• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(90) | 22.09.2021 р.

Дев'яностий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(90) | 22.09.2021 р.

Це – чотирнадцятий цього року (і дев’яностий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розповімо, як індексувати зарплату у вересні 2021 року;
  • зупинимося на нових правилах розрахунку середньої зарплати за Порядком №100;
  • дізнаємося, чи може роботодавець звільнити працівника за відмову від вакцинації;
  • зауважимо, що індексацію зарплати планують скасувати;
  • підкреслимо, що з 1 вересня оформляємо документи підприємства по-новому;
  • проінформуємо, що МОЗ відтермінувало до 1 жовтня повний перехід на електронні лікарняні;
  • зазначимо, що незабаром зміниться форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Гарного вам читання!

 

***

Незабаром зміниться форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу
СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким пропонує внести зміни до своїх постанов:

  • від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу»;
     
  • від 17.04.2019 р. №328 «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього».

Проєктом постанови пропонується:

  1. Встановити, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платників ЄСВ до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу. За відсутності технічної можливості подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері.
     
  2. У новій редакції викласти форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу. Що саме зміниться –  читайте тут.

 

З 4 вересня діють зміни до Порядку розрахунку середньої зарплати №100
1 вересня на черговому засіданні Кабмін прийняв Постанову №917 «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Вона набрала чинності 4 вересня 2021 року (у зв’язку з опублікуванням цього дня в «Урядовому кур’єрі» №170(7038)).

Постановою №917 викладено у новій редакції абз. 2 та 3 п. 3 Порядку №100. Тепер до розрахунку середньої зарплати будуть включатися:

  • суми нарахованої заробітної плати, крім премій (в тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховуються у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань зі заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт;
     
  • премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Також внесено зміни до переліку виплат, які не враховуються до середньої зарплати. Зокрема, до них будуть належати виплати, пов'язані зі святковими виплатами, та ще винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків.

Свій аналіз змін ми наводили тут, а роз’яснення Мінекономіки щодо нових правил можна переглянути у нашій новині ось тут.

 

Чи може роботодавець звільнити працівника за відмову від вакцинації?
Держпраці наголосила, що погоджуватися писати заяву на звільнення за власним бажанням не варто. Будь-який тиск на співробітника буде порушенням трудового законодавства. Якщо волевиявлення писати заяву на звільнення немає, то єдиний вихід для роботодавця – розірвати трудовий договір за його ініціативою.

Найбільш типовою ситуацією є скорочення штату працівників або реорганізація. Процедура відбувається згідно зі ст. 40 КЗпП і в такому випадку договір розривається з ініціативи роботодавця. При розірванні договору на підставі цієї норми працівник повинен бути попереджений про звільнення не пізніше ніж за 2 місяці до звільнення. Також він отримує:

  • виплату заробітної плати за фактично відпрацьований час до звільнення з урахуванням дня звільнення;
     
  • вихідну допомогу в розмірі середньомісячної зарплати;
     
  • компенсацію за всі невикористані дні відпустки поточного року або минулих років.

 

Індексацію зарплати планують скасувати: законопроєкт від Мінекономіки
Ми вже писали про появу на сайті Профспілок законопроєкту Мінекономіки щодо жорсткішого покарання за невиплату зарплати. Ним впроваджуються нові правила притягнення до кримінальної відповідальності керівника та ФОПа за безпідставну невиплату зарплати або її частини більш як за один місяць, виплата пені за невиплату зарплати, а також нові правила виплати відпускних та оплати праці за дні відрядження.

Тепер текст цього законопроєкту з'явився на сайті Мінекономіки. Порівняно з текстом, який було розміщено на сайті Профспілок, у ньому з'явилася нова норма. Зокрема, ним також пропонується внести зміни до Закону «Про індексацію грошових доходів населення». З норм цього Закону будуть виключені норми щодо проведення індексації заробітної плати.

 

МОЗ відтермінувало до 1 жовтня повний перехід на електронні лікарняні 
Повний перехід на електронні лікарняні з 1 вересня не відбувся. Не всі лікарі опанували систему. 

Тож МОЗ наказом від 28.08.2021 р. №1836 відтермінував обов'язковий перехід усіх закладів охорони здоров'я на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я до 1 жовтня 2021 року.

Водночас вже у понад 2 тисячах медзакладів можуть видавати електронні довідки, - розповів  прессекретар МОЗ Роман Борщ. Про це все ми розповідали  тут.

 

Індексація зарплати у вересні 2021 року
Індексувати зарплату слід, коли розрахований ІСЦ перевищить поріг індексації (наразі 103%). ІСЦ має обчислюватися наростаючим підсумком.

Зверніть увагу: зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За Законом про бюджет на 2021 рік у вересні його встановлено у розмірі 2379 грн. Про це ми писали тут.

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за липень 2021 р. становив 100,1%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації. Тому всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами на рівні липня 2021 року.

Про це ми пишемо у своїй аналітиці ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
З 01.09.2021 року організаційно-розпорядчі та інші документи (накази, штатний розклад, довідки, службові листи тощо) слід оформлювати по-новому. Але хіба це стосується лише підприємств? Які реквізити тепер є обов’язковими, без яких документ не матиме юридичної сили? Про це читайте  ось тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»