• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №3(10) | 10.04.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №3(10) | 10.04.2018 р.

Це – вже десятий (і третій у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця і нам є про ще розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про відображення доходів та витрат у Звіті неприбутківців;
  • розглянемо, як неприбуткові організації мають подавати фінансову звітність в електронному вигляді до ДФСУ;
  • дізнаємось, кого з релігійних організацій податківці перенесуть зі старого реєстру до нового;
  • визначимося, чи може неприбуткова організація укладати договори ЦПХ з фізособами (для реалізації своєї мети та напрямів діяльності);
  • розкажемо, за яких умов неприбуткова організація може бути засновником іншої без наслідків;
  • з`ясуємо, чи може неприбуткова організація здавати в оренду своє майно та чи не буде виникати наслідків у разі отримання доходу за такою операцією.

Гарного вам читання!

 

***

Як відображати доходи та витрати (а також гуманітарну допомогу) у Звіті використання доходів
Податківці у індивідуальній консультації від 20.02.2018 р. №691/6/99-99-15-02-02-15/ІПК навели порядок відображення доходів та витрат неприбутковою організацією у Звіті про використання доходів.

За роз’ясненням формування доходів та видатків, що відображаються у рядках 1.1 - 1.5, 1.7 - 1.11 та 2.1 - 2.3, 2.5, 2.6 Звіту, здійснюється за правилами бухобліку (тобто в момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів).

Окремо податківці зупинилися на відображенні гуманітарної допомоги у Звіті. А саме:

  • загальна сума отриманої безповоротної фінансової допомоги має відображатися у рядку 1.6 Звіту із розшифровкою у рядках 1.6.1, 1.6.2 ГД (до рядка переноситься сумарне значення рядка «Усього 6» графи 9 розділу 2 додатка ГД Звіту) та 1.6.3 Звіту;
  • сума використаної безповоротної фінансової допомоги має відображатися у рядку 2.4 Звіту із розшифровкою у рядках 2.4.1, 2.4.2 ГД (до рядка переноситься сумарне значення рядка «Усього 8» графи 8 розділу 3 додатка ГД Звіту) та 2.4.3 Звіту.

Наш коментар до зазначеної консультації читайте за посиланням.

 

Як подавати фінзвітність «неприбутківцям» в електронному вигляді разом зі Звітом
Податківці у підкатегорії 102.23.02 «ЗІР» нагадали, що фінзвітність є додатком до Звіту про використання доходів та його невід’ємною частиною. Вона має направлятися до ДФС до подання такого звіту.

 

Зверніть увагу: для відправлення фінзвітності, яка подається до ДФС, але не подається до Держстату, потрібно обрати відповідний ідентифікатор форми. Він починається з літери «J».

 

Кого з релігійних організацій буде перенесено зі старого реєстру до нового?
ДФС зобов'язала свої територіальні структури відібрати зі Старого Реєстру перелік релігійних організацій (код ознаки неприбутковості 0013) та перенести його до Нового Реєстру (код ознаки неприбутковості 0035). Включення до Нового Реєстру буде здійснено шляхом присвоєння неприбутковій організації ознаки неприбутковості.

Але до Нового реєстру потраплять тільки ті організації, які:

  • включені до ЄДР та не знаходяться в стадії припинення;
  • мають організаційно-правову форму «825 — релігійна організація»;
  • включені до Старого Реєстру з ознакою «0013» та ознака неприбутковості не скасована;
  • мають найменування, з якого вбачається, що організація відповідає певному виду релігійної організації.

 

Релігійна організація може бути засновником іншої без наслідків
Податківці в індивідуальній консультації від 21.03.2018 р. №1154/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зауважили, що за ст. 3 Закону №1576 засновниками та учасниками товариства можуть бути підприємства, установи, організації, а також громадяни.

Не має заборони для неприбуткової організації бути засновником й у Законі №987, на підставі якого релігійні організації здійснюють свою діяльність.

Але для невтрати статусу неприбутковості можливість бути засновником іншої організації, як мету здійснення свої діяльності, слід внести до установчого документу. Якщо цього не передбачити, то сплата внеску в статутний капітал іншої організації призведе до втрати статусу неприбутковості.

Про це ми пишемо тут.

 

Неприбуткові організації мають нараховувати та сплачувати ЄСВ незалежно від свого фінстану
Чи є пільги та винятки щодо обчислення і сплати ЄСВ для неприбуткових організацій?

У консультації, яка розміщена у офіційному «Віснику», податківці нагадали, що єдиний внесок нараховується на суми незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачено такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

Платники єдиного внеску зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця (крім гірничих підприємств).

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Тобто зазначений Закон не містить пільг та винятків для неприбуткових організацій щодо своєчасного нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску.

 

Наостанок – два роз’яснення від ДФС
Щодо можливості неприбуткових організацій укладати договори цивільно-правового характеру з фізичними особами для реалізації мети та напрямів діяльності такої організації читайте тут («не вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у т.ч. на підставі цивільно-правового договору), якщо такі виплати є фінансуванням видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації»).

 

А думку ДФС щодо оподаткування доходів, отриманих релігійною організацією як неприбутковою від оренди свого майна ви знайдете ось тут («у разі отримання доходів (прибутків), зокрема у вигляді орендних платежів, внаслідок здавання в оренду власних приміщень неприбутковою релігійною організацією в межах своєї статутної діяльності та використання їх на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами без розподілу таких доходів (прибутків) серед засновників (учасників), така організація не позбавляється статусу неприбуткової»).

 

***

На сьогодні це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»