• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №4(11) | 18.05.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №4(11) | 18.05.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і четвертий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця і нам є про ще розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про прийняття у першому читанні законопроекту щодо звільнення релігійних організацій від сплати адмінзбору при внесенні змін у ЄДР;
  • поговоримо про випадки, коли гуманітарна допомога, надана неприбутковою організацією її членам, не є розподілом доходу;
  • зазначимо, чи призведе надання платних послуг до втрати неприбутковості;
  • дізнаємось, які види виплат працівникам та засновникам не призводять до втрати статусу неприбутковості;
  • з’ясуємо, чи може неприбуткова організація бути засновником іншої юрособи;
  • ...а також визначимося, чи можуть неприбуткові організації не нараховувати та сплачувати ЄСВ.

Гарного вам читання!

 

***

Релігійні організації звільнять від сплати адмінзбору за зміни відомостей у ЄДР
6 квітня ВРУ прийняла в першому читанні законопроект №6642. Зокрема, ним пропонується звільнити релігійні організації від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію змін до відомостей у Єдиному державному реєстрі.

До того ж, у разі прийняття цього законопроекту, релігійним організаціям не потрібно буде нотаріально засвідчувати підписи осіб на відповідному рішенні для держреєстрації змін до відомостей ЄДР.

Невеликий коментар – за посиланням.

 

Гуманітарна допомога, надана неприбутковою організацією своїм членам, не є розподілом доходу
Податківці в індивідуальній консультації від 05.04.2018 р. №1470/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що розподіл адресної гуманітарної допомоги неприбутковою організацією, який здійснюється за цільовим призначенням між її набувачами, у тому числі між членами такої організації, не вважається розподілом доходу.

А от якщо допомогу буде використано не за цільовим призначенням, то неприбуткова організація лишиться статусу неприбутковості. До того ж таке використання призведе до кримінальної або адміністративної відповідальності за це, а отримувачі гуманітарної допомоги, які допустили порушення законодавства про гуманітарну допомогу, виключаються з Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги за рішенням Мінсоцполітики.

Наш коментар до листа ДФС читайте тут.

 

Чи призведе надання платних послуг до втрати неприбутковості?
В індивідуальній консультації від 13.04.2018 р. №1553/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці розглянули питання щодо можливості надання платних послуг Товариством Червоного Хреста і зробили такий висновок: «Відповідно до положень Закону №330 Товариство, в статусі неприбуткової організації, може здійснювати свою діяльність виключно безкорисливо (без мети одержання прибутку чи іншої вигоди) для досягнення статутних цілей».

Але це стосується саме Червоного Хреста. Іншим неприбутковим організаціям слід врахувати наступне: якщо статутом неприбуткової організації та відповідним законом, яким регулюється її діяльність, не встановлено заборони отримувати плату за свої послуги, то це не призведе до втрати статусу неприбутковості., про що податківці зазначали ще на початку 2017 року у своєму листі від 03.04.2017 р. №6856/6/99-99-15-02-02-15.

Про це все детальніше читайте у нашому коментарі (для передплатників).

 

Неприбуткові організації мають нараховувати та сплачувати ЄСВ незалежно від свого фінансового стану
Наразі платниками ЄСВ є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством. Це встановлено абз. 2 п. 1 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ.

Тож неприбуткові організації, які мають працівників чи які залучають до роботи фізосіб за договорами ЦПХ, є платниками ЄСВ на загальних підставах.

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Окремої пільги для неприбуткових організацій цією нормою не встановлено.

Тому нараховувати, сплачувати та звітувати з ЄСВ такі організації мають за загальними правилами. А за порушення норм закону про ЄСВ на них будуть чекати відповідні штрафи. Про все це пишуть податківці у «Віснику. Офіційно про податки».

 

Наостанок – аналітика від редакції та роз’яснення від ДФС
Засновник неприбуткової організації надає їй платні послуги. Чи є виплата винагороди за такі послуги порушенням умов неприбутковості (в частині розподілу доходів такої організації між її засновниками)? Чи є розподілом доходу виплата інших видів заохочень своїм працівникам?
Про це ми пишемо у своєму коментарі до індивідуальної податкової консультації від 26.04.2018 р. №1889/6/99-99-15-02-02-15/ІПК (для передплатників).

Щодо питання правомірності надання безповоротної фінансової допомоги релігійною організацією як неприбуткової та здійснення внеску в статутний капітал створеного нею товариства читайте ось тут («Оскільки релігійна організація для виконання своїх статутних завдань може виступати в якості засновника іншої юридичної особи, то здійснення внеску в статутний капітал такого товариства не призведе до втрати статусу неприбутковості.
Релігійні організації в статусі неприбуткових для виконання своїх статутних завдань можуть здійснювати фінансові операції, що не суперечать Закону № 987, який регулює діяльність таких неприбуткових організацій, якщо такі операції спрямовані на досягнення цілі і мети таких релігійних організацій»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»