• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(70) | 25.09.2020 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(70) | 25.09.2020 р.

Це – сімнадцятий в цьому році (і сімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зауважимо, що до 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік;
  • нагадаємо про правила виплати відпускних;
  • розповімо про нові назви посад та подальші дії кадровиків;
  • наголосимо, що до 30 серпня 2021 року діє старий Технічний регламент ЗІЗ;
  • зазначимо, що депутати планують ввести ставку ПДФО 17% для оподаткування зарплати;
  • проінформуємо, що у КЗпП пропишуть правила роботи нічних працівників.

Гарного вам читання!

 

***

До 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік 
Держпраці Полтавської області наголосила, що до 1 грудня поточного року представникам роботодавців потрібно надати до Держпраці у Полтавській області заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду. Зауважимо, що:

  1. відповідно до Порядку №246 до 01 грудня 2020 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2021 році. Зауважимо, що окремих повідомлень про відміну інформування Держпраці в цьому році через карантин не було. Тому обов'язок залишається;

  2. усе це стосується тільки окремих категорій працівників (і, відповідно, не всіх підприємств). Обов'язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку №246);

  3. медогляди осіб, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені Порядком №559. Порядок №246, за яким потрібно повідомляти Держпраці про працівників, не стосується Порядку №559. Це два окремих порядки проведення медоглядів.

 

Строки виплати відпускних – у роз’ясненнях від Мінсоцполітики та Держпраці
Фахівці Мінсоцполітики у листі від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07 наголосили, що черговість надання щорічних відпусток визначається графіками. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Якщо відпустка надається за графіком, то потреби писати на неї заяву у працівника немає. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну. І, звісно ж, своєчасно виплатити відпускні.

Якщо ж відпускні своєчасно і в повному обсязі не виплачені, працівник має право на перенесення відпустки. І якщо таке бажання у працівника є, роботодавець зобов’язаний таку відпустку перенести. Щоправда, Закон «Про відпустки» не каже, на коли відпустка у такому випадку має бути перенесена. Тож, це питання має вирішуватись за погодженням сторін трудового договору (між працівником і роботодавцем).

Про це ми писали докладно у своєму коментарі.

 

Вивчаємо нові назви посад (знову зміни в Класифікатор професій!)
Зміни до Класифікатора професій затвердило Мінекономіки наказом від 18.08.2020 р. №1574. Розробив ці зміни НДІ праці й зайнятості Мінсоцполітики спільно з НАНУ. Завдяки змінам стать в оформленні кадрової документації тепер має значення. Адже якщо працівниця цього забажає, то роботодавець має змінити назву її посади відповідно до її статі.

Діяти в такій ситуації слід так, як відбувається у разі зміни назви посади в Класифікаторі професій. А саме:

1. Отримати заяву від працівниці з проханням змінити найменування її посади на фемінітив.

2. Видати наказ (розпорядження) про зміну найменування посади працівниці.

3. Видати наказ (розпорядження) про внесення змін до штатного розпису або викласти штатний розпис у новій редакції.

4. Видати наказ (розпорядження) про внесення змін до пункту наказу (розпорядження) про прийняття/переведення на цю посаду.

5. На підставі наказу про внесення змін до наказу про прийняття на роботу (переведення) внести запис до трудової книжки працівника так: 

  • у графі 1 – наступний номер, що йде за порядком за номером останнього запису;
  • у графі 2 – дату внесення змін;
  • у графі 3 – «Найменування посади змінено на (зазначити фемінітив)», де й зазначити оновлене найменування посади;
  • у графі 4 – дату й номер уточнюючого наказу (розпорядження) роботодавця.

Зверніть увагу: працівницю необхідно ознайомити з новим записом у трудовій книжці під підпис в особовій картці.

6.  Внести зміни до інших документів, що містять найменування посади/професії працівниці.

Про це все ми зазначали у своїй аналітиці ось тут.

 

До 30 серпня 2021 року діє старий Технічний регламент ЗІЗ
Фахівці Держпраці у Львівській області зазначили, що Кабмін прийняв рішення про відтермінування дії нового Технічного регламенту засобів індивідуального захисту.

Зокрема, 26.08.2020 року КМУ затверджено Постанову №748. Відповідно до внесених змін вищезгаданий Технічний регламент набирає чинності з 30.08.2021 р., а не з 30.08.2020 р.як було передбачено.

Відповідно до 30.08.2021 р. продовжено дію Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою КМУ 27.08.2008 р. №761.

 

Нова ставка ПДФО: чергова законодавча ініціатива 
16 вересня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4102 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження механізмів виведення найманої праці з "тіньової ніші"». Авторами його є нардепи зі «Слуга народу».

Переглянути текст законопроєкту можна тут.

Зокрема, планується знизити ставку ПДФО з 18% до 17% з 1 січня 2022 року.

Як зазначено у пояснювальній записці«це дозволить збільшити купівельну спроможність громадян та стимулювати офіційне працевлаштування». Про це читайте ось тут.

 

У КЗпП пропишуть правила роботи нічних працівників
16 вересня СПО профспілок оприлюднило для обговорення законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час».

У новій редакції пропонують викласти ст. 54 КЗпП «Робота в нічний час».

Нічним часом, як і раніше, вважатиметься час з 22 години вечора до 6 години ранку.

До нічних працівників належатимуть працівники, які працюють у нічний час не менше ніж чотири години щоденного робочого часу та не менше ніж 1/4 річної норми робочого часу.

При роботі в нічний час протягом чотирьох і більше годин установлена тривалість роботи (зміни) скорочується на годину.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»