• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №13(66) | 24.07.2020 р.

Шістдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №13(66) | 24.07.2020 р.

Це – тринадцятий в цьому році (і шістдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зазначимо, що з 16 липня почав діяти змінений порядок надання допомоги по частковому безробіттю;
  • розповімо, що ПФУ розробив проект порядку видачі, продовження та обліку е-лікарняних;
  • зауважимо, що з середини липня ФСС фінансує лікарняні та декретні впродовж одного робочого дня;
  • проінформуємо, що в Україні запускають Е-лікарняні (поки в тестовому режимі);
  • поговоримо про плани депутатів ВРУ впровадити стажування без працевлаштування у ФОП та на малих підприємствах.

Гарного вам читання!

 

***

Змінений порядок надання допомоги по частковому безробіттю діє з 16 липня 
Постановою від 15.07.2020 р. №600 Уряд вніс зміни до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю через коронавірус.

16 липня постанову було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №135. Відповідно зміни почали діяти з 16 липня.

З дня набрання чинності Постанови №600 допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину:

  • працівникам, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини, в тому числі тими, які отримують оплату часу простою відповідно до ст. 113 КЗпП (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції);

  • працівникам, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати  на час карантину;

  • працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку зі зупиненням (скороченням) діяльності за зверненням роботодавця;

  • ФОП, який є застрахованою особою (крім осіб, які отримують пенсію) та не отримує допомогу по частковому безробіттю на період карантину як працівник.

Тобто тепер працівники, які перебувають у карантинній неоплачуваній відпустці, теж мають право на допомогу. Також мають право на допомогу працівники, якщо роботодавець вимушено скоротив робочий час, та під час простою. Навіть якщо це оплачуваний простій!

Проте залишається обмеження в праві на цю допомогу для працівників, які отримують пенсію. Про це та про інші зміни ми писали тут.

 

В Україні запускають Е-лікарняні (поки в тестовому режимі) 
9 липня МОЗ запустив в тестовому режимі електронні лікарняні в два етапи. Зараз в роботі підготовка нормативно-правових актів, яка забезпечить роботу лікарняних.

За його словами, наразі є дві моделі розвитку проекту:

«Спрощена система» – партнери з Пенсійного фонду розробили спеціальний веб-інтерфейс на сайті фонду, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису може вносити інформацію про пацієнта. Далі в автоматичному режимі всім службам ця інформація буде надаватися з бази даних ПФ.

Це дозволить запустити електронні лікарняні до кінця літа. МОЗ до 10 липня приймає від усіх відповідних медзакладів, які хочуть брати участь в тестуванні цієї системи, форми реєстрації.

Цільова модель, яка полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій.

Повноцінна модель буде впроваджена на початку 2021 року і буде інтегрована в будь-яку медичну інформаційну систему. При цьому не буде залежати від форми власності медустанови.

 

Електронні лікарняні: розроблено проект порядку видачі, продовження та обліку 
15 липня СПО об'єднань профспілок оприлюднив для обговорення проект наказу МОЗ, яким затверджено Порядок видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.

Переглянути його можна тут>>

Цей Порядок поширюється на всі заклади охорони здоров'я будь-якої організаційно-правової форми та фізичних осіб - підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Ним, зокрема, передбачено, що тимчасову непрацездатність застрахованих осіб засвідчуватимуть листком непрацездатності, виданим з використанням засобів вебсервісу Електронного реєстру листків непрацездатності (ЕРЛН).

 

Відтепер ФСС фінансує лікарняні та декретні впродовж одного робочого дня 
Станом на 14 липня, ФСС здійснює фінансування заяв-розрахунків на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам упродовж одного робочого дня.

14 липня ФССУ профінансував заяви-розрахунки, подані роботодавцями по 13 липня включно в обсязі 100%. Загалом сьогодні Фонд направив 44,9 млн гривень на виплати працюючим, з них:

  • на допомогу з тимчасової втрати працездатності – 26,05 млн грн;

  • допомогу по вагітності та пологах – 18,2 млн грн;

  • допомогу на поховання – 0,21 млн грн;

  • допомогу з тимчасової непрацездатності, пов’язаної з виробництвом – 0,44 млн грн.

Зазначимо, що відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, фінансування матеріального забезпечення має здійснюватись упродовж 10 робочих днів з моменту прийняття заяви-розрахунку.

 

Стажування без працевлаштування у ФОП та на малих підприємствах: законопроект 
8 липня 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №3812. Ним пропонується ввести категорію стажування на суб'єктах малого підприємництва.

Крім того, законопроектом запропоновано встановлення особливостей стажування громадян з метою працевлаштування на суб'єктах малого підприємництва. Зокрема:

  • суб'єкти малого підприємництва можуть проводити стажування осіб до початку їх працевлаштування на умовах, визначених договором про стажування;

  • порядок укладення договору про стажування та типову форму договору затверджує КМУ. Відповідний договір реєструється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції;

  • початок та закінчення проходження стажування особи на суб'єктах малого підприємництва оформляється наказом суб'єкта малого підприємництва.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»