• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(94) | 02.12.2021 р.

Дев’яносто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(94) | 02.12.2021 р.

Це –вісімнадцятий цього року (і дев’яносто четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • проінформуємо, що з 1 грудня - нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму;
  • зупинимося на нюансах індексації зарплати у грудні 2021 року;
  • зазначимо, що Уряд планує сплату накопичувальних пенсійних внесків вже з 2023 року;
  • підкреслимо, що номери е-лікарняних тепер становлять 20 знаків;
  • розповімо, що батьки зможуть ділити відпустку на дітей між собою;
  • зауважимо, що Порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність оновлять.

Гарного вам читання!

***

З 1 грудня - нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму: які наслідки для бізнесу? 
Згідно із  Законом про Держбюджет на 2021 рік, розмір мінімальної зарплати у 2021 році становить:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 6000 гривень, з 1 грудня – 6500 гривень;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 36,11 гривні, з 1 грудня – 39,12 гривні.

А розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 грудня 2021 року становитиме 2481 грн. Тобто, обидва ці показники зростають. 

По-перше, у грудні індексувати зарплату потрібно буде в межах 2481 грн або у фактичному розмірі, якщо зарплата нарахована у розмірі меншому за 2481 грн. Про це докладніше на прикладах ми зазначали тут

По-друге, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож у грудні 2021 року слід буде нараховувати зарплату не нижче 6500 грн у такому випадку.

По-третє, посадові оклади можна не змінювати з 1 грудня через збільшення розміру прожиткового мінімуму, оскільки це не є обов’язковими вимогами.

По-четверте, мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особлю з інвалідністю, за грудень буде складати 1430 грн.

Про це все ми зазначали тут.

 

Уряд планує сплату накопичувальних пенсійних внесків вже з 2023 року
23 листопада ВРУ було зареєстровано доопрацьований Комітетом Проєкт Закону №2683.

Прийняття нового закону має на меті надати громадянам України вже з 1 січня 2023 року можливість формувати обов’язкові особисті пенсійні накопичення, за рахунок яких вони у майбутньому одержать додаткове, до їх пенсій із солідарної системи, джерело пенсійних виплат, що певною мірою покращить їх забезпечення у старості. 

Законопроєкт передбачає також внесення змін до цілого ряду законодавчих актів щодо приведення їх норм у відповідність до запропонованої концепції обов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

При цьому у проєкті закону визначено, що накопичувальні внески до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення будуть сплачуватись з 01 січня 2023 року. 

 

Номери е-лікарняних тепер становлять 20 знаків: що вони означають і на що впливають? 
За роз’ясненням ФСС, кожна з трьох складових номеру е-лікарняного є його невід’ємною частиною, тож при призначенні матеріального забезпечення і оформленні заяви-розрахунку номер потрібно вказувати повністю.

При цьому сьогодні більшість номерів е-лікарняних складаються з 19 знаків, враховуючи дефіси: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.

Однак кількість знаків не є сталою. Поступово номер е-лікарняного збільшується, коли зростає число страхових випадків. Так, уже є електронні лікарняні, номер яких складається з 20-ти знаків, оскільки номер страхового випадку - семизначний.

Але ФСС наголосив, що збільшення кількості цифр у номері е-лікарняних не впливає на формування заяв-розрахунків. Працювати з електронними лікарняними потрібно як і раніше.

 

Індексація зарплати у грудні 2021 р. – з урахуванням нового прожиткового мінімуму 
У грудні всі роботодавці будуть нараховувати індексацію в межах нового розміру прожиткового мінімуму - 2481 грн.

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за жовтень 2021 р. становив 100,9%.

Він  вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які помножується нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У грудні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими процентами, а деякі -  за процентами липня 2021 року, але вже на підставі нового розміру прожиткового мінімуму. Також вперше будуть індексувати зарплату ті роботодавці, які підвищували оклади у квітні 2021 року.  Про це ми писали тут.

 

Батьки зможуть ділити відпустку на дітей між собою: законопроєкт
До ВРУ подано законопроєкт №6343 від 23.11.2021 р.,  метою якого є вирівнювання у правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям, у їх можливостях щодо отримання додаткової відпустки для приділення більшої уваги своїм дітям. З текстом законопроєкту можна ознайомитись тут.

Законопроєкт №6343 змінює визначення поділу відпустки. Зокрема, ним планується дозволити обом батькам користуватися цією відпусткою, поділивши її між собою. Користуватися можна буде навіть одночасно.

Проте не прописується, як роботодавцю дізнатися про такий поділ, щоб правильно надавати ці відпустки або компенсувати їх невикористання при звільненні.  

Порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність оновлять 
Ще наприкінці літа ми писали, що ПФУ готує зміни до порядку ведення подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізособи – підприємця, фізособи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

За проєктом постанови ПФУ планується ввести черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних, а також порядок подання сторінок трудових книжок.

23 листопада  на сайті Профспілок  з'явився оновлений проєкт. Його можна переглянути тут.

Зауважимо, що він містить всі ті норми, які ми наводили при розгляді першого варіанту проєкту. Але є й відмінність.

Фахівці ПФУ вирішили ввести окремі правила для періоду з дня набрання чинності Законом №1217 (з 10 червня 2021 року). А саме - відомості про трудову діяльність працівника за період після з 10 червня подаються у складі єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

При цьому відсутні в реєстрі застрахованих осіб відомості про прийняття на роботу, переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання тощо подаються страхувальником через веб-портал електронних послуг ПФУ в електронній формі, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника не пізніше дня звільнення працівника.

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»