• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(84) | 02.06.2021 р.

Вісімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(84) | 02.06.2021 р.

Це – восьмий цього року (і вісімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • нагадаємо, чи завжди роботодавець має нарахувати ЄСВ на зарплату працівника не нижче мінімального страхового внеску;
  • зауважимо, що Мінфін затвердив порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку;
  • дізнаємося, як нараховувати індексацію зарплати у червні 2021 року;
  • зазначимо, що до 1 вересня триватиме перехід від паперових до е-лікарняних;
  • розповімо, що до працевлаштування іноземців готуються зміни;
  • зупинимося на правилах нарахування відпускних у 2021 році.

Гарного вам читання!

 

***

Індексація зарплати у червні 2021 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за квітень  2021 р. становив 100,7%.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші – на рівні червня 2021 року. Як саме треба було індексувати у травні, ми розповідали тут.

Наприклад, у червні  вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у січні 2021 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями червень та жовтень 2020 року. Про це ми писали тут.

 

До 1 вересня триватиме перехід від паперових до е-лікарняних 
22 травня МОЗ розробило проєкт наказу, яким планують оновити:

  • Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

  • Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності;

  • Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.

Цей наказ МОЗ передбачає «перехідний» період для запровадження електронних лікарняних. Зокрема, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (за умови наявності відповідної технічної можливості) буде обов’язковим:

  • з 1 червня 2021 року – на період дії перехідної моделі роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності (у паперовій формі), що триває до 31 серпня 2021 року, для закладів охорони здоров’я, які в установленому порядку підключені до електронної системи охорони здоров’я;

  • з 1 вересня 2021 року – для всіх закладів охорони здоров’я.

Про це читайте в нашій новині.

 

Працевлаштування іноземців: з’явився новий законопроєкт 
24 травня Мінекономіки розмістило для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні». Ним, зокрема, планується:

  • удосконалити підстави видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

  • уточнити перелік документів, які необхідно подати для отримання дозволу, відмови у видачі або продовженні дії таких дозволів;
  • скасування вимоги щодо розміру заробітної плати для іноземців та осіб без громадянства;

  • встановити рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах;

  • створити правове підґрунтя для застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання  у навчальних закладах України;

  • врегулювати питання щодо безкоштовної видачі дублікату дозволу у випадках втрати чи пошкодження раніше виданого дозволу, термін дії якого не закінчився;

  • посилити контроль за додержанням законодавства у цій сфері, створити механізми захисту національного ринку праці та його регулювання в частині залучення іноземної робочої сили.

 

Мінімальний ЄСВ за працівників: від нарахування до звітності
Нагадуємо, що відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону №2464 єдиний соцвнесок для роботодавців встановлюється у розмірі 22% до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування ЄСВ. Менші ставки ЄСВ передбачені лише щодо працівників із інвалідністю (проте про них ми поговоримо окремо). 

Тобто, коли йдеться про «базову» ставку 22%, то існує вимога сплачувати за працівника ЄСВ в розмірі не меншому за мінімальний внесок!

Закон формулює це так: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску. 

Відповідно у 2021 році мінімальний страховий внесок з 1 січня по 30 листопада становить 1320 грн (6000 * 22%), з 1 грудня – 1430 грн (6500 * 22%).

Це все та приклади нарахування ми докладно наводили у своїй аналітиці за посиланням.

 

Затверджено Порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку
Мінфін наказом від 23.03.2021 р. №166 затвердив Порядок ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок.

Цей Порядок визначає процедуру ведення обліку податків, зборів та інших платежів, ЄСВ, внесених на єдиний рахунок, для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених ПКУ, ЄСВ, включаючи пеню та штрафи, відповідно до положень Закону №2464 та інших платежів, що визначені відповідним законодавством та контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Як визначити виплати та періоди, що включаються/не включаються  до розрахунку середньої заробітної плати для нарахування відпускних? Про це читайте тут, а як розраховувати відпускні – ось тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»