• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(68) | 21.08.2020 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(68) | 21.08.2020 р.

Це – п’ятнадцятий в цьому році (і шістдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зазначимо, що допомогу по частковому безробіттю надаватимуть через будь-які карантини;
  • розкажемо, як працівнику дізнатись, чи сплачує роботодавець за нього ЄСВ;
  • зупинимося на особливостях розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних і декретних під час карантину;
  • наголосимо, що інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ зазнала змін;
  • з’ясуємо, яку підставу зазначити в заяві/наказі на безоплатну відпустку під час карантину;
  • розповімо, як у 2021 році планують переносити робочі дні;
  • наголосимо, що 25 серпня ВРУ має проголосувати за підвищення мінзарплати до 5000 грн.

Гарного вам читання!

 

***

Допомогу по частковому безробіттю надаватимуть через будь-які карантини
19 серпня Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram розповів, що програма по частковому безробіттю допомогла майже 400 тисячам українців зберегти свої робочі місця, а роботодавцям – свій бізнес.

З огляду на це, Уряд розробив законопроєкт, який розширить програму.

«Ми пропонуємо надати людям можливість отримувати допомогу не лише в період нинішнього карантину, а й у разі встановлення подібних обмежень через інші захворювання», - зазначив Прем‘єр-міністр.

 

Як працівнику дізнатись, чи сплачує роботодавець за нього ЄСВ?
Львівські фахівці ПФУ зазначили, що наразі застраховані особи можуть здійснювати контроль за даними, які вносяться до системи персоніфікованого обліку та впливають на пенсійні права (для працюючих), а саме отримати відомості про розмір сплачених внесків, розмір заробітної плати, перевірити врахований страховий стаж, одержати витяг з Реєстру застрахованих осіб, а при досягненні пенсійного віку – подати заяву на призначення пенсії.

А от роботодавці можуть скористатися Кабінетом страхувальника, де доступна інформація про сплату ЄСВ, подання звітності, зауваження до неї та рекомендації щодо усунення наявних недоліків.

 

Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ зазнала змін
Мінфін наказом від 10.06.2020 р. №283 вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 21 серпня його ще не опубліковано в офіційних джерелах.

Зокрема, тепер в Інструкції передбачено:

  1. Застосування фізособами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю.

  2. Сплату ЄСВ за іншого з подружжя, який не працював під час перебування за кордоном за місцем довготермінового відрядження працівника дипломатичної служби.

  3. Встановлення пільгового порядку сплати єдиного соцвнеску для членів фермерських господарств.

  4. Уточнення порядку стягнення заборгованості з платників.

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Яку підставу зазначити в заяві/наказі на безоплатну відпустку під час карантину?
На сьогодні відпустка без збереження заробітної плати може тривати протягом усього карантину та її строк не враховується в 15-денну норму на рік для таких відпусток, яка передбачена ч. 2 ст. 84 КЗпП.

Відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику на підставі письмової заяви, в якій мають бути зазначені:

  • причина, з якої працівник просить надати неоплачувану відпустку;

  • дата початку відпустки;

  • тривалість відпустки.

Якщо працівник бере відпустку без збереження заробітної плати під час карантину, в заяві слід зазначити «у зв'язку із запровадженням карантину», а також зробити посилання на постанову КМУ, за якою вводиться карантин.

Після розгляду заяви керівником видається наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати. Таку відпустку не подовжують на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на неї. Про це ми зауважували ось тут.

 

Як у 2021 році планують переносити робочі дні?
СПО профспілок оприлюднило проект розпорядження КМУ "Про перенесення робочих днів у 2021 році". Переглянути його можна тут.

За ним з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2021 році 7 січня — Різдва Христового, 24 серпня — Дня незалежності та 14 жовтня —Дня захисника України рекомендовано перенести для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочий день з: 

  • п'ятниці 8 січня на суботу 16 січня,

  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня,

  • пятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

 

25 серпня ВРУ має проголосувати за підвищення мінзарплати до 5000 грн
19 серпня спікер ВРУ Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання позачергової сесії на 25 серпня. Позачергове засідання розпочнеться об 11:00.

На позачерговій сесії, зокрема, розглянуть законопроект №3963 щодо змін Державного бюджету на 2020 рік. Його 6 серпня подав до ВРУ Президент. Про це ми писали тут

За законопроектом №3963 з 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата має становити:

  • у місячному розмірі – 5000 грн (зараз 4723 гривні);

  • у погодинному розмірі – 29,2 грн (зараз 28,31 гривні).

Чому бізнес проти підвищення мінзарплати, читайте ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як порахувати лікарняні та декретні під час карантину, якщо працівник перебував в оплачуваному простої чи перебуває у відпустці без збереження зарплати або отримував допомогу по частковому безробіттю. Про це все ми писали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»