• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(95) | 22.12.2021 р.

Дев’яносто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(95) | 22.12.2021 р.

Це – дев’ятнадцятий цього року (і дев’яносто п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розповімо про правила створення резерву відпусток на 2022 рік;
  • наведемо наслідки збільшення мінзарплати та прожиткового мінімуму для 2022 року;
  • проінформуємо, що квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю можуть змінити;
  • підкреслимо, що постанову КМУ про відсторонення невакцинованих працівників оскаржують у суді;
  • зазначимо, що з 10 грудня діють оновлені правила часу роботи та відпочинку водіїв;
  • наголосимо, що форму Звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю змінять.

Гарного вам читання!

***

 

Резерв на оплату відпусток у 2022 році: поради бухгалтеру
Згідно з п. 7 НП(С)БО 25, не створювати забезпечення на виплату відпусток працівникам мають право мікропідприємства, підприємства – платники ЄП 3 групи, а також непідприємницькі товариства. Ці особи визнають витрати у періоді їх фактичного понесення, у періоді нарахування відпусткових.

Решта підприємств зобов'язані створювати забезпечення!

Чому наявність цього резерву така важлива для підприємства? Суми створених забезпечень визначаються щомісяця і визнаються витратами. Як наслідок, резерв на оплату відпусток стосується витрат звітного року.

Таке забезпечення створюється на підставі графіка відпусток, запланованих у звітному році. Iншими словами, за рахунок резерву нараховують оплату поточних відпусток разом із нарахованим ЄСВ (або компенсацію за невикористану відпустку при звільненні).

Тому, скажімо, якщо підприємство у 2021 році не створювало резерву (проте було зобов'язане зробити це!), й у відпустку працівники не ходили, витрат, пов'язаних з оплатою відпусток, за цей період підприємство не має. При визначенні податку на прибуток заниження податкових зобов'язань теж немає. Але якщо працівники за затвердженими графіками протягом 2021 року ходили у відпустки, то їм виплачувалися відпусткові, які датою нарахування відображались у витратах. Проте такі суми повинні були погашатися за рахунок створеного резерву і лише в разі його недостатності – списуватися на витрати. Про це ми писали у своїй аналітиці

 

Квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю можуть змінити: Уряд готує законопроєкт
Штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю скасують. Натомість роботодавцям пропонують або облаштовувати робочі місця на рівні 4% від працевлаштованих співробітників, або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної заробітної плати на підприємстві.

Про плани на зниження штрафу  стало відомо представникам Європейської Бізнес Асоціації  під час зустрічі із Радницею-Уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною та Оксаною Жолнович, Керівником Департаменту соціальної політики та охорони здоров’я Офісу Президента України.

Окрім цього, учасники обговорили й інші новації, що увійшли до робочої версії оновленого законопроєкту щодо реформи у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю (законопроєкт ще не зареєстровано у Парламенті). Про це ми писали тут.

 

Оплата праці, ПДФО та ЄСВ з 1 січня 2022 року: якими вони будуть?
Закон від 02.12.2021 р. №1928-IX «Про Державний бюджет України на 2022 рік» вже підписаний Президентом та опублікований. Він набере чинності з 1 січня 2022 року, про що ми повідомляли тут.

Тож час поговорити про прожитковий мінімум для працездатних осіб (ст. 7) та мінімальну заробітну плату (ст. 8), які встановлені на 2022 рік цим Законом. І почнемо ми з того, яке значення ці показники матимуть для роботодавців.  

З 1 січня 2022 року розмір мінімальної зарплати становитиме:

  • у місячному розмірі — 6500 грн;
     
  • у погодинному розмірі — 39,26 грн.

Зверніть увагу: у місячному розмірі мінімальна зарплата залишиться на грудневому рівні. А от у погодинному – збільшиться порівняно з груднем на 14 копійок.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2022 року становитиме 2481 грн (як і в грудні).

Тобто обидва ці показники майже не зміняться. Чи означатиме це, що в оплаті праці і в її оподаткуванні теж нічого не зміниться? Про це ми детально розповіли ось тут.

 

Постанову КМУ про відсторонення невакцинованих працівників оскаржують у суді 
У справі №136/2084/21 працівнику було вручено повідомлення від закладу освіти, що датоване 08.11.2021 р., та того ж дня повідомлено про обов`язкове профілактичне щеплення проти COVID-19.

При чому, серед іншого, у такому повідомленні зазначено:

«На підставі наказу МОЗ від 04.10.2021 №2153 просимо до 05.11.2021 р. надати документ, який підтверджуватиме наявність профілактичного щеплення від COVID-19 або довідку про абсолютні протипоказання відповідно до Переліку, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 р. №595. Якщо до цієї дати Ви не надасте один із зазначених документів, 08.11.2021 р. Вас відсторонять від роботи без збереження заробітної плати на підставі ст. 46 КЗпП України та ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб"».

Працівниця була ознайомлена з наказом 08.11.2021 р. о 10:59, про що свідчить відповідний її запис з висловленим запереченням проти нього .

Працівниця потрібних документів не надала, і її відсторонено від роботи з 08.11.2021 р. на час відсутності щеплення від COVID-19, без збереження заробітної плати.

Аргументація судів була такою.

По-перше, сам наказ МОЗ від 04.10.2021 р. №2153 не містить положень про обов`язковість профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а лише затверджує «Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням».

По-друге, відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» , лише профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень.

Нагадаємо, що Календар профілактичних щеплень в Україні затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 р. №595. При цьому профілактичні щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 до вказаного Календаря в Україні не включені.

Тож, наказ, створений МОЗ, не досконалий. Для реалізації обов'язкової вакцинації його виявилося замало (зміни починати треба було зі Закону, а не з наказу!). Тому і посилання та обґрунтування закладом освіти щодо необхідності наявності доказів щеплення проти COVID-19 є незаконним. Про це докладніше ми розповідали у своєму коментарі до судових рішень.

 

Форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю змінять
Фахівці  Мінсоцполітики підготували зміни до Наказу №591 щодо форми звіту №10_ПОІ та Порядку її заповнення. Відповідний проєкт наказу на початку грудня було опубліковано на сайті Профспілок.

Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства.  

Відповідні зміни будуть внесені й до форми 10-ПОІ (річна) та скоріш за все за 2021 рік потрібно буде звітувати вже за новою формою. Але ця подія станеться тільки після набрання чинності відповідного затвердженого наказу.

Зазначимо, що зміст форми №10-ПОІ не зміниться.

 

І наостанок – аналітика від редакції
З 10 грудня діють  зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів. Що тепер вважається робочим часом водія? Яка різниця між часом відпочинку та перервою? Як обліковується робочий час та час, коли водій не працював? Про це все ми зазначили тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»