• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №04(80) | 17.03.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №04(80) | 17.03.2021 р.

Це – четвертий цього року (і вісімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розповімо про плани депутатів ВРУ змінити систему зарахування ПДФО до місцевих бюджетів;
  • дізнаємося, чому ФСС затримує виплати лікарняних та декретних у 2021 році;
  • підкреслимо, що з 13 березня діє оновлений порядок надання «карантинної» допомоги по частковому безробіттю;
  • поговоримо про правила переходу на електронні трудові книжки;
  • наголосимо, що лікарняні та декретні від ФСС будуть верифіковані;
  • проінформуємо, що єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців може стати щомісячною.

Гарного вам читання!

 

***

Депутати пропонують змінити систему зарахування ПДФО до місцевих бюджетів
У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти №5244 і №5245, які встановлюють новий принцип розподілу ПДФО між місцевими бюджетами. 

«Після великої кількості звернень від голів ОТГ до депутатської групи «Довіра» ми ініціювали реєстрацію законопроєктів, які підписали майже всі депутатські фракції та групи. Адже чинна модель сплати та зарахування ПДФО є недосконалою», - заявив під час погоджувальної ради парламенту голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч.

На сьогодні згідно зі ст. 168 ПКУ ПДФО зараховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням юридичної особи, яка виплачує оподатковані доходи фізичній особі.  Докладніше про те, як доведеться сплачувати ПДФО у разі прийняття вищенаведених законопроєктів, ми писали тут.

 

Чому ФСС затримує виплати лікарняних та декретних у 2021 році?
За повідомленням ФСС, наразі він виплачує лікарняні та декретні у повному обсязі. Але сьогодні є затримки строків фінансування.

Це пов’язано з додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію – суттєво зросли видатки за лікарняними, також на них було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо. Наприклад, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн – на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн).

Тож попри те, що з 2021 року щомісячні надходження до бюджету Фонду покривають видатки за той же період, накопичена наприкінці минулого року заборгованість призвела до затримки виплат допомог.

 

З 13 березня діє оновлений порядок надання «карантинної» допомоги по частковому безробіттю 
13 березня в "Урядовому кур’єрі" №49 було опубліковано постанову від 10.03.2021 р. №191. Відповідно зміни до Порядку №306 діють з цієї дати.

Постановою №191 з п. 3 Порядку №306 виключено обмеження щодо можливості отримання допомоги працівниками та ФОПами, які є пенсіонерами та отримають державну пенсію. Таким чином, з дати набрання чинності постанови №191 у ФОПів-пенсіонерів та працівників-пенсіонерів з’явиться можливість отримання цієї допомоги.

Зверніть увагу! ФОПам-пенсіонерам допомога буде надаватися з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом. Це передбачено нормою п. 4 Порядку №306.

У новій редакції викладені форми:

  • відомостей про працівників (додаток 1);

  • відомостей про ФОПів (додаток 2).

З цих форм прибрали пункти щодо зазначення отримання пенсії працівниками та ФОПами. Саме тому, що скоро такі пенсіонери зможуть отримувати допомогу по частковому безробіттю. Про це ми писали тут.

 

Лікарняні та декретні від ФСС будуть верифіковані 
За інформацією ФСС, найближчим часом буде опрацьовано технічні питання інформаційного обміну для проведення верифікації, підписано відповідний протокол і оновлений договір із Міністерством фінансів України, а також розроблено механізм надання рекомендацій у разі виявлення невідповідностей даних.

Про це було домовлено на ініційованій Міністерством соціальної політики робочій нараді 10 березня. Участь у заході взяли представники ФССУ, Міністерства фінансів і Міністерства соцполітики.

Також під час круглого столу Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 11 березня було обговорено прогрес і проблемні питання впровадження верифікації.

Верифікація виплат буде здійснюватись для всіх видів матеріального забезпечення і страхових виплат Фонду соціального страхування України. Зокрема, буде впроваджено механізми превентивної верифікації, яка дозволить упередити здійснення нецільових видатків.

 

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців може стати щомісячною
2 березня на сайті ПФУ з'явився текст законопроєкту щодо внесення змін до ПКУ з метою встановлення місячного періоду для єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців та податкових агентів.

Його текст можна переглянути за посиланням. А з пояснювальною запискою до цього законопроєкту можна ознайомитися тут.

Законопроєктом передбачено внесення змін до п. 51.1 та пп. «б» п. 176.2 ПКУ. Зокрема, замість квартальної форми та подання у розрізі місяців буде прописано щомісячне подання єдиної звітності. 

Звісно, що документ ще має пройти ухвалення Урядом та прийняття ВРУ. У разі прийняття він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Закон №1217, який вносить зміни до КЗпП щодо запровадження електронних трудових книжок, вже підписано Президентом і навіть надруковано в «Голосі України». Проте в дію він запускатиметься поступово, а повна заміна паперових трудових книжок електронними відбудеться (в найкращому випадку) протягом 5-ти років. Про це все ми писали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»