня 2021 року МЗП зросте до 6500 грн (+500 грн або +8,3%).  

Шмигаль також обґрунтував необхідність підвищення. Зокрема: «Наше бачення щодо необхідності підвищувати МЗП базується на 5 факторах, які ми аналізуємо (споживчий попит, інфляція, зайнятість, подолання бідності, нерівність). Активні дебати щодо мінімальної зарплати точилися і в 2016-2017 роках, а тому ми ретельно вивчили переваги та недоліки тодішнього рішення».

 

Індексація зарплати у липні 2020 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у травні 2020 року становив 100,3%, але він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у липні 2020 року. Тобто роботодавці будуть нараховувати індексацію на рівні червня, але в межах нового прожиткового мінімуму (2197 грн).  Але для роботодавців, які підвищували оклади в серпні 2019, липень буде першим місяцем для індексації. Про це ми писали тут.

 

ФСС погасив всю заборгованість за лікарняними і декретними (по 25 червня включно)
30 червня ФСС повідомив про надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями по 25 червня. Загалом на виплату допомог з тимчасової втрати працездатності, допомог по вагітності та пологах і на поховання сьогодні Фонд направив 1,122 млрд гривень, профінансовано заяви-розрахунки з 23 травня по 25 червня включно.

 

Працівник захворів під час карантинної відпустки: чи нараховувати лікарняні?
Законом передбачено, що допомога з тимчасової непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати.

Тож якщо період хвороби повністю припадає на час відпустки без збереження заробітної плати, незалежно від підстав надання такої відпустки – допомога з тимчасової непрацездатності за цей період не надається.

Якщо листок непрацездатності припадає у тому числі й на період, коли працівник уже повинен вийти з відпустки на роботу, то пропущені через хворобу дні оплачують на загальних підставах. Відлік перших 5 днів тимчасової непрацездатності починається з першого дня хвороби працівника.

Оплата лікарняного листка чи то за рахунок роботодавця, чи за рахунок ФСС (з шостого дня непрацездатності) здійснюється за дні хвороби, які припадають на період, коли працівник повинен був вийти на роботу. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»