• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №06(82) | 22.04.2021 р.

Вісімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №06(82) | 22.04.2021 р.

Це – шостий цього року (і вісімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • дізнаємося, що передбачає дерегуляція трудових відносин від Уряду;
  • розповімо, що Уряд планує реформувати трудове законодавство;
  • підкреслимо, що незабаром з'являться типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи;
  • зауважимо, що Порядок розрахунку середньої зарплати №100 планують знову змінити;
  • проінформуємо, що з 1 травня видавати листки непрацездатності будуть по-новому;
  • зазначимо, що ФСС продовжить фінансування лікарняних та декретних після 30 червня.

Гарного вам читання!

 

***

Дерегуляція трудових відносин від Уряду: з'явився текст законопроєкту
14 квітня Уряд підтримав проєкт Закону про дерегуляцію трудових відносин, покликаний модернізувати та лібералізувати трудове законодавство України. Про це ми розповідали тут.

16 квітня 2021 року цей законопроєкт був зареєстрований у ВРУ під №5388 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин". Нарешті з'явився і його текст.

Переглянути його можна тут, а порівняльну таблицю завантажити тут.

Проєктом акта передбачено внесення змін до КЗпП, законів «Про охорону праці»«Про відпустки», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», якими:

  • спрощується процедура укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу,

  • оптимізується порядок надання роботодавцем інформації працівникові про умови, що застосовуються до трудового договору (в тому числі щодо режиму роботи і часу відпочинку, відпусток та ін.),

  • виключається необхідність погодження припинення трудових відносин у ряді випадків з представниками професійних спілок та ін.

 

Реформа трудового законодавства: у Раді зареєстровано новий законопроєкт 
13 квітня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №5371 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність".

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроєкту є спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність. А саме:

  • зменшення бюрократичного навантаження на роботодавців, спрощення регулювання праці і скорочення зайвих бюрократичних процедур у сфері трудових відносин;

  • створення передумов для зниження рівня «тіньової» зайнятості за рахунок збільшення економічної привабливості і розширення офіційної зайнятості;

  • формування сприятливих умов для діяльності і розвитку суб’єктів малого та середнього підприємництва. 

Про це все ми докладніше прозповідали у своїй новині.

 

Незабаром з'являться типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи 
З 27 лютого діє Закон №1213-IX щодо запровадження двох самостійних видів (форм) роботи – дистанційної та надомної. Для цього у КЗпП введено дві нові статті:

В них, крім порядку оформлення таких видів робіт, також прописано про типові форми трудового договору про надомну та дистанційну роботи та їх затвердження Мінекономіки. При цьому додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору про надомну та дистанційну роботу. Докладно про порядок оформлення дистанційної та надомної роботи ми розповідали у своїй аналітиці тут

І ось Мінекономіки вже розробило проєкт наказу «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу». Його розміщено на сайті СПО об’єднань профспілок України.

Проєкт наказу містить:

  • типову форму трудового договору про надомну роботу;

  • типову форму трудового договору про дистанційну роботу.

Переглянути ці форми можна за посиланням.

Про це читайте ось тут.

 

Порядок розрахунку середньої зарплати №100 планують змінити: з’явився проєкт постанови 
На сайті СПО профспілок 15 квітня розміщено проєкт постанови КМУ «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Ним передбачається викласти в новій редакції абз. 2 та 3 п. 3 Порядку №100.

Зокрема, до розрахунку середньої зарплати будуть включатися:

  • суми нарахованої заробітної плати, в тому числі премії за місяць та інших стимулюючих виплат за підсумками місяця. Вони враховуватимуться у тому місяці, за який вони нараховані. Виплати враховуватимуться у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення  сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за  винятком  відрахувань  зі заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі;

  • премії (в тому числі премії за місяць) та інші стимулюючі виплати за підсумками певного періоду при обчисленні середньої заробітної плати включатимуться в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця їх нарахування. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додаватиметься частина, яка визначатиметься діленням суми премії та іншої стимулюючої виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Що це означає і чим відрізняється від того, що є зараз – читайте в нашій новині.

 

 

З 1 травня видавати листки непрацездатності будуть по-новому
Кабмін постановою від 31.03.2021 р. № 323 виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього.

Переглянути новий Порядок можна тут.

Постанова набере чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 травня 2021 року. Офіційне опублікування відбулося 9 квітня 2021 року в «Урядовому кур'єрі» №68. Тобто нова редакція Порядку буде діяти з 1 травня. 

Постановою фактично оновлено алгоритм видачі листків непрацездатності для електронізації послуги «е-лікарняний».

Як зазначено у самому Порядку, Реєстр буде вестися з метою забезпечення накопичення, зберігання, обліку та використання інформації про сформовані (видані), продовжені листки непрацездатності для реалізації прав застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, а також для проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Про це ми писали тут.

 

ФСС продовжить фінансування лікарняних та декретних після 30 червня: прийнято закон 
Нагадаємо, що Законом "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я", норми якого наберуть чинності 30.06.2021 року, серед іншого, було внесено зміни до ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Про це ми писали тут.

Так, у новій редакції Закону було передбачено надання допомоги з тимчасової непрацездатності на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

І ось 13 квітня під час позачергового засідання ВРУ депутати прийняли за основу та в цілому законопроєкт №5187. Тож в порядку фінансування лікарняних та декретних після 30 червня нічого не зміниться.

За текстом законопроєкту, його норми набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводяться в дію з 30.06.2021 р.

 

 

 ***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»